Îți vine să crezi? Ce a putut să facă Nadia Comăneci cu costumul de ”Zeiță” de la Montreal ’76, când a primit primul 10!

Giosanu Catinca 19.04.2021, 11:22

Au mai rămas 85 de zile până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Tokyo (23 iulie). Nadia Comăneci, una dintre cei mai mari sportive din istorie, susține că această competiție reprezintă cea mai așteptată provocare pentru fiecare sportiv de pe întreaga planetă. Fosta gimnastă pune mult preț pe lucrurile simple. Nu are nevoie de bijuterii de lux pentru a se simți împlinită. Pentru ea au o însemnătate aparte obiecte pentru care alții poate nu ar da prea mulți bani. De curând, cea mai valoroasă gimnastă a lumii din toate timpurile s-a confestat jurnaliștilor. A dat timpul înapoi și s-a oprit la momentul în care a primit primul ei 10. Ce a putut să facă Nadia Comăneci cu costumul de ”Zeiță” de la Montreal 1976?

Îți vine să crezi?

Nadia Comăneci este considerată de specialişti una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut şi una dintre cele mai mari gimnaste ale lumii. În palmaresul ei strălucesc cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Mondiale şi nouă de aur la Europene. Numărul total al medaliilor câştigate de fosta mare gimnastă la JO, CM şi CE se ridică la 25, dintre care 16 sunt de aur.

La doar 14 ani, Nadia Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montréal, Québec. Pe 18 iulie 1976, ea a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Afișajul electronic de la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal nu era programat să afișeze nota 10, așa că pe ecran a apărut nota 1.00. După remarcabilul său număr de la Montreal, gimnasta din România a intrat în istorie drept prima sportivă cu un exercițiu perfect, două dintre elemente purtându-i și în prezent numele: „Coborâre Comăneci” și „Salt Comăneci”.

”Nu m-am uitat la tabelă”

Realizările Nadiei Comăneci i-au adus gimnastei titlul de cel mai bun sportiv român al tuturor timpurilor, fiind înscrisă în International Gymnastics Hall of Fame în anul 1993.

Îmi amintesc când am început exerciţiul. Am crezut că am reuşit o evoluţie bună, însă nu m-am gândit că am avut o evoluţie perfectă. Ştiu că nu m-am uitat la tabelă, deoarece mă gândeam deja la exerciţiul de la bârnă după ce terminasem. Apoi am auzit un zgomot mare în sală, m-am uitat în jur, am întors capul şi am văzut tabela. Prima oară am văzut numărul meu de concurs, 073, iar apoi nota 1,00 care era dedesubt. Totul s-a petrecut foarte repede.”, a mărturisit Nadia Comăneci într-un interviu pentru Agerpres.

La doar 14 ani, uimea lumea sportului, obținând prima notă de 10 din istoria gimnasticii.
La doar 14 ani, Nadia Comăneci uimea lumea sportului, obținând prima notă de 10 din istoria gimnasticii

Ce a putut să facă Nadia Comăneci cu costumul de ”Zeiță” de la Montreal 1976, când a primit primul 10!

Momentul în care Nadia Comăneci a primit nota 10 „absolut” la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal atrage și acum atenția tuturor. În perioada în care sportiva din Onești intra în istoria sportului purta un costum viu colorat. De curând, ea a adus în discuție ținuta de la Montreal. Ba chiar a mărturisit ce a făcut cu costumul pe care ș-a purtat în momentul de glorie. Nimeni nu se aștepta la așa ceva!

Întregul costum l-am oferit cu titlul de împrumut celor de la Hall of Fame. Îmi trezește multe amintiri plăcute acel costum. Mă trimite înapoi, în timp, cu atâția ani. De fiecare dată când îl văd îmi aduc aminte de acele clipe.”, a dezvăluit Nadia Comăneci pentru ProSport.