Nadia Comăneci nu va uita niciodată ziua de iulie 1980, când a fost batjocorită fără milă, la Moscova, la cea de-a XXII ediție a jocurilor olimpice, Olimpiada Comunistă. Ce au putut să-i facă rușii e de-a dreptul revoltător.
Născută la Oneşti, pe 12 noiembrie 1961, Nadia Comăneci a devenit faimoasă în întreaga lume prin evoluţiile sale la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976. Atunci, ea a devenit prima gimnastă din lume care a primit nota zece la un concurs internaţional. În mod surprinzător, tabela electronică a afişat 1.00, nefiind setată să indice 10.00.
În întreaga carieră, ”Zeița de la Montreal” a cucerit 25 de medalii la Jocurile Olimpice, campionate mondiale şi europene, din care 16 de aur.
Nadia este considerată una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut şi printre cele mai mari gimnaste ale lumii. A muncit foarte mult ca să ajungă la acest nivel. Mulți au încercat să îi pună bețe-n roate, dar românca nu s-a dat bătută.
De exemplu, la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, Nadia a fost furată pe față. Fosta mare gimnastă era ultima sportivă din concurs și avea nevoie de un 9,95 pentru a obţine cel de-al doilea titlu olimpic consecutiv. „Zeiţa de la Montréal“ a evoluat perfect, dar arbitrele nu i-au recunoscut meritele.
Femeile au întârziat să se pronunțe în privința notei, în speranța că vor găsi un motiv pentru care să o depuncteze, a povestit antrenorul Bela Karolyi, în cartea sa autobiografică, numită „Fără teamă: puterea, pasiunea şi politica unei vieţi în gimnastică”.
Erau patru arbitre în Comisie. Doamna Maria Simionescu şi cea din Anglia au dat notele pe merit, dar cele din URSS şi Cehoslovacia au acordat note foarte mici.
Doamna Simionescu a oprit concursul, a încercat să determine schimbarea notei. Ea s-a zbătut pentru Nadia, însă ordinul preşedintelul forului internaţional, sovieticul Iuri Titov, era clar, nota trebuia să rămână aceeaşi.” se arată în cartea de biografie “Fără teamă”, scrisă de Bela Karoly.
Arbitrele au recurs la acest gest pentru că voiau să îi ofere medalia de aur sovieticei Elena Davîdova.
Pe tabelă a apărut nota: 9,85. Am dărâmat-o! Timp de 45 de minute, scandalul a continuat în faţa spectatorilor. În cele din urmă, am părăsit festivitatea de premiere şi, în timp ce ieşeam, un reporter de la ABC m-a întrebat ce părere aveam despre competiţie. I-am spus, sincer, că niciodată nu mai văzusem ceva atât de nedrept, atâta corupţie şi atât de puţin spirit olimpic.”, a mai povestit antrenorul Bela Károlyi, în cartea sa, „Fără teamă”.
Până la urmă, Nadia a cucerit două titluri, la bârnă şi sol, şi două medalii de argint, la individual compus şi cu echipa. Campioana noastră s-a clasat a doua la individual compus după sovietica Elena Davîdova, dar a fost nevoită să aştepte pentru notare aproximativ jumătate de oră. Atât a durat până când Davîdova şi-a încheiat exerciţiul.