Ion Țiriac și-a rotunjit conturile substanțial cu zeci de milioane de euro. Fostul jucător de tenis a vândut Mutua Madrid Open. Turneul ar urma să-și schimbe și locația.
Ion Țiriac a mutat turneul deținut cu licență la Stuttgart, în anul 2002, la Madrid. Competiția a crescut treptat, de la an la an. Autoritățile din Spania, în ciuda unor diferende, au încasat anual până la 35 de milioane de euro. Însă lucrurile s-au schimbat brusc.
Pandemia i-a adus probleme mari turneul de la Madrid. Astfel, în anul 2020, Ion Țiriac a ieșit pe minus deoarece a fost nevoit să anuleze competiția. Anul acesta a avut loc, însă au fost scăzute considerabil premiile.
Țiriac a subliniat de mai multe ori că intenționează să vândă licența turneului. În urmă cu șase ani el cerea 250 de milioane de euro pentru a ceda drepturile de organizare, însă, probabil că acum, din cauza pandemiei, a mai scăzut din preț. Miliardarul român a bătut palma cu IMG, multinaționala care deține mai multe turnee de tenis și golf.
Este foarte posibil ca locația Mutua Madrid Open să se schimbe. Ion Țiriac a intenționat în trecut să mute turneul la Munchen sau Berlin.
Revolta lui Ion Țiriac a început în anul 2010, după ce ziarul național Financiarul a publicat un articol. Titlul materialului: „Cincisprezece multimilionari și datoriile lor de un sfert de miliard de lei către stat – Rețeta succesului în afaceri este garantată atunci când afacerile sunt finanțate din fonduri publice sau nu se plătesc taxele ”.
În articolul menționat sunt prezentate datoriile celor mai bogați 15 români către stat. În fruntea clasamentului, chiar pe locul trei, se afla Ion Țiriac. Astfel, omul de afaceri a acuzat jurnalistul și publicația menționată pentru defăimare și a cerut daune morale în valoare de 130.000 de euro. Timp de 6 ani, adică până în 2016 s-a luptat prin tribunalele din România pentru a avea câștig de cauză, însă nu s-a întâmplat în această speță.
Convins că are dreptate, Ion Țiriac a trecut la următorul nivel și a mers la CEDO. Omul de afaceri a invocat încălcarea articolului 8 din Convenție. Anul acesta, după mai bine de 10 ani de la publicarea acelui articol, Țiriac a fost contrazis și de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
În hotărârea de cameră de astăzi în cazul Țiriac (cererea nr. 51107/16), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în unanimitate, că nu a existat «nicio încălcare a articolului 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția europeană a drepturilor omului». Cazul se referea la un articol de presă presupus defăimător despre domnul Țiriac și procedura judiciară care a urmat.”, a fost hotărârea CEDO.