Comentatorul Ioana

Alin Buzărin / 09.06.2021, 19:16
Comentatorul Ioana

Meciurile de la Euro vor fi transmise la tv și de o voce feminină. Cu riscurile de rigoare, pe care probabil că atât ProTV, cât și Ioana Cosma și le asumă

E un demers care atrage atenția. Dacă un bărbat s-ar fi alăturat trioului Mironică-Alexandru-Costeiu, n-ar fi fost nicio știre. Așa însă, este! Ioana Cosma va fi cea de-a patra voce. De fapt, va fi una dintre cele patru, pentru că simpla ierarhizare, o femeie după trei bărbați, riscă să atragă reproșuri. Nu după, ci împreună cu ei.

Femei-comentator

Există sporturi unde dacă lipsește comentatotul-femeie, parcă se decupează ceva din întregul spectacolului. Ani de zile, tenisul a fost al neuitatei Doina Stănescu. Azi e Luminița Paul, Patinajul artistic și gimnastica n-au niciun farmec fără glasul Alinei Alexoi. Nici concursurile de înot fără Carmen Bunaciu, carre are și marele avantaj că ”vine din apă” (dacă la fotbal se vine din iarbă, e logic ca la natație să se vină din apă, nu?). Dar nu e vorba doar de ale sporturi, ci și de alt public. La Lutz sau la triplu Axel, eventual pe muzică de Ceaikovski, se uită un fel de lume. La fotbal e altă lume.

Sexul frumos în fotbal

Acum aproape trei decenii, Elena Popa, o brunetă tulburătoare, intra în lumea fotbalului, asumându-și ironiile și contestările. Ce caută printre noi? Cum o să intre ea în vestiar să ceară antrenorului formația? Erau doar câteva dintre frazele ”specialiștilor” la adresa ei. Până la glumițe cu iz de șantier nu mai era decât un mic pas. Între timp, formațiile se aduc printate la masa presei, așa că nu mai e nevoie de o vizită la vestiarul cu bărbați despuiați. Iar femeia a devenit o prezență constantă în presa sportivă. La nivelul reporterilor de teren, partea femeiască domină numeric. Ani la rând Maria Andrieș a publicat în Gazeta Sporturilor editoriale savuroase și savurate. Apoi Playsport are ca redactor șef o femeie. În fine, de peste două decenii, Ioana Cosma e un excelent moderator de studio.

Meandrele comentariului în direct

Personal, am comentat multe meciuri în direct, de pe stadioane, dar și din studio. Ca orice lipsit de glas, de experiență și de har, am fost doar ”vocea a doua”, însă vocea întâi erau comentatori profesioniști. Emil Grădinescu, Cosmin Băleanu, Bogdan Cosmescu. Ei se țineau de frază, eu divagam, povesteam, analizam și nu o dată îmi continuam logosul chiar dacă faza se înfierbânta. Scriam, practic, inutile editoriale la microfon și am fost crunt dezamăgit când șefii mi-au schimbat” încadrarea”, din comentator în invitat permanent în studio. Nu pricepeam atunci de ce, acum însă înțeleg că specia numită comentariu în direct are reguli proprii. Să-i explici omului ce vede, dar să-i spui și ce nu vede. E altă meseie, iar astăzi aș refuza politicos o invitație la comentariu live, chiar și din postură de ”vocea a doua”.

Riscuri asumate

Probabil că aceste lucruri le știu și șefii ”sportului” din ProTV, le știe și Ioana Cosma. Rămâne ineditul, dar și riscurile. Cel mai mare dintre ele e acela că orice eroare, cât de mică, ar putea fi interpretată mai întâi sexist și abia apoi profesional. Aceeași greșeală în comentariu își dublează dimensiunea atunci când e comisă de o femeie. Dar Ioana are mare experiență jurnalistică și probabil că aceasta o va ajuta să alunge tracul debutului în comentariul live. Chiar dacă a mai comentat niște meciuri de fotbal feminin, adevărata lansare la apă e acum.

Vânt în pânze, Ioana, ai legătura!