Ce s-a întâmplat cu şefii poliției care au încercat să-l facă scăpat pe miliardarul Niculae

Bogdan Solomon 10.04.2023, 10:02
Ce s-a întâmplat cu şefii poliției care au încercat să-l facă scăpat pe miliardarul Niculae

Ies la iveală noi detalii cu privire la șefii poliției care au încercat să-l facă scăpat pe fostul patron al Astrei Giurgiu, Ioan Niculae. Cei doi au luat o decizie importantă în contextul acuzațiilor care le-au fost aduse.

Șefii din poliție care au încercat să-i salveze permisul de conducere miliardarului Ioan Niculae s-au pensionat

Zilele trecute, libertatea.ro relata despre curajul unui agent din cadrul Poliției Rutiere Turnu Măgurele, care a refuzat să cedeze presiunilor exercitate de șefi pentru a nu-i suspenda permisul de conducere omului de afaceri, oprit în trafic pentru că depășise viteza legală cu 50 km/h.

Totul s-a petrecut în dimineața zilei de 29 mai 2020, pe DN 52, într-o zonă în care nu se putea circula cu mai mult de 90 km/h. Pentru a nu-și pierde dreptul de a conduce, Niculae i-a „convocat” de urgență la fața locului, printr-un apel telefonic, pe șefii de la acea vreme ai Poliției Turnu Măgurele (Cătălin Voinea) și Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Turnu Măgurele (Victor Pințoiu). Aceștia au încercat să-și determine subalternul să nu aplice legea, ci să modifice viteza de deplasare de la 148 la 106 km/h.

De asemenea, miliardarul se considera „victima unui abuz”, invocând erori ale aparatului radar. Cazul a ajuns pe masa procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Voinea a avut calitatea de suspect, în timp ce Pințoiu a fost singurul trimis în judecată și condamnat în primă instanță la 3 ani și două luni de închisoare cu suspendare.

Între timp, cei doi au decis să se pensioneze. „Confirm că domnul comisar Voinea și-a încheiat relațiile de muncă, prin pensionare, cu instituția, în decembrie anul trecut. De asemenea, și domnul comisar Pințoiu. Dumnealui, ceva mai devreme”, a declarat comisar-șef Iulian Orbeșteanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Teleorman, pentru sursa citată.

Ioan Niculae: „Eram victima unui abuz”

Chestionat pe marginea subiectului, Ioan Niculae a confirmat incidentul din trafic, dar s-a declarat nevinovat, punând totul pe seama unor erori ale radarului. Nu a dorit, în schimb, să ofere detalii cu privire la șefii din poliție pe care i-a sunat pentru a se prezenta de urgență la locul faptei.

„Există declarația mea pe larg la DNA, confirmată și de un raport, un test tehnic făcut pe mașina respectivă care nu numai în cazul meu, ci și în alte cazuri dăduse erori foarte mari de viteză, chiar și de 30-40 km/oră în plus. Repet, nu numai în cazul meu, ci și în alte cazuri, inclusiv la o motocicletă. Ei m-au sancționat atunci, nu am avut nimic de ascuns. Puteți citi declarația mea completă de la DNA și să publicați tot ce doriți. Era evident că eram victima unui abuz”, a reacționat omul de afaceri, în apărarea sa.

Datele din dosar îi contrazic, totuși, afirmațiile. Atât procesul-verbal întocmit în absența contravenientului de agentul care a refuzat să cedeze presiunilor – de teamă că s-ar putea alege la rândul său cu un dosar penal – , cât și informațiile furnizate de Biroul de Metrologie Legală indică faptul că aparatul radar era în perfectă stare de funcționare.

În sentința pronunțată pe 28 martie 2023 de Tribunalul Teleorman, instanța a dispus, pe lângă o condamnare de trei ani și două luni cu suspendare aplicată comisarului Victor Pințoiu, anularea procesului-verbal falsificat. Niculae, care oricum avea doar calitatea de martor în acest dosar, nu mai poate fi sancționat pentru contravenția respectivă, întrucât s-au scurs deja cel puțin șase luni de la constatare, iar fapta s-a prescris.

Urmăriți Playsport.ro și pe