Cum a devenit Gigi Becali patronul echipei FCSB. Ce spunea în 2000, când s-a aflat că o să preia Steaua

Octavian Vasilescu / 01.04.2022, 19:16
Cum a devenit Gigi Becali patronul echipei FCSB. Ce spunea în 2000, când s-a aflat că o să preia Steaua

Gigi Becali (63 de ani) este în prezent patronul echipei FCSB, club care din 2014 nu mai are voie să folosească denumirea „Steaua București”.

Omul de afaceri Gigi Becali a preluat controlul clubului din Liga 1 pe 23 ianuarie 2003, când FCSB, Steaua la momentul respectiv, s-a transformat în societate pe acțiuni. Playsport.ro vă prezintă ascensiunea lui Becali în fotbalul românesc.

Gigi Becali este cel mai controversat patron de fotbal din istoria modernă a României. Acesta a devenit în 2003 acționarul echipei de fotbal din Ghencea, dar între timp a pierdut aproape orice legătură cu Steaua. Echipa nu mai joacă în Ghencea, iar numele și sigla nu au nicio legătură cu echipa Armatei. Între timp, CSA Steaua a reactivat secția de fotbal și a ajuns până în Liga 2.

Gigi Becali, în 2000: „Nu vreau să preiau Steaua”

Gigi Becali a apărut în peisajul Stelei la finalul anilor ’90. Pe 2 iulie 2000, Gigi Becali a oferit un interviu după ce a fost acceptat în Consiliul de Administrație al Stelei:

„Vreau să se știe din capul locului că eu nu urmăresc preluarea Stelei, așa cum o spun unii și altii. Eu am bani mulți și vreau să ajut Steaua, nu să obțin profit de pe urma ei. Voi împrumuta cu bani clubul atunci când nu sunt de-ajuns și-i voi recupera de la conducere fără să cer un leu în plus”, spunea Becali, în 2000, potrivit GSP.ro.

Steaua a fost privatizată în 1998, când patrimoniul clubului a fost cedat gratuit societății AFC Steaua București, conduse de Viorel Păunescu. Pe 23 ianuarie 2003, Steaua a devenit societate pe acțiuni, după o Adunare Generală extrem de tensionată. Forțele de ordine au intervenit pe parcurs pentru ca situația să nu degenereze.

În cele din urmă, Gigi Becali a obținut controlul clubului în 2003, iar echipa de fotbal a intrat într-o nouă eră. 79 de persoane au participat la Adunarea Generală a Stelei, iar Becali a primit 74 de voturi. Astfel a preluat 51% din acțiunile clubului.

După ce a devenit patronul echipei, Becali și-a schimbat atitudinea. Cu trecerea timpului a început să controleze totul și acum consideră că FCSB este jucăria sa.

VIDEO Dumitru Dragomir: „L-am ajutat pe Gigi Becali să fure Steaua”

În urmă cu câțiva ani, în direct la OTV, Dumitru Dragomir făcea o declarație șocantă. Fostul președinte la LPF a spus, în direct, că l-a ajutat pe Gigi Becali să fure Steaua în 2003.

„Este un hoț de profesie! Steaua a furat-o! L-am ajutat să fure Steaua, fac autodenunț”, a spus Dragomir, la OTV.

Câți bani a plătit Gigi Becali ca să devină patronul echipei

Gigi Becali a investit la Steaua încă din perioada 2000 – 2003, până să devină acționarul majoritar.

Fostul antrenor din Ghencea, Victor Pițurcă, a dezvăluit că Becali a investit 4,3 milioane de dolari până să devină patron:

Poate a mai băgat el bani negri. Se poate, dar noi vorbim pe acte oficiale. Actele sunt valabile, le-am semnat și eu. Suma reală pe care a dat-o din 2000 până în 2003 este de 4,3 milioane de dolari. Reiese din Adunarea Generală de pe 24 ianuarie 2003. Dacă era vorba de suma de 10 milioane, ce credeți că făcea Gigi Becali? Și așa au fost niște momente penibile.

Eu știu cum a adus banii, pentru că el atunci nu avea bani, nu vindea terenuri, lua cu împrumut”, a spus Pițurcă, conform Digi Sport.

Gigi Becali lua bani de la Nuțu Cămătaru

La începutul acestui secol, Gigi Becali nu o avere la fel de mare ca acum. Pentru a putea finanța Steaua, omul de afaceri lua bani cu împrumut de la Ion Balint, cunoscut și drept Nuțu Cămătaru.

Un fost jucător din Ghencea, Florentin Dumitru (44 de ani), a dezvăluit că Nuțu Cămătaru a fost la un moment stăpân pe jucătorii echipei:

La un moment dat, eu, Aliuţă şi Mirel Rădoi eram cumva daţi. În alb. Eram vânduţi. La momentul ăla, când venea cu bani nea Gigi, lua de la Nuţu. Eram daţi acolo. Da, aveam foile în alb acolo. Aşa ne-a transmis.

Cumva putea să ne vândă. Aşa era la momentul ăla. Nu l-am cunoscut faţă în faţă pe Nuţu Cămătaru. Nici nu-mi doresc. Eu mă feresc de lucrurile astea”, a spus Florentin Dumitru, la ProSport Live.

A fost la un pas să cumpere FC Onești

În 1994, Becali a fost foarte aproape să devină patronul echipei FC Onești. Se pare că afaceristul a mers la Onești, inițial a vrut să preia echipa, dar ulterior și-a dat seama că este un club prea mic și s-a retras.

Fostul președinte de la Onești, Nicolae Puiu, a fost cel care a încercat să-l convingă pe Gigi Becali să investească la echipă.

Ce a spus Gigi Becali după ce a pierdut brandul Steaua

Steaua obținută de Gigi Becali în 2003 s-a transformat definitiv în FCSB, iar omul de afaceri acceptă cu greu acest lucru. Iată cum a comentat procesele pierdute în fața CSA Steaua:

Domnilor judecători, nu mai spuneţi că zăpada e neagră! Nu puteţi să păcăliţi oamenii. Că zăpada nu e neagră. Cei de la CSA nici nu au ce să facă cu palmaresul. Dacă vor să promoveze și fac societate pe acțiuni și se asociază cu un privat, o să contest decizia. Nu poate acea societate să preia palmaresul Stelei.

Dacă eu nu am putut, acea societate de ce să poată? Dar nu mă mai enervez. Asta e țara noastră și trebuie s-o iubim. Ei au numele, pot să-și zică Steaua și le dau locul și gata, am scăpat de ei.

Le dau eu loc, să mă lase în pace. Schimb și numele eu, iau ei Steaua, le plătesc eu locul, le plătesc tot, dar nu o să poată să-l ia. Așa e legea firii, zăpada e albă, nu e neagră. Înseamnă că totul globul este idiot și doar judecătorul este deștept”, a declarat Gigi Becali, pentru Digi Sport.