Cum au distrus femeile proiectul „coloniei de români” din Turcia. „Din păcate, n-am avut șansă cu niciunul”

Bădulescu Silvian 14.12.2021, 17:31
Cum au distrus femeile proiectul „coloniei de români” din Turcia. „Din păcate, n-am avut șansă cu niciunul”

Marian Bondrea, fost antrenor, acum în vârstă de 71 de ani, a fost prezent la GSP Live, unde a vorbit despre perioada petrecută la Altay Izmir, în prima ligă din Turcia. El și-a adus patru fotbaliști din Divizia A la Altay, însă aceștia nu au confirmat, iar antrenorul a plecat de la echipă după doar șapte partide.

Ionel Dănciulescu, Leo Grozavu, Marius Coporan (toți trei de la Dinamo) și Dănuț Moisescu (FC Național) sunt cei patru fotbaliști aduși de către acesta. Dintre ei, niciunul nu a confirmat și s-au întors, pe rând, în țară.

Experiment pe modelul Galatasaray

În perioada respectivă, Galatasaray Istanbul aducea jucători români pe bandă rulantă în Turcia. Bineînțeles, diferența de calitatea a fost indiscutabilă. Marian Bondrea, cel care câștigase Cupa României cu Universitatea Craiova în 1993, fusese adus la Altay în 1997.

La un an după ce Galata îi aducea pe Hagi, Adrian Ilie sau Iulian Filipescu în Turcia, Bondrea încerca aceeași strategie cu fotbaliștii de mai sus menționați. Într-un final, „experimentul” încercat a fost unul eșuat, fără niciun rezultat vizibil și abandonat după doar câteva meciuri.

„Dănciulescu nu a vrut să rămână, pentru că pierdea echipa națională”

Acesta a menționat și motivele pentru care, fiecare dintre jucătorii aduși, nu au reușit să se adapteze și să continue să joace în Turcia.

El a declarat că după episodul Altay, a fost foarte supărat pe Ionel Dănciulescu, cel devenit între timp un simbol al echipei Dinamo București.

Plecasem de la Dinamo și m-am gândit că avem o mare perspectivă în Turcia. Am adus patru jucători români. Din păcate, n-am avut șansă cu niciunul. Probabil ăsta e și motivul pentru care n-am rezistat acolo.

Dănciulescu nu a vrut să rămână pentru că spunea că pierde echipa națională. A plecat. Mi-a părut rău și m-am supărat pe el după experiența din Turcia” a declarat la GSP Live.

Pe lângă Dănciulescu, Leo Grozavu nu a rezistat nici el în Turcia, în ciuda sumelor investite în ei.

S-au investit ceva bani în ei. Vă dați seama să aduci patru jucători și niciunul să nu te ajute. Leo Grozavu avea o leziune la menisc, iar doctorul de acolo a zis că el nu riscă. N-au vrut să-l oprească, deși ar fi fost de mare folos echipei”.

Coporan și Moisescu, pierduți din motive… sentimentale

În ceea ce-i privește pe ceilalți doi jucători, neadaptarea lor a avut o cauză comună: iubirea. Marian Bondrea a vorbit despre cum Coporan a dispărut pur și simplu de la echipă.

Coporan a dispărut pur și simplu. Era foarte îndrăgostit. Din cauza aia a și pierdut contactul cu fotbalul. N-a venit la primul antrenament, după nici la al doilea. Am crezut că s-a întâmplat ceva cu el. Nu era de găsit. A plecat în țară. Deși conducătorii clubului au blocat aeroportul din Izmir, el a luat un taxi din Izmir până la Istanbul (n.r. – aproximativ 480 de kilometri) și dus a fost”.

Pe aceeași temă, Moisescu a pierdut și el încet, dar sigur, contactul cu fotbalul.

Moisescu, un jucător extraordinar, a jucat foarte bine, până a venit la Izmir viitoarea lui soție. Din momentul ăla, a fost alt Moisescu. S-a pierdut și el. Dacă săpați puțin, aflați și alte amănunte”.

Marian Bondrea a rămas doar șapte meciuri pe banca tehnică a echipei, obținând două victorii. Dănciulescu a revenit în țară, a mai bifat câteva experiențe afară, dar și în țară. A devenit unul dintre simbolurile echipei Dinamo București. Coporan a mai jucat la Steaua și la Dinamo câte un sezon, iar mai apoi s-a dus în ligile inferioare, pe când Moisescu a mai evoluat un sezon la FC Național. Leo Grozavu a mers la Ceahlăul, ca mai apoi să ia drumul Germaniei.

Urmăriți Playsport.ro și pe