Cum a fost îndepărtat Florin Răducioiu din conducerea lui Dinamo de axa Borcea – Rednic. A rezistat câteva luni și a plecat

Cătălin Mureșanu / 14.10.2021, 13:26
Cum a fost îndepărtat Florin Răducioiu din conducerea lui Dinamo de axa Borcea – Rednic. A rezistat câteva luni și a plecat
  • Dorit în conducerea lui Dinamo de Mircea Rednic, Florin Răducioiu, fostul coechipier al „Puriului” din fantastica formație a „câinilor” de la sfârșitul anilor ‘80, nu se află la prima sa experiență ca oficial în „Ștefan cel Mare”;
  • Florin Răducioiu a deținut, în 2007, pentru câteva luni, postul de manager sportiv- exact cel care i s-a propus în prezent- , poziție la care a renunțat fulgerător;
    „Marele Blond” spune că s-a simțit „călcat în picioare” și preciza, tulburător, că nu se va mai întoarce vreodată la Dinamo, nemulțumit
  • fiind că a aflat de transferuri de la televizor;
  • Site-ul clubului a anunțat demisia lui Răducioiu și a precizat, sec, strategia clubului în legătura transferurilor: „Cei care raspund de transferuri si de rezultatele echipei sunt directorul general Cristian Borcea si antrenorul principal Mircea Rednic”.

În căutarea unui team-manager de mai mult timp, dinamoviștii nu au reușit să-i convingă pe Marius Niculae și Ionel Dănciulescu să revină la clubul pentru care au scris istorie. „Săgeată” s-a întâlnit cu Nicolae Badea, însă postul preluat, de curând, în cadrul Federației Române de Fotbal și proiectele personale l-au determinat pe fostul atacant al „câinilor” să refuze.

„Danciu-gol” conduce Academia Dinamo – grupele de minifotbal- și, după ce a avut o dicuție de princiupiu, față în față, cu „Puriul”, negocierile au rămas în aer.

S-au mai vehiculat numele lui Giani Kiriță și Ioan Ovidiu Sabău, până când, joi, într-o conferință de presă, Mircea Rednic a dezvăluit că s-a reorientat spre Florin Răducioiu (51 ani), fostul său coleg de echipă de la Dinamo.

„Am discutat cu Răducioiu. Am vorbit și a rămas ca domnul Mureșan să discute cu el săptămâna aceasta. Cel cu care am discutat și care a acceptat să vină la Dinamo este Răducioiu. Pe ce post? Director sportiv, tehnic, manager, ce vrea el. La cum arată, mă gândesc să-l mai bag cinci minute”, a declarat tehnicianul dinamovist în vârstă de 59 ani.

Coechipieri la sfârșitul anilor 80, colegi la Dinamo, în 2007, pentru câteva luni

Puțini își mai amintesc că Mircea Rednic și Florin Răducioiu au fost colegi „de costum”, pentru câteva luni, tot la Dinamo, în primăvara lui 2007. Atunci, „Puriul” era antrenorul care aducea ultimul titlu de campioană din vitrina „câinilor”, în timp ce „Marele Blond” primise un post în conducerea clubului, cel de manager sportiv.

Cum a refuzat Răducioiu să aibă rolul lui Duckadam de la FCSB

Doar pentru câteva luni din cauză că fostul mare atacant al lui Dinamo, AC Milan și al „Generației de Aur” a luat o decizie radicală și, fără să anunțe pe cineva, a plecat la aeroport și a decolat, supărat, spre Italia. Ce l-a deranjat pe oficialul de atunci al roș-albilor? Rolul decorativ pe care-l primise în conducere, Cristi Borcea și faptul că transferurile se făceau prin spatele său, exclusiv pe axa Borcea- Rednic.

Manager sportiv în organigramă, Răducoiu era de formă în club. Avea biroul într-o altă clădire față de restul conducerii, care se afla în sediul Clubului Sportiv Dinamo, mai precis la tribuna oficială din Calea Floreasca. S-a simțit nebăgat în seamă, astfel că, într-o zi, la finalul programului, paharul umilinței i s-a umplut. În timp ce urmărea la televizor știrile sportive, Răducioiu a aflat că Dinamo l-a transferat pe Daniel Oprița. Nimeni nu-l întrebase de acest transfer, nu-i fusese cerută vreo părere, chiar dacă, mai mult de ochii lumii, era manager sportiv. Deranjat și simțindu-se umilit, Răducioiu a plecat de la Dinamo și a lăsat, în urma lui, o declarație dură:

Am preferat sa plec pentru ca nu aveam nici 20% putere. Transferul lui Oprița a fost motivul care m-a enervat. M-am simțit călcat în picioare. Am aflat de tranzacție de la tv. I-am spus lui Borcea că nu-s de acord cu anumite transferuri, dar nu m-a ascultat. Nu mai vin niciodată la Dinamo.”

Și, de atunci, din primăvara lui 2007, Răducioiu nu a mai revenit, vreodată la Dinamo

„Cei care raspund de transferuri si de rezultatele echipei sunt directorul general Cristian Borcea si antrenorul principal Mircea Rednic”

În aprilie 2007, site-ul oficial al lui Dinamo anunța că Florin Răducioiu și-a dat demisia din funcția de manager sportiv, iar în comunicatul emis, supărarea „Marelui Blond” era tratată cu unele lămuriri aduse suporterilor.

„Cei care raspund de transferuri si de rezultatele echipei sunt directorul general Cristian Borcea si antrenorul principal Mircea Rednic”.

Daniel Oprița și „sindromul Pleșan”: „Sunt dinamovist de mic. Idolii mei au fost Mateuț și Răducioiu”

În scandalul iscat în „Ștefan cel Mare” prin plecarea lui Florin Răducioiu a căzut, fără vina lui, Daniel Oprița, jucător care, în cele din urmă, a făcut tranziția orgoliilor și s-a transferat de la Steaua la Dinamo.

După ce suferise o accidentare gravă, fotbalistul care făcea meciul vieții cu Valencia, în Ghencea, când Steaua a eliminat deținătoarea Cupei UEFA, semna cu marea rivală din „Ștefan cel Mare”.

Interesant este ce spunea, atunci, fotbalistul Daniel Oprița, actualmente antrenorul CSA Steaua București.

Am fost dinamovist înfocat de mic, iar idolii mei erau Mateuț și Răducioiu. Am trăit clipe minunate la Steaua, dar cei de acolo s-au purtat foarte urât cu mine”, a spus Oprița pentru site-ul dinamomania, preluat de Sport.ro.