Cluburile din Liga 1, afectate grav de pandemie! Deținătoarea drepturilor TV le taie din bani!

Giosanu Catinca / 09.02.2021, 19:28
Cluburile din Liga 1, afectate grav de pandemie! Deținătoarea drepturilor TV le taie din bani!

La fel ca cei care activează în domeniul HoReCa, și cluburile din Liga 1 au fost grav afectate de criza sanitară declanșată de noul virusul din China. Îngrijorător este faptul că multe echipe riscă să rămână fără o sumă importantă din drepturile de televizare.

Cluburile din Liga 1, afectate grav de pandemie!

Compania EAD, deținătorul drepturilor, ia în calcul să micșoreze contractul cu 1 milion de euro. Suma ar urmă să fie eșalonată pe patru ani, informează ProSport.  În cazul în care această măsură se va concretiza, cluburile din liga 1 vor pierde în jur de 250.000 de euro în fiecare sezon.

Principalul motiv pentru care compania ar dori să ia această decizie este reprezentat de meciurile din sezonul trecut al Ligii 1 care nu s-au mai desfășurat din cauza pandemiei de coronavirus.

Chiar dacă nu a fost luată o hotărâre definitivă în acest sens, oficialii se tem că nu pot evita ca deținătoarea drepturilor TV să le taie din bani. În cazul în care se va decice această tăiere, ar urma ca ea să se facă din suma pe care cluburile ar urma să o primească luna viitoare.

Câți bani a plătit EAD, la finalul lunii ianuarie, fiecărei echipe
Drepturile TV reprezintă o gură de oxigen pentru majoritatea cluburilor din Liga 1 / Sursa Foto: Pro Sport

EAD intenționează să micșoreze contractul cu o sumă considerabilă

Compania care deține drepturile TV pentru Liga 1, EAD.RO, ar putea plăti mai puțini bani în sezonul următor din cauza crizei epidemice.

Pentru că numărul de meciuri din play-out nu va fi respectat, EAD.RO vrea să penalizeze LPF cu o sumă fixă, bani ce vor fi reținuți din următoarea tranșă a drepturilor TV. Acest lucru a dus la numeroase polemici în rândul cluburilor care evoluează în Liga 1. Multe echipe sunt de părere că această sumă ar trebui să fie reținuta doar la echipele care au jucat în playout sezonul trecut. Și asta, pentru că acolo au fost meciurile amânate.

Pe de alta parte, multe voci din fotbalul românesc susțin că toate cluburile ar trebui să fie penalizate în mod egal. Rămâne de vazut însă dacă decizia se va implementa sau nu și ce se va decide în acest sens.

În ciuda speculațiilor care au creat controverse între cluburile din Liga 1, compania care deține drepturile TV pentru Liga 1 a anunțat, anul trecut, că va plăti tot 28 de milioane de euro și pentru sezonul următor, chiar dacă numărul echipelor va fi mărit la 16..

La finalul lunii ianuarie, cei de la EAD ar băgat, în conturile formațiilor din Liga 1, suma de 7 milioane de euro. Acești bani ar fi reprezentat a doua tranșă din suma totală.