Ce dobândă trebuie să plătească Bănel Nicoliță la cămătari. Astea sunt sumele pe care le încasează de obicei cămătarii

Gheorghiu Dan / 15.11.2021, 07:28
Ce dobândă trebuie să plătească Bănel Nicoliță la cămătari. Astea sunt sumele pe care le încasează de obicei cămătarii

Vestea că Bănel Nicoliță a fugit din țară pentru a scăpa de teama cămătarilor a venit din senin în fotbalul românesc. Fostul fotbalist s-a refugiat peste ocean după ce nu a putut returna un împrumut de peste 100.000 de euro.

Bănel Nicoliță, dator la cămătari, banii plus dobânda

Bănel Nicoliță a strâns destui bani la finalul carierei de fotbalist, una desfășurată la nivel înalt, cu participări în cupele europene și cu selecții la echipa națională. Spre finalul acesteia, Nicoliță s-a întors în localitatea natală, Făurei, unde a preluat echipa locală, din liga a treia. A fost finanțator, antrenor și jucător, însă investițiile în club l-au adus în pragul falimentului.

Bănel Nicoliță a început să se împrumute, mai mult sau mai puțin oficial. Neoficial înseamnă la cămătari, de teama cărora a și fugit din țară în luna octombrie, pentru că nu le mai putea da banii înapoi. Împrumutul de la interlopi ar fi de 100.000 de euro, iar dobânzile sunt uriașe.

Cămătarii cer, victimele acceptă

De la bun început trebuie spus că activitatea de cămătărie este una ilegală. Conform Codului Penal, aceasta se pedepsește cu închisoarea între șase luni și cinci ani. Cum funcționează? O persoană are nevoie urgentă de bani (jucătorii din cazinouri care tocmai au pierdut sunt pe primul loc la acest capitol), așa că apelează la împrumuturi care se rezolvă imediat, dar cu dobânzi cu mult peste cele percepute de bănci.

Astfel, atunci când cămătarul stabilește că persoana care cere bani are bunuri (case, mașini) care pot fi vândute pentru recuperarea datoriei, îi înmânează imediat, cash, suma dorită. Dobânzile „standard” sunt de 10% pe săptămână și 15% pe lună.

Câți bani trebuie să înapoieze Bănel Nicoliță

Astfel, dacă Bănel Nicoliță a solicitat acești bani pentru o săptămână, la data scadentă trebuia să le plătească interlopilor 110.000 euro. Dacă nu a făcut-o, cu fiecare săptămână care trece, suma datorată crește cu 10.000 de euro. Dacă împrumutul a fost făcut pe o lună, la final ar fi trebuit să plătească 115.000 euro. Iar peste încă o lună 130.000 de euro. Cum nu i-a avut, a ales să fugă din țară.

Acestea sunt, conform oamenilor legii care se ocupă de așa ceva, dobânzile „standard”. Există însă și unele mai mari, negociate direct de cămătar cu victima sa. Astfel, dacă omul cu banii stabilește că cel care are nevoie de bani este în mare impas, crește imediat dobânda. Conform Poliției, s-au perceput și dobânzi de 250%. Astfel, o persoană aflată în mare nevoie de bani a primit un împrumut de 3000 de euro, iar la data scadentă a plătit 7500 de euro.