Ion Țiriac a obținut 1,2 miliarde de euro doar din vânzări. Anul trecut, fostul jucător de tenis a bifat cea cea mai importantă tranzacție făcută de un antreprenor român. Însă, omul de afaceri are mai multe reușite cu care își spulberă toți rivalii.
Pe final de 2021 Ion Țiriac a bifat cea mai importantă tranzacție făcută de un antreprenor român, din punct de vedere al valorii afacerii. Este vorba despre vânzarea turneului de tenis Mutua Madrid Open şi a turneului de golf Acciona Open de Espana către IMG. Pe cele două turnee, Țiriac a încasa 400 de milioane de euro.
Cu toate acestea, turneele nu reprezintă cea mai importantă tranzacție realizată de fostul jucător de tenis. Între 2014 și 2015, potrivit businessmagazin.ro, Ion Țiriac a vândut 45% din banca Unicredit Țiriac Bank pentru 700 de milioane de euro.
Treptat, numele lui Ion Țiriac a dispărut din numele băncii, ajungând la UniCredit Bank. Însă fostul jucător de tenis a ales să-și pună numele în majoritatea firmelor pe care le deține, în diferite domenii: Allianz-Ţiriac (asigurări), Ţiriac Auto (auto), Ţiriac Leasing (leasing) sau Ţiriac Operating Lease (leasing operaţional).
Ţiriac Leasing și Ţiriac Operating Lease au fost vândute chiar în 2022 către Banca Transilvania, respectiv grupul Autonom. Omul de afaceri român obișnuiește să deschidă afaceri pe care ulterior le vinde pentru sume colosale de bani. Potrivit sursei citate, el are circa 1,2 miliarde de euro doar din tranzacții.
Omul de afaceri Ion Țiriac nu se ocupă doar de mărirea averii, ci și de ajutorarea semenilor. Fostul jucător de tenis deține o fundație activă în special în sport, însă de această dată au ales alt domeniu.
Fundația deținută de Ion Țiriac a început în 2019 demersurile urbanistice, însă abia anul acesta Primăria Brașov a autorizat lucrările. Este vorba despre construirea unei capele greco-catolice, potrivit bizbrasov.com.
Proiectul o să se extindă pe o durată de 36 de luni. Fostul jucător de tenis a obținut 854 de metri pătrați, însă doar 7,8% din suprafața totală o să fie ocupată de capelă și o anexă administrativă. Lăcașul de cult o să dispună de demisol și parter.
De menționat ar mai fi faptul că Arhiepiscopia Ortodoxă Sibiu nu a obținut avizul din partea Primăriei Brașov pentru Planului Urbanistic Zonal în vederea amenajării unui centru de sănătate cu spații de cazare.