Cutremur! Steaua, derby cu FCSB la anul? Se pregătește cea mai controversată mutare

Ștefănescu Dragoș / 14.09.2021, 13:05
Cutremur! Steaua, derby cu FCSB la anul? Se pregătește cea mai controversată mutare

Fotbalul din România se mândrește cu câteva derby-uri istorice. De la anul este posibil ca Liga 1 să aibă parte de o nouă rivalitate acerbă. Steaua ar putea avea derby cu FCSB pe prima scenă a fotbalului românesc.

Steaua țintește promovarea

CSA Steaua are până acum un parcurs bun în Liga a 2-a. Obiectivul principal al steliștilor este terminarea campionatului pe unul dintre primele două locuri.  Pentru Steaua, atingerea acestui obiectiv este crucial pentru a putea atrage eventuali investitori la echipă. Obținerea unui loc de promovare în Liga 1 este principala condiție pusă de companiile sau oamenii de afaceri care au dat semnale că ar dori să vină alături de clubul armatei. La Steaua s-ar putea crea o asociație fără scop patrimonial sau a o societate comercială pe acțiuni. Investiția inițială ar fi de ordinul milioanelor de euro, având în vedere anvergura infrastructurii existente la Steaua.

Pentru a se încadra în termenul legal stabilit de regulamentele FRF, CSA Steaua ar fi trebuit să-și cesioneze activitatea unui club de drept privat înainte de începutul sezonului de Liga a 2-a. Se pare că oficialii clubului și oamenii cu banii au alte planuri. Aceștia doresc să aștepte derularea a jumătate din campionat pentru a vedea dacă lotul actual face față rigorilor Ligii a 2-a și are șanse de promovare. Cum parcursul elevilor lui Oprița este unul bun, echipa se află pe locul trei al Ligii a 2-a. Astfel, oficialii clubului au motive serioase să înceapă procedura pentru crearea unui club de drept privat. După jumătatea campionatului ar putea cere derogare de la FRF, LPF și UEFA.

Steaua este cel mai galonat club din fotbalul românesc. Militarii au în palmares Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei, 20 de titluri naționale în Divizia A, 19 Cupe și 3 Supercupe ale României. În plus, Steaua are și cel mai modern stadion din țară.

Steaua – FCSB, derby în Liga 1

Se pare că, FRF și LPF ar fi dispuse să acorde Stelei dreptul de promovare în Liga 1. Astfel, s-ar putea „îngropa” decizia care a permis FCSB-ului să evolueze în Liga 1, ca o continuatoare oficială a clubului istoric militar. Decizia a fost dată în ciuda faptului că Gigi Becali nu primise acordul legal al MApN de folosire a mărcii „Steaua”. Ulterior, în cadrul proceselor s-a dovedit că marca a fost înregistrată la OSIM în 2004, fără consimțământul statului.

Derogarea pentru promovarea Stelei ar fi în avantajul conducerii FRF și LPF. Este știut faptul că CSA Steaua îi cere lui Gigi Becali daune de 37 de milioane de euro pentru prejudiciul rezultat din folosirea mărcii în perioada 2011-2014. Prin derogarea dată pentru promovarea Stelei în Liga 1, FRF și LPF ar fi ferite de plata în solidar cu FCSB a acestei sume imense, în cazul în care instanța va da dreptate Armatei.