Câți bani încasează câștigătoarea Champions League

Radu Bordei 10.06.2023, 08:48
Câți bani încasează câștigătoarea Champions League

Finala Champions League, de sâmbătă seara, de la Istanbul, are o miză uriașă. Nu este vorba doar de prestigiosul trofeu, dar și un premiu financiar pe măsură. Chiar și pentru cluburi bogate ca Manchester City sau Inter, banii rămân importanți.

Suma pe care o primește câștigătoarea Champions League

Nu degeaba cea mai importantă competiție intercluburi din Europa este visul tuturor echipelor din România. Doar prezența în competiție aduce sume importante în vistieria clubului, dar lucrurile stau și mai bine dacă echipa avansează în fazele superioare.

Premiile în bani din acest sezon s-au ridicat la suma totală de 2,032 miliarde de euro. Marea câștigătoare va fi recompensată cu 20 de milioane de euro, în timp ce finalista va încasa 15,5 milioane de euro.

Un procent de 55% din suma totală alocată de UEFA este distribuit echipelor în funcție de parcursul avut în competiție. Restul de 45% revin celor 32 de echipe participante în funcție de două criterii. Un procent de 30% din premiul total se îndreptă către cele 32 de formații din faza grupelor pe baza unui algoritm de coeficienți.

Restul de 15% din totalul premiilor este acordat Federațiilor Naționale care au reprezentante în Champions League în funcție de valoarea fiecărei piețe TV. Federațiile împart apoi banii formațiilor care au jucat în competiție. Prezența în faza grupelor Champions League a fost recompensată cu 15,64 milioane de euro. Câștigătoarele grupelor au încasat, în plus, alte 2,8 milioane de euro.

Pep Guardiola, mesaj mobilizator către fotbaliști înaintea finalei

Manchester City e aproape de a cuceri, pentru prima dată în întreaga sa istorie, trofeul Ligii Campionilor, dar Pep Guardiola se teme de defensiva lui Inter. Antrenorul principal al formaţiei de pe „Etihad Stadium” spune că elevii săi nu vor avea mari spaţii de manevră pentru a depăşi apărarea supra-aglomerată a italienilor.

În urmă cu doi ani, în 2021, City ajungea, în premieră, în ultimul act al Champions League. „Cetăţenii” au cedat atunci în faţa rivalilor de la Chelsea. Guardiola speră că De Bruyne şi ceilalţi coechipieri ai săi au tras învăţăminte din acea experienţă şi vor avea acum mult mai multă răbdare pentru a deschide defensiva nerazzurilor.

Trebuie să fim răbdători. Cel mai important este ca la 0-0 să nu ne gândim că pierdem. Echipele din Italia, la 0-0, cred că vor câștiga. Trebuie să fim stabili, iar în momentele grele să pășim înainte. Nu se știe niciodată ce se va întâmpla”, a fost mesajul tehnicianului spaniol pentru Erling Haaland şi compania.

Urmăriți Playsport.ro și pe