Cine este românul care l-a transformat pe atacantul din campionatul francez cotat la 15 milioane de euro

Ștefănescu Dragoș 30.11.2022, 11:58
Cine este românul care l-a transformat pe atacantul din campionatul francez cotat la 15 milioane de euro

Terem Moffi este unul dintre cei mai în formă atacanți din Ligue 1. Nigerianul este golgheterul lui Lorient în ultimele trei sezoane și a intrat deja în atenția cluburilor puternice. O contribuție importantă în formarea fotbalistului african a avut-o antrenorul român Dorian Marin.

Antrenorul Dorian Marin, omul care l-a format pe unul dintre cei mai apreciați atacanți din Ligue 1

Terem Moffi (23 de ani) este unul dintre cei mai apreciați atacanți din Ligue 1. Nigerianul evoluează la Lorient și a fost golgheterul echipei în ultimele trei sezoane. Moffi a debutat și în naționala Nigeriei, în anul 2021. El a bifat deja 9 selecții, reușind să marcheze 3 goluri. Moffi este evaluat la 15 milioane de euro potrivit celor de la Transfermarkt.

În ciuda faptului că în prezent este un atacant de temut în Ligue 1, Moffi a fost total diferit în startul carierei sale. În acea perioadă, o contribuție importantă în formarea lui Terem a avut-o antrenorul român Dorian Marin. În ultimii 20 de ani, acesta a antrenat mult în Africa și Asia.

În cadrul unui interviu oferit pentru Sport.ro, Dorian Marin a povestit cum a reușit să-l transforme pe Moffi dintr-un tânăr extrem de timid într-un adevărat ”călău” în fața porții.

Antrenam în Nigeria (n.r. – la Calabar Rovers, echipă din prima ligă), când m-am întâlnit la biroul lui cu Leo Moffi, avocat acum, dar fost portar la Enugu Rangers.

Mi l-a prezentat pe fiul său, un băiat de 1,88 metri înălțime care venise din Lituania, unde nu prea reușise să înscrie deși juca vârf împins sau extremă, și m-a rugat să fac niște antrenamente cu el.

Terem era prea blând, manierat, deși avea calități extraordinare. I-am pus pe cei din echipă să intre tare la el în antrenamente, să-l lovească, iar el s-a supărat și un timp nu a mai venit la pregătire, începuse să și pună pe el pentru că avea tendințe de îngrășare.

I-am spus tatălui său că așa îl faci fotbalist, că nu are răutate, că trebuie să devină fiară. A revenit și apoi într-o lună s-a făcut fiară!”, a declarat Dorian Marin.

Moffi, ”călăul” lui PSG

Datorită calităților sale fizice dar și talentului deosebit, Terem Moffi a ajuns rapid în atenția echipelor puternice. Dorian Marin a explicat că nu l-a putut ține pe nigerian la echipa sa decât pentru o scurtă perioadă de timp.

De când a ajuns la Lorient, Moffi a marcat în fiecare meci jucat împotriva celor de la PSG, uimind pe toată lumea cu eficiența sa.

Nu am avut cum să-l semnez atunci, pentru că nu a vrut nici tatăl lui, și oricum Terem era clar de Europa încă de pe vremea aia. Așa că juca la mine doar în meciuri amicale, cu echipele mari din Nigeria.

Au pus ochii pe el și granzii din Egipt, Al Ahly sau Zamalek, dar el s-a întors în Lituania, la o altă echipă, și a marcat 20 de goluri în 29 de meciuri de campionat.

A ajuns apoi în Belgia la Kortrijk, de acolo la Lorient și anul trecut a debutat la națională, unde este foarte apreciat de Peseiro.

Chiar glumeam cu Terem recent că ar trebui să joace numai cu PSG, pentru că sezon de sezon a înscris împotriva lor”, a spus Dorian Marin.

Urmăriți Playsport.ro și pe