FCSB vs Steaua. Câte trofee mai are Gigi Becali după ce a pierdut procesul pentru palmares

Octavian Vasilescu / 23.03.2022, 23:15
FCSB vs Steaua. Câte trofee mai are Gigi Becali după ce a pierdut procesul pentru palmares

FCSB a apărut în decembrie 2014, după ce clubul condus de Gigi Becali (63 de ani) a pierdut procesul pentru marca „Steaua”, la Înalta Curte de Casație și Justiție. În 2019, Tribunalul București a hotărât că echipa lui Gigi Becali nu deține nici palmaresul din perioada 1947 – 2003.

Juristul CSA Steaua, Florin Talpan, l-a învins pe Gigi Becali pe toate fronturile și astfel au apărut două tabere: FCSB și Steaua. Conform ultimelor decizii ale judecătorilor, palmaresul secției de fotbal din cadrul clubului Steaua s-a împărțit în trei părți: CSA Steaua (trofeele din perioada 1947-1998), nerevendicat (1998-2003)și FC FCSB (2003-prezent).

Secția de fotbal din cadrul CSA Steaua a fost reactivată în 2017, iar în prezent a ajuns să joace în play-off-ul din Liga 2. „Militarii” sunt acum la un pas de promovarea în Liga 1.

FCSB vs Steaua. Câte trofee mai are Gigi Becali

După ce a pierdut procesul pentru palmares, Gigi Becali a mai rămas cu 12 trofee interne. Iată cum sunt împărțite trofeele câștigate de-a lungul timpului de Steaua și FCSB:

Palmares Steaua

 • 20 de titluri în Liga 1
 • 19 Cupe ale României
 • 3 Supercupe ale României
 • Cupa Campionilor Europeni din 1986
 • Superupa Europei din 1987

Palmaresul nerevendicat (1998-2003)

 • 1 titlu în Liga 1 (2001)
 • 1 Cupa României (1999)
 • 1 Supercupa României (2001)

Palmares FCSB

 • 5 titluri în Liga 1
 • 3 Cupe ale României
 • 2 Supercupe ale României
 • 2 Cupe ale Ligi

Steaua a cedat echipa de fotbal în 1998, Gigi Becali a devenit patron în 2003

Secția de fotbal a clubului Steaua a fost privatizată în 1998. Ministerul Apărării Naționale nu mai avea fonduri pentru a susține echipa de fotbal, iar patrimoniul clubului a fost cedat gratuit societății AFC Steaua București. În 1998, președintele AFC Steaua București era Viorel Păunescu.

În 2003, AFC Steaua București devine o societate pe acțiuni, iar Gigi Becali devine acționarul majoritar al clubului din Ghencea.

DNA a cercetat modul în care secția de fotbal a fost cedată în mod gratuit asociației AFC Steaua București, dar nu s-a luat nicio măsură. Marcel Pușcaș a fost ultimul președinte al Stelei înainte de privatizare și a acuzat MApN că l-a îndepărtat:

Venisem cu un plan de privatizare concret, care nu a fost pus în practică. Apoi, Babiuc a fost înlocuit cu Dudu Ionescu, şi Gaţu n-a mai făcut nimic. În 1998, când se ştia că Victor Babiuc va reveni în funcţie, Gaţu a făcut o privatizare pe genunchi şi m-a dat afară. Mortul de la groapă nu se mai întoarce (n.r despre dosarul de la DNA)”, a spus Marcel Pușcaș în urmă cu câțiva ani, citat de Adevărul.

Gigi Becali a pierdut „Steaua” în 2014

Din 2014, societatea lui Gigi Becali a pierdut dreptul de a folosi numele și sigla Steaua, astfel că s-a transformat în FC FCSB S.A.

Gigi Becali a câștigat un singur proces contra CSA Steaua, cel în care juristul Florin Talpan a solicitat ca echipa din Liga 1 să nu mai folosească nici denumirea de FCSB. Avocații lui Becali au câștigat și echipa și-a păstrat numele FCSB, după ce s-a hotărât că FCSB nu reprezintă o prescurtare de la Fotbal Club Steaua București.

În prezent există două echipe de seniori: FC FCSB (Liga 1) și Steaua (Liga 2). De asemenea, cele două cluburi s-au înfruntat în meciuri directe la grupele de juniori.