Cele mai frumoase povești de Boxing Day. Cum au încercat vedetele din Premier League să iasă în evidență în etapa la care se uită întreaga lume

Moldoveanu Camelia / 26.12.2021, 18:41
Cele mai frumoase povești de Boxing Day. Cum au încercat vedetele din Premier League să iasă în evidență în etapa la care se uită întreaga lume

În Marea Britanie se obișnuiește ca cea de-a doua zi de Crăciun să fie dedicată persoanelor nevoiașe. Încă din 1958, pe data de 26 decembrie, Premier League organizează meciuri importante pentru ca toți oamenii să se bucure de un spectacol sportiv de Crăciun. Bineînțeles că acest lucru aduce și încasări uriașe pentru prima ligă din UK, dat fiind faptul că majoritatea campionatelor din Europa și nu numai sunt în pauză.

Pentru că fotbaliștii din Premier League sunt nevoiți să petreacă alături de familie doar o singură zi, dar și pentru că și-ar dori să se bucure și ei de pauza competițională așa cum se practică în alte campionate, au apărut de-a lungul anilor nenumărate povești amuzante.

Ray Parlor și-a „luat liber” forțat de Crăciun

În anul 2001, Ray Parlor a vrut să-și ofere în dar, înainte de Crăciun cu un meci, un cartonaș galben. Nu orice cartonaș galben, ci chiar cel de-al cincilea. Cu alte cuvinte, Parlor a planificat să fie suspendat chiar în ziua de Boxing Day și să se bucure de mâncarea și băutură alături de cei dragi.

Îmi amintesc că avea patru cartonaşe galbene şi a încercat să primească un cincilea avertisment împotriva lui Newcastle, în decembrie 2001, pentru a atinge limita de suspendare. Dar s-a trezit să ia două cartonaşe galbene şi să fie eliminat, ceea ce nu încerca să facă”, își amintește Martin Keown despre Ray Parlor.

Lee Bowyer neagă că ar fi încercat să fenteze meciul de Boxing Day, însă cifrele îl contrazic

Lee Bowyer a fost „lovit de noroc” între 2002 și 2009, perioadă în care a evoluat în campionatul englez. A evoluat pentru Leeds, West Ham, Newcastle şi Birmingham, însă de Boxing Day a jucat o singură dată. Când de apropia Crăciunul, un mare „blestem” avea loc și era suspendat pentru cartonașe galbene sau roșii.

În 2005, pe 26 decembrie, Lee Bowyer  s-a aflat pe teren, iar echipa sa a pierdut cu 2-0 în fața celor de la Anfield. Pentru că a fost o premieră pentru el să joace de Boxing Day, mijlocașul englez a ratat meciurile de pe 31 decembrie și 2 ianuarie. Întrebat în 2018 despre aceste „coincidențe”, Bowyer a explicat:

Nu intenţionam să ”cosesc” un adversar spunându-mi că voi rata Boxing Day. Poate că am avut ghinion. Nu trebuie să credem tot ce se spune”

În „boxa acuzaților”, care au încercat să fenteze meciurile de Boxing Day, se mai află și Kevin Nolan. El a reușit în 2013 să încaseze cea de-a cincea suspendare pentru al cincilea sezon la rând chiar înainte de Crăciun. Cu toate că a negat mereu această posibilitate, el a fost acuzat că a intrat dur la Nikola Zigici şi Jordan Henderson pentru a scăpa de meciul de pe 26 decembrie, primind două cartonașe roșii în acel an.

„Mergem beţi la antrenament şi antrenorului nu-i păsa”

Când vine vorba de perioada Sărbătorilor de Iarnă, nici măcar Sir Alex Ferguson nu mai ține morțiș ca jucătorii lui să fie într-o formă  fizică de invidiat la antrenamente. Nani, fostul fotbalist care a evoluat la United între 2007 și 2015, a mărturisit că s-a întâmplat și ca jucătorii să vină beți.

Nu am avut niciodată o problemă cu petrecerile (n.r. – cu Ferguson). Dacă era momentul potrivit, aveam o zi liberă a doua zi, de exemplu, ca să mă pot distra. Sau în zile speciale precum Crăciunul sau Anul Nou, nimănui în Anglia nu-i pasă. De Anul Nou, puteam chiar să mergem beţi la antrenament şi antrenorului nu-i păsa”, a declarat Nani.

De Boxing Day, un portar a petrecut 15 minute pe teren după ce meciul s-a terminat. Nu și-a dat seama că a rămas singur

Povestea este una destul de veche, mai exact din 1937. Sam Bartram, portarul celor de la Charlton, a povestit în cartea sa autobiografică un episod extrem de amuzant. Într-un meci contra Chelsea, ceața era atât de densă încât nu și-a dat seama că meciul se încheiase de 15 minute.

Timpul trecea şi m-am deplasat puţin spre marginea suprafeţei mele de pedeapsă. Dar tot nu vedeam nimic.

Apărarea celor de la Chelsea pierdea clar teren. După mai mult timp, o siluetă a ieşit din ceaţă în faţa mea. Era un poliţist, care m-a certat într-o manieră incredibilă: ”Doamne! Ce faci aici? Meciul a fost oprit acum un sfert de oră. Terenul este complet gol”.

M-a condus înapoi la vestiare, unde coechipierii mei, care făcuseră duş şi se schimbaseră, au izbucnit în râs”, a continuat el.