Cum arată fotbalul în “visul” lui Vladimir Putin: două echipe naționale pe model URSS de peste 100 milioane euro fiecare!

Mihai Rosoiu 02.05.2022, 13:04
Cum arată fotbalul în “visul” lui Vladimir Putin: două echipe naționale pe model URSS de peste 100 milioane euro fiecare!

Războiul din Ucraina continuă și fiecare zi se adaugă în calendar ca o nouă dramă în coșmarul din țara vecină. Societatea e zdruncinată, la fel și fotbalul. Rusia e suspendată din competiții cu toate echipele naționale, precum și cu cele de club. Fotbalul ucrainean s-a oprit, firește.
Cum va arăta în urma acestei invazii fotbalul? Nimeni nu își poate închipui. Dar ne putem imagina cum ar arăta fotbalul în ceea ce se pare că sunt planurile ascunse ale lui Vladimir Putin, președintele Rusiei. Se pare că în visul său, invazia Ucrainei e doar un prim pas. Iar refacerea URSS ar fi obiectivul final. A declarat asta întâi fostul președinte al Georgiei, Mihai Saakashvili. Apoi, recent, ministrul Apărării din Cehia, Jana Cernochova. Zeci de analiști politici merg în aceeași direcție.

Cum ar arăta fotbalul dacă URSS ar fi iarăși o realitate, dacă am avea un stat uriaș pe granițele sub care exista Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste? Un nou stat-mamut în estul Europei și în Asia?

Golgheterul al-time al URSS… ucrainean!

URSS a durat din 1922 până în 1991 și a însemnat o uniune federală întinsă pe două continente, Europa și Asia, care îngloba nu mai puțin de 15 republici. E vorba de Rusia, Estonia, Letonia, Lituania, Moldova, Belarus, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Uzbekistan, Kazakhstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Turkmenistan.

Echipa națională de fotbal a URSS a disputat primul său meci din istorie fix în 1922, anul de naștere al statului-gigant. Până la finalul existenței, a participat la 7 turnee finale de Campionat Mondial, cea mai bună performanță fiind locul 4 la ediția 1966, și la 5 ediții de Campionat European, cucerind trofeul în 1960.

Ca un paradox în contextul războiului de acum din Ucraina, golgheterul all-time al URSS și jucătorul cu cele mai multe meciuri pentru această națională va rămâne în istorie Oleg Blokhin, adică un ucrainean din Kiev!

Cu fotbalul, de la soviete la CSI

Destrămarea URSS s-a produs tocmai înainte de EURO 1992. Cele 15 republici au devenit țări independente. Doar că naționala URSS se calificase deja la turneul final european găzduit de Suedia și, pentru a nu pierde locul, reprezentativa s-a transformat din cea URSS în echipa națională CSI, a Comunității Statelor Independente (palmaresul URSS a fost trecut de către FIFA în dreptul noii naționale a Rusiei).

Fotbaliștii au avut de ales dacă vor sau nu să joace în această națională-hibrid, a CSI, doar pentru EURO 1992. Culmea, selecționerul CSI de la acel EURO a fost un… ucrainean! Anatoliy Byshovets, născut în Kiev!

Păstrând structura celor 15 republici care formau URSS și utilizând criteriul reprezentativității, cu minimum 1 jucător din fiecare țară, am compus într-un exercițiu inedit două loturi de tipul echipelor naționale pe care jucătorii de azi le-ar putea alcătui dacă un stat în formatul URSS ar fi din nou posibil.

Două echipe de top!

Cele două formații imaginare, construite pe sisteme de joc diferite, au o valoare de piață cumulată a jucătorilor ce depășește, în fiecare caz, 100 de milioane de euro, potrivit transfermarkt.com! Două perspective fotbalistice improbabile dar redutabile, cu jucători din ligile de top ale Europei și cu bănci de rezervă care au, la rândul lor, peste 20 de milioane de euro valoare de piață fiecare!

Primul 11 nu reprezintă, în ambele variante, neapărat criterii de formă sau de valoare, ci doar propune o oglindă imaginară pentru perspectivele despre care lumea politică vorbește că s-ar afla în strategia lui Putin de astăzi. Totodată, adaptarea pe posturi încearcă să fie cât mai aproape de adevăr, fără pretenții de exactitate totală.

Iată echipele, cu țara pe care o reprezintă azi în mod firesc fiecare jucător, precum și echipa de club la care este legitimat în acest sezon:

ECHIPA A (3-4-3) – 142,5 milioane euro

PORTAR: Buschan (Ucraina / Dinamo Kiev)

FUNDAȘI: Matvienko (Ucraina / Șahtior Donețk), Dzhikiya (Rusia / Spartak Moscova), Mykolenko (Ucraina / Everton)

MIJLOCAȘI: Zelarayan (Armenia / Columbus Crew), Barinov (Rusia / Lokomotiv Moscova), Golovin (Rusia / Monaco), Mkhitaryan (Armenia / AS Roma)

ATACANȚI: Emreli (Azerbaidjan / Dinamo Zagreb), Shomurodov (Uzbekistan / AS Roma), Kvaratshkelia (Georgia / Rubin Kazan)

REZERVE (22 milioane euro): Mamardashvili (Georgia / Valencia), Utkus (Lituania / Cercle Bruges), Merkel (Kazahstan / Gaziantep FK), Shaparenko (Ucraina / Dinamo Kiev), Alip (Kazahstan / Zenit St. Petersburg), Shkurin (Belarus / Rakow), Lobjanidze (Georgia / Hatayspor)

ECHIPA B (4-4-2) – 139,5 milioane euro

PORTAR: Safonov (Rusia / Krasnodar)

FUNDAȘI: Reabciuk (Moldova / Olympiakos), Diveev (Rusia / Spartak Moscova), Zabarnyi (Ucraina / Dinamo Kiev), Zinchenko (Ucraina / Man. City),

MIJLOCAȘI: Tsygankov (Ucraina / Dinamo Kiev), Zaynutdinov (Kazahstan / ȚSKA Moscova), Malinovskyi (Ucraina / Atalanta), Alykulov (Kârgâzstan / Kairat)

ATACANȚI: Yaremchuk (Ucraina / Benfica), Adamyan (Armenia / Club Bruges)

REZERVE (26,3 milioane euro): Mets (Estonia / FC Zurich), Zobnin (Rusia / Spartak Moscova), Miranchuk (Rusia / Atalanta), Umarbaev (Tadjikistan / Lokomotiv Plovdiv), Lisakovich (Belarus / Rubin Kazan), Gutkovskis (Letonia / Rakow), Migazov (Turkmenistan / FC Kitchee)

Cum ar arăta azi o ligă pe format URSS

În aceiași proiecție care ține de imaginar și cu aceleași coordonate, un campionat al URSS de azi ar propune probabil o ligă cu 20 de formații, având în vedere suprafața geografică uriașă.

Întâi de toate, am păstrat principiul reprezentativității, cu minimum o echipă din fiecare cele 15 foste republici și actuale state independente, dar cu trei echipe în plus pentru Rusia și două în plus pentru Ucraina, datorită diferenței de valoare sportivă evidentă.

Apoi, pentru selectarea echipelor, am utilizat fie clasamentele la zi din fiecare țară actuală, fie campioanele en-titre, funcție de formatul fiecărui campionat din țările de azi, contând însă în selecție palmaresul de istorie recentă al echipelor.

Liga ar putea să arate astfel:

Levadia Tallin (Estonia)
RSF Riga (Letonia)
Zalgiris Vilnius (Lituania)
Sheriff Tiraspol (Moldova)
BATE Borisov (Belarus)
Pyunik Erevan (Armenia)
Qarabag FK (Azerbaidjan)
Dinamo Batumi (Georgia)
Pakthakor Tashkent (Uzbekistan)
FC Astana (Kazakhstan)
Dordoi Bishkek (Kârgâzstan)
Istiklol Dushanbe (Tadjikistan)
FC Altyn Asyr (Turkmenistan)
Dinamo Kiev, Șahtior Donețk, Dnipro Dnipropetrovsk (Ucraina)
Zenit St. Petersburg, Spartak Moscova, Lokomotiv Moscova, ȚSKA Moscova (Rusia)

Pentru o paralelă inedită cu fotbalul adevăratului URSS, statul defunct, iată cum a arătat clasamentul ultimei ediții de campionat sovietic în care au participat toate echipele. E vorba de ediția 1989. Asta pentru că, deși prima ligă URSS s-a desfășurat și în edițiile 1990 și 1991, deja statele baltice și Georgia au refuzat să mai participe iar formatul a devenit unul de compromis.

Așadar, ediția 1989 a campionatului URSS, în clasamentul de final, cu cele 16 echipe de la acea vreme și țările în care joacă azi echipele de atunci. Ca un fapt inedit, două din cluburile de top ale Rusiei de azi, retrogradau! Iar din Ucraina erau 5 formații, 4 dintre ele în top 10!

Spartak Moscova (Rusia)
Dnipro Dnipropetrovsk (Ucraina)
Dinamo Kiev (Ucraina)
Zalgiris Vilnius (Lituania)
Torpedo Moscova (Rusia)
Cernomoreț Odessa (Ucraina)
Metallist Harkov (Ucraina)
Dinamo Moscova (Rusia)
Dinamo Minsk (Belarus)
Rotor Volgograd (Rusia)
Dinamo Tbilisi (Georgia)
Ararat Erevan (Armenia)
Pamir Dushanbe (Tadjikistan)
Șahtior Donețk (Ucraina)
Lokomotiv Moscova (Rusia)
Zenit Leningrad (actual St. Petersburg, Rusia)