Cum a fost „vândută” „Nadia Comăneci” în țările din Africa. Zeița de la Montreal nu a încasat niciun ban

Moldoveanu Camelia 02.09.2021, 10:31

După reușita istorică de la Montreal, Nadia Comăneci a devenit o vedetă internațională. Notorietatea ei a adus României nenumărate beneficii, printre altele chiar și un troc extrem de avantajos la acea vreme. „Gimnasta” a fost „vândută” cu succes în Africa.

„Nadia Comăneci”, „monedă” de schimb pentru România Comunistă

La doar 14 ani, Nadia Comăneci a devenit o stea a Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montréal, Québec. Pe 18 iulie 1976, ea a obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Afișajul electronic de la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal nu era programat să afișeze nota 10, așa că pe ecran a apărut nota 1.00.

Gimnasta din România a intrat în istorie drept prima sportivă cu un exercițiu perfect, două dintre elemente purtându-i și în prezent numele: „Coborâre Comăneci” și „Salt Comăneci”.

Potrivit Muzeului Național de Istorie al României, regimul comunist a profitat la maxim de sportivă. Fabrica de păpuși „Arădeanca” scoate de bandă rulantă jucării cu chipul Nadiei Comănescu. Erau atât de iubite, încât au devenit marfă perfectă pentru a face troc. Astfel, „Nadia Comăneci”, a fost vândută în Africa, Uniunea Sovietică sau Marea Britanie.

Cu alte cuvinte, Nadia Comăneci a adus în România din Africa materie primă și multe fructe. Probabil că multe banane sau portocale aduse de Moș Gerilă erau obținute după trocul cu păpuși.

Nu a primit niciun ban!

Păpușa Nadia era extrem de valoroasă și de iubită, atât de valoroasă încât puteai cumpăra cu ea și blănuri. Cei care reușeau să o scoată pe „Nadia” din România și să o treacă granița Uniunii Sovietice, aveau asupra lor o adevărată avere. Potrivit aceleiași surse, cu mai multe păpuși cu chipul îndrăgitei gimnaste puteai cumpăra chiar și o haină de blană.

Cu toate că la Moscova păpușile erau extrem de valoroase, iar în alte țări serveau pentru troc, Nadia Comăneci nu a primit niciun ban. Dacă în vremurile noastre folosirea imaginii cuiva fără accept sau fără un procent din vânzări este o adevărată infracțiune, pe vremea lui Ceaușescu nici nu se punea problema de așa ceva.

Păpușa Nadia poate fi văzută în cadrul expoziției temporare „Muzeul Jucăriilor”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a României.

Nadia Comăneci a fugit din cauza regimului comunist

Noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989 înseamnă coșmar pentru Nadia Comăneci. La momentul respectiv, Nadia Comăneci părăsea ilegal România. Faimoasa campioană la gimnastică a recurs la acest gest din cauză că nu a mai putut suporta regimul comunist. Și-a luat inima-n dinți și a trecut granița fraudulos alături de alte șase persoane. Călăuză a fost Gheorghe Talpoș, un cioban.

Fosta mare gimnastă a rememorat momentele dure trăite în momentul în care a părăsit țara. Cel mai tare îi era teamă să nu cumva să fie împușcată.

Îmi părăsisem țara și lăsasem în urmă tot ce iubeam. Mă târâsem prin noroi și apă, peste câmpuri înghețate, traversasem garduri de sârmă ghimpată, tot timpul cu teama că voi fi împușcată în spate”, a dezvăluit Nadia Comăneci în „Scrisori către o tânără gimnastă”, conform Prosport.