CRONICĂ. Praz, zaibăr, Ceapă. Dan Nistor face diferența în derby-ul Craiovei. Reghe și ai lui au fost leii în Bănie

Autor: Cătălin Mureșanu / 03.10.2021, 23:23
CRONICĂ. Praz, zaibăr, Ceapă. Dan Nistor face diferența în derby-ul Craiovei. Reghe și ai lui au fost leii în Bănie

Din încăpățânarea unuia și orgoliile de satrapi ale altora, Craiova a trăit fără echipă. Și nu știa s-o facă. Apoi, Bănia a trebuit să împartă. Oare cum poți împărți o iubire? Fie ea și alb-albastră. Dar o campioană? Chiar și a unei mari iubiri! Și ura și blestemele și stadionul? „Știința, Știința”. Amintirile au rămas la comun. Nu le-a luat nici Mititelu, nu le-a avut nici Rotaru, nu le-a dezafiliat nici Sandu, nu le poate încredința niciun judecător. Sunt ale suporterilor. Purtate în suflet, pe buze, în piepturi. Ferventul popor oltenesc, întins din Dolj și până-n Gorj și până-n Vâlcea… Și până-n Olt și până-n Mehedinți, a devenit un ciopor cu apartenența împărțită în două puncte cardinale. Sud și Nord. În Bănie, în funcție de afinități, Craiova alb-albastră e și oaspete, e și gazdă. „Lei” sunt și unii, sunt și alții. „Clonați” sau „booveni” se sfârtecă pentru o singură cauză. Cine e Universitatea?

„Hei, hei, hai Știința!”. A mai rămas un dulce cor pe două voci  

Într-o asemenea situație, chiar și în scris, clișeul te poate salva. De greșeli, de ocara oltenească, de neprevăzutul situației. Pe „Centralul” din Craiova, gazdele, sub comanda lui Adrian Mutu, în tricouri albastre, șort de aceeași culoare și jambiere albe, au lovitura de start și atacă de la dreapta la stânga. Formația vizitatoare, pregătită de Laurențiu Reghecampf, echipament complet negru, cu tricouri având inserții albastre, începe mai curajos. Unde ești, tu, Domozină? Și ce bine că nu ai prins isteria asta! Poate chiar și pe tine, cu vocea ta ca o parafă, cu glasul tău ce a developat tristeți și fericiri, te-ar fi înjurat. Ori unii, ori alții. Ai tăi judecă, azi, în funcție de păreri, de gânduri, de afirmații.

Însă să revenim în cuibul de metal și beton al noului „Oblemenco”. Nu! Nu s-a înscris. E fum, sunt torțe, e mult negru. Jandarmi, ultrași, păcate. „Hei, hei, hai Știința!”. A mai rămas un dulce cor pe două voci.

Când juca, Mutu era „Briliant”. Cândva, Reghe era „Soare”. În prima repriză din ceața oltenească, niciunul nu strălucește  

Oaspeții verticalizează, Ivan preia în flancul terenului advers, Bancu vine lansat, primește și năvălește curajos, cu mingea la șiret, în careul rival, însă reluarea, din poziție laterală, nu e nici șut, nu e nici centrare. Și nici ocazie nu poate fi. Pentru așa ceva, nici măcar Ilie Dobre nu ar cere legătura. Și e pauză! Pe gazon, clocotul oltenesc a prezentat un joc muced, fără ocazii clare, viziune, farmec. Echipa condusă de Mutu s-a securizat, a așteptat și rar a călcat în jumătatea adversă. Ceilalți, ai finului Reghecampf, au avut inițiativa, au păstrat mingea, însă n-au avut efecte. Nici din glezne, nici pe tabelă care, nu e așa, a înghețat. Ce paradox. Când juca, Mutu era „Briliant”. Cândva, Reghe era „Soare”. În prima repriză din ceața oltenească, niciunul nu strălucește.

Eroarea lui Dialo, reluarea lui Nistor și „sucursala Rotaru” deschide scorul

Și prindem golul în direct. Fisură în defensiva gazdelor. Albu pasează în spate, Dialo, fundașul cu picioare lungi e prins în pas de periniță, se încurcă în membre și, în tentativa de a cârpi dezastrul cu o respingere din fandare, scoate un balon servit pentru Dan Nistor. Și fostul dinamovist nu iartă, pune o virgulă de autor, cu interiorul, iar balonul stă în plasa porții adverse. Specialitatea casei. Golazzo a la „Ceapă”. 1-0. Pentru oaspeți.

Gestul lui Compagno condamnă echipa lui Mutu. Italianul vede roșu. Direct și corect

Mutu trebuie să schimbe încadrarea, exprimarea defensivă devine nulă, ai lui au nevoie de curaj, mai ales că mingea rămâne gaj, la fiecare șarjă, în gheata rivalilor. „Trupa lui Laurențiu Reghecampf”, de data asta ne salvează comentatorul, toarce mai bine în hotarul advers, „albaștrii” sunt palizi.

Reghe mută și-l scoate pe Koljic, o umbră. Intră Baiaram, iar nou-promovata pare că se scutură de orice speranță. Compagno are un gest de „județean” și, în săritură, își lovește cu palma compatriotul, pe Pigliacelli. Roșu! Direct și corect.

Albaștrii, chiar și în zece, urcă liniile, ceilalți așteaptă spațiile și închid meciul.

Cu cinci minute înainte de final, Nistor pasează ideal pentru Ștefan Baiaram, iar jucătorul introdus de Reghecampf, cu un calm de cobră, înscrie plasat, la colțul scurt, pe lângă nevinovatul portar advers. 2-0.

Craiova lui Reghe, a lui Rotaru, a Olguței, a cui o mai fi, a fost mai bună azi și s-a impus clar în fața unui adversar fără viziune, fricos, fără putere și chiar fără dorința unor asemenea orgolii.