Câte clase are Leo Messi și ce cursuri a urmat starul lui PSG în tinerețe

Gheorghiu Dan 20.11.2021, 07:05
Câte clase are Leo Messi și ce cursuri a urmat starul lui PSG în tinerețe

Leo Messi a început fotbalul înainte să meagă la școală. S-a îndrăgostit iremediabil de sportul care l-a făcut celebru și a lăsat-o mai moale cu cartea.

Leo Messi, puțină școală și mult fotbal

Lionel Messi s-a născut în Rosario, Argentina, pe 25 iunie, iar la patru ani deja juca la echipa locală Grandoli, acolo unde antrenor era tatăl său, Jorge. La antrenamente și la meciuri îl ducea bunica sa din partea mamei, cea care a decedat pe când Leo avea doar unsprezece ani. Dispariția l-a afectat mult pe micuțul Leo, care și astăzi îi dedică golurile, arătând spre cer după fiecare reușită.

La șase ani, Messi se legitima la Newell’s Old Boys și tot atunci începea și școala primară. Până la 13 ani a învățat în Argentina, apoi, după trecerea la Barcelona, Leo a intrat în sistemul obligatoriu de învățământ al academiei La Masia. Nu a făcut mai mult de opt clase și, conform înscrisurilor de la Școala Leon XIII, nu a trecut niciodată vreun examen. Totuși, Messi a participat la cursuri de catalană, de franceză și de matematică.

Probleme de creștere, salvarea venită de la Barcelona

Problemele lui Leo începuseră cu trei ani înainte să ajungă la Barcelona. Pe când încă trăia în Argentina și avea doar 10 ani, a fost diagnosticat cu sindromul deficienței de creștere. Avea nevoie de hormoni pentru a se dezvolta ca un copil normal, iar asigurarea tatălui său a acoperit doar primii doi ani de tratament.

Deși era un puști extrem de talentat, șefii lui Newell’s din acea perioadă nu au contribuit pentru continuarea tratamentului, deși promiseseră acest lucru familiei Messi, iar cheltuiala era de 1000 de dolari pe lună. Având rude în Catalunia, părinții lui Leo au intrat în legătură cu FC Barcelona și, după mai bine de un an de tratative și de probleme birocratice, Messi a fost legitimat și a început să joace pentru gruparea blau grana.

Vedeta Baby Dream Team

Prins între tratamente și pasiunea sa uriașă pentru fotbal, Leo Messi a abandonat repede școala și s-a concentrat exclusiv pe sport. La 15 ani era vedeta Baby Dream Team, o echipă din care mai făceau parte Cesc Fabregas și Gerard Pique și care atrăgea deja fani la stadion, pentru că juca superb și înscria pe bandă rulantă.

La 16 ani, într-o pauză internațională, Frank Rijkaard, antrenorul de atunci al Barcelonei, a fost nevoit să apeleze la câțiva juniori, pentru a-și putea face antrenamentele fără jucătorii plecați la naționale. Printre ei a fost și Leo Messi.

„Ne-a distrus. Toți încercau să îl lovească, pentru a nu fi făcuți de râs, dar el se ridica și continua să joace. Dribla patru jucători și înscria cu lejeritate. Era un extraterestru” – Ludovic Giuly, fost jucător Barcelona

Recomandarea lui Ronaldinho

Câteva luni mai târziu, Ronaldinho l-a remarcat pe puțiul Leo și l-a luat sub aripa sa ocrotitoare. Iar atunci când Frank Rijkaard a avut o discuție cu „greii” vestiarului, pentru că voia să schimbe sistemul în ofensivă, starul brazilian a insistat ca Messi să ajungă la prima echipă. Ceea ce s-a și întâmplat în 2004, iar în următorii 17 ani Leo Messi a devenit un zeu al fotbalului, iar Barcelona, datorită și lui, una dintre marile echipe ale istoriei.

Urmăriți Playsport.ro și pe