Ce rentă viageră primește Nadia Comăneci pentru medaliile sale olimpice! Alți 31 de foști sportivi primesc aceiași bani

Catinca Giosanu 27.07.2021, 11:30
Ce rentă viageră primește Nadia Comăneci pentru medaliile sale olimpice! Alți 31 de foști sportivi primesc aceiași bani

Nadia Comăneci scria istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal la doar 14 ani, fiind prima gimnastă din lume care primea nota 10:00 pentru un exercițiu perfect la paralele. Nota nici nu exista în tabela de marcaj, care a afișat 1.00 în loc de 10.00. „Zeita de la Montreal” sau „Perfect Nadia” a obținut în total șapte note de 10, trei medalii de aur, una de argint și una de bronz. La a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice, România a ocupat locul 9 pe națiuni, cu patru medalii de aur, nouă de argint și 14 de bronz. De altfel, gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice: 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz. Pentru performanțele sale, Nadia Comăneci primește o rentă viageră. Alți 31 de foști sportivi primesc aceiași bani. Despre ce sumă este vorba?

Ce rentă viageră primește Nadia Comăneci pentru medaliile sale olimpice!

Nadia Comăneci, născută la 12 noiembrie 1961, a început gimnastica la vârsta de 5 ani, fiind selecţionată de antrenorul Marcel Duncan şi legitimată la AS Flacăra Oneşti. Din 1971, ea a fost antrenată de Bela şi Martha Karolyi. La doar 11 ani, Nadia a câştigat primul său titlu de campioană naţională absolută. Jumătate de an mai târziu, sportiva a concurat la categoria maestre, unde a ocupat locul al treilea.

În 1974, a câștigat locul I la individual compus, în cadrul concursului Cupa Prieteniei de la Gera (Republica Democrată Germană). A urmat o ascensiune rapidă care a culminat cu rezultatele obţinute în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal.

Ulterior, Nadia s-a pregătit la Bucureşti, cu antrenorii Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu (septembrie 1977 – august 1988), Gheorghe Gorgoi, Anca Grigoraş (aprilie 1980 – august 1981). Nadia Comăneci a cucerit primul titlu mondial la bârnă pentru gimnastica românească şi două medalii de argint, la sărituri şi cu echipa, la CM din 1978, de la Strasbourg. În 1979, Nadia a făcut parte din echipa de gimnastică a României care a cucerit primul titlu de campioană mondială pe echipe (389,550 p) din istoria gimnasticii.

Alți 31 de foști sportivi primesc aceiași bani

O medalie la Jocurile Olimpice le asigură sportivilor români o sumă lunară pe viață. Toți cei care au câștigat medalii la Jocurile Olimpice, dar și la Campionatele Mondiale și Europene primesc o sumă impresionantă. Aceasta e calculată în funcție de salariul mediu brut și se acordă în fiecare lună.

Se acordă 1,5 salarii medii brute după cum urmează:

– 100% pentru prima medalie de aur obținută la jocurile olimpice;
– 80% pentru prima medalie de argint obținută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obținută la campionatele mondiale;
– 70% pentru prima medalie de bronz obținută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obținută la campionatele europene;

În luna iunie 2021, Nadia Comănescu a primit 16.635 de lei. Un singur aur olimpic e recompensat cu aproape 5.000 de lei pe lună.

La fel ca Nadia Comăneci și alți români se bucură de respetiva rentă lunară. Doina Melinte, Gabriela Szabo – ambele atletism, Georgeta Andrunache, Rodica Arba, Constanța Burcică, Viorica Susanu, Viorica Cogeanu, Marioara Trașcă-Curelea, Elena Georgescu, Olga Homeghi, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu, Liliana Șnep-Bălan –toate canotaj, Gina Gogean, Sandra Izbașa, Andreea Răducan, Daniela Silivaș, Simona Amânar, Ecaterina Szabo, Marius Urzică, Lavina Miloșovici, Cătălina Ponor, – toate gimnastică, Nicu Vlad – haltere, Alina Dumitru – judo, Vasile Dîba și Ivan Patzaichin – kaiac-canoe, Ștefan Rusu – lupte, Gabriela Cîrlescu, Loredana Dinu și Cristina Gherman – scrimă. Toți aceștia beneficiază de compensația cu pricina.

Urmăriți Playsport.ro și pe