Novak Djokovic, “umilit la nivel mondial”. Poveste șocantă spusă de sârbul expulzat din Australia

Olteanu Ștefan / 25.02.2022, 08:56

Novak Djokovic (34 de ani – 1 ATP) a oferit un interviu amplu presei din Serbia și a spus că s-a simțit „umilit la nivel mondial” de pe urma scandalului care s-a creat la Australian Open 2022. Djokovic a zburat în Australia la începutul lunii ianuarie pentru a participa la primul Grand Slam al anului, însă i-a fost anulată viza și nu i s-a permis să intre în țară. Sârbul a fost plasat în carantină, după care au urmat mai multe procese cu statul australian. În final, Nole a fost expulzat și nu a primit dreptul de a participa la Australian Open.

Novak Djokovic a răbufnit. Liderul mondial rupe tăcerea după interviul acordat în BBC: „M-au umilit, dacă pot să spun așa, la nivel mondial”

Începutul anului 2022 a fost unul extrem de agitat pentru Novak Djokovic, care a fost cap de afiș în presa internațională cu scandalul de la Australian Open, iar sârbul spune că „s-a simțit umilit” din cauza tuturor subiectelor care s-au creat în jurul lui.
Djokovic nu avea dreptul de a pătrunde pe teritoriul Australiei, deoarece nu era vaccinat, așa cum impuneau autoritățile australiene. Însă, a ales să zboare la Melbourne și să demonstreze că a trecut în luna decembrie prin boală și este testat negativ la momentul pătrunderii în țară, în speranța că va putea să participe la primul Grand Slam al anului. Viza i-a fost anulată instant, după care a fost plasat în carantină la un centru special pentru refugiați. Au urmat două procese ample cu statul australian. Inițial, decizia a fost revocată de un judecător, însă apoi ministrul pentru Imigrări din Australia a revenit și a dat verdictul final: Djokovic trebuie expluzat și nu va participa la Australian Open 2022!

În jurul lui Novak Djokovic s-au creat o mulțime de controverse. Sârbul a fost acuzat că a mers în Australia doar pentru a se da în spectacol și a-și asuma un rol de luptător împotriva restricțiilor Covid-19. Toate deciziile luate de el au fost considerate ca fiind politice, însă Djokovic spune că și-a dorit un singur lucru: să poată evolua la turneul la care a reușit cele mai notabile performanțe ale carierei.
Pe 15 debruarie, Novak Djokovic a oferit un interviu amplu pentru BBC în care a comentat tot ce s-a întâmplat pe marginea Australian Open. La nici două săptămâni distanță, sârbul a fost contactat și de presa din țara natală și a oferit un nou interviu.

S-a creat o imagine foarte urâtă despre mine. M-au umilit, dacă pot să spun așa, la nivel mondial. De aceea este important să am mereu ocazia să spun ceva, dacă cineva vrea să mă întrebe ceva, voi răspunde, îmi voi repeta răspunsurile precum un papagal pentru că nu am altceva de adăugat decât ce am spus pentru BBC”, a spus Djokovic pentru Sport Klub.

De ce a ales BBC pentru a oferi primul interviu de după Australian Open. Sârbii l-au tras la răspundere

Novak Djokovic a spus că prin interviul oferit celor de la BBC a vrut să demonstreze că este gata să își asume și întrebările mai dificile pe care ar fi urmat să le primească, deoarece știa că publicația respectivă o să încerce să îl pună la colț:

Nu pot să șterg din memorie ce s-a întâmplat acolo. Totul este atât de proaspăt. Au fost alte lucruri care m-au zguduit și nu pot să uit. Pot să accept asta așa cum este și să merg mai departe. Ceea ce cu siguranță nu veți vedea de la mine e să fug de responsabilitate și de dorința cuiva de a-i răspunde la o întrebare. Nu ascund nimic. Nu am fugit. Am sunat la BBC, o publicație care nu a fost întotdeauna prietenoasă cu mine. Au venit la Belgrad și le mulțumesc pentru asta. Am vorbit aproape o oră și jumătate. Deși ei au publicat doar o jumătate de oră din interviu.

Să vă spun ceva. Dacă aș fi sunat pe cineva cu care am o relație bună, imediat aș fi auzit: „Iată-l, a stabilit un interviu cu cineva ca să nu-l întrebe nimic. Fuge de situații jenante, ascunde ceva”. Acesta este motivul pentru care am vrut să fac interviul cu BBC. Cei care m-au criticat cel mai mult au putut să vină să mă întrebe orice doreau.

Pentru mine, sportul a fost mereu deasupra politicii. Deși unii cred că am politizat toată această situație, că am vrut în mod deliberat să intru în țară și să atrag atenția. Ei cred că am intrat mai mult în politică decât în ​​sport. Eu am plecat în Australia pentru că sunt sportiv și pentru că acolo am înregistrat cele mai bune rezultate ale mele. Am vrut să-mi respect colegii și de aceea nu am spus nimic până la final”, a mai declarat Novak Djokovic, pentru sursa din Serbia.

Djokovic rămâne pe poziții. „Am decis să nu mă vaccinez. Știu că oamenii vor continua să mă critice”

Una dintre declarațiile date în interviul anterior, la BBC, care au atras atenția a fost aceea că nu se va vaccina nici după episodul Australian Open. Djokovic a spus că este gata să rateze Roland Garros și toate turneele mari ale anului 2022, însă nu își va schimba decizia.

Principiile de luare a deciziilor pentru corpul meu sunt mai importante decât orice titlu sau orice altceva”, anunța Djokovic, conform BBC.

Revenind la interviul din Serbia, pentru Sport Klub, Djokovic a lămurit și subiectul vaccinului:

Adevărul acesta este. Iar poziția mea rămâne poziția mea. Știu că oamenii vor continua să mă critice pentru că am decis să nu mă vaccinez și pentru că am atitudini de neînțeles pentru oameni. Respect decizia tuturor. Sper ca oamenii, dacă nu înțeleg, mă vor respecta măcar. Nu cred că pun pe nimeni în pericol. Este decizia mea. Sunt conștient de consecințe.

În prezent mă bucur de tenis. Sunt recunoscător și mândru de tot ceea ce am realizat. Acest sport mi-a dat atât de mult. Încerc să lupt cu aceeași măsură. Faptul că oamenii nu mă plac și mă critică pentru asta sau orice altceva, așa va fi întotdeauna. Mass-media trăiește din senzaționalism. Multe dintre publicațiile mass-media, nu toate. Vorbesc cu tine pentru că știu că nu ești așa”, a mai spus Djokovic.

Djokovic are 9 titluri cucerite la Australian Open, iar în 2022 ar fi avut ocazia să îl câștige pe al 10-lea. Din nefericire, acest lucru nu a fost posibil.

În această săptămână, Djokovic a fost angrenat în turneul ATP de la Dubai. Joi, 24 februarie, Nole a fost învins în sferturile de finală, scor 4-6, 6-7 (4-7) de cehul Jiri Vesely (28 de ani – 123 ATP).

Lovitură pentru Novak Djokovic. Fiul lui ține cu Rafael Nadal. De ce nu a putut sârbul să urmărească finala de la Australian Open.