Cum arată un război, prin ochii lui Djokovic. Mărturisiri cutremurătoare de pe frontul din Iugoslavia

Olteanu Ștefan / 01.03.2022, 12:29
Cum arată un război, prin ochii lui Djokovic. Mărturisiri cutremurătoare de pe frontul din Iugoslavia

Novak Djokovic știe exact ce înseamnă un război, fiind unul dintre martorii conflictului care a avut loc în Iugoslavia anilor ’90, iar fostul lider ATP a povestit cu multă durere în suflet clipele grele prin care a trecut. Deși provenea dintr-o familie de sportivi, cu posibilități financiare, Djokovic spune că a întâmpinat greutăți mari în momentul în care a decis să înceapă o carieră în tenis.

„O perioadă tristă, imprevizibilă”. Cum arată un război, prin ochii lui Djokovic

Un război este extrem de dureros prin simplul fapt că provoacă pierderi de vieți umane, însă în același timp un conflict armat duce și la o prăbușire majoră a economiei, iar Djokovic își aduce aminte și azi câte greutăți a fost nevoit să întâmpine pentru a avea o carieră în tenis.
Novak Djokovic este născut pe 22 mai 1987, cu aproximativ patru ani înainte ca războiul din Iugoslavia să izbucnească. Culmea este faptul că fix în acea perioadă, Novak Djokovic își descoperea dragostea pentru tenis și făcea primii pași în sportul în care a scris istorie ulterior.

Tenisul este unul dintre cele mai costisitoare sporturi și, în ciuda faptului că familia sa avea posibilități financiare, războiul a creat o instabilitate care i-a afectat inclusiv părinții.
Într-un interviu acordat pentru BBC, Djokovic a spus că părinții săi, Srdjan și Dijana, și-au vândut aurul și au împrumutat bani de la cămătari pentru a strânge bani și pentru a-l putea ajuta pe el să își îndeplinească visul.

A fost o perioadă tristă, imprevizibilă. Nu știai ce îți rezervă ziua de mâine. Când i-am cerut tatălui meu să-mi cumpere o rachetă la 4-5 ani, a fost o cerință, nu atât de mare racheta și mingea, cât ce a urmat după. Tenisul e scump, iar părinții mei nu au jucat niciodată tenis”, a mărturisit Djokovic, pentru BBC.

Novak Djokovic: „Părinții mei sunt motivul pentru care sunt azi aici”

În continuare, Nole a spus că le va rămâne veșnic recunoscător părinților pentru sacrificiile pe care le-au făcut pentru el. Fără toate aceste sacrificii, cele 20 de titluri de Grand Slam ar fi rămas și în ziua de azi un simplu vis:

Tatăl meu a fost schior și fotbalist, a întâlnit-o pe mama mea la munte, ca instructor de schi. Mama a absolvit Universitatea de Sport în Belgrad. Vin dintr-o familie de sportivi, dar nimeni nu a mai atins o rachetă înaintea mea. Ei sunt motivul pentru care sunt azi aici”, a mai declarat sârbul, conform sursei citate.

De 9 ori s-a impus Djokovic la Australian Open, unde deține recordul absolut de titluri câștigate. De asemenea, el a cucerit de două ori Roland Garros, de 6 ori Wimbledon și de 3 ori US Open.

Novak Djokovic, “umilit la nivel mondial”. Poveste șocantă spusă de sârbul expulzat din Australia.