Dar pe Messi l-ați întrebat? – Opinie de Mariana Podeanu

Mariana Podeanu 30.09.2021, 14:41
Dar pe Messi l-ați întrebat? – Opinie de Mariana Podeanu

S-a cutremurat Planeta Fotbal, furibundă, convulsionată, cu ochii ieșiți ca la melc, vine seism după seism, că s-a tolănit Leo Messi în spatele zidului pesegist. Că nu le vine să creadă și că de ce așa, că șoc și groază, aoleu, s-au tăvălit miliardele de euro și s-a murdărit tricoul celui căruia – să mă scuzați – i s-a licitat șervețelul cu mucii despărțirii de Barcelona, de la un milion în sus. De euro.

Au sărit marii actori de pe gazoanele europene, activi sau în rezervă, s-au bulucit, s-au răsculat și au blamat, ce mai, s-au împărțit, chiar și ai noștri.

Țara arde și pe omul din fotbalul românesc îl roade grija de Messi

Mda, chiar și ai noștri au sărit, uitând că, fie vorba-ntre noi, se dărâmă hardughiile pe noi, că sunt pline de bălării stadioanele patriei, încă mai avem WC în fundul curții și ne mai ghiorăie mațele de foame. Aș vrea să zic că e metaforă, dar nu e, știți și voi, e România. Țara arde și pe omul din fotbalul românesc îl roade grija de Messi, nu-i așa?

Ei bine, revenind la grija planetară, sau cine știe, galactică, dacă or fi și alte forme de viață în galaxie… că s-a pus Messi, domle, să le miroasă jambierele coechipierilor. Mă uit, o întorc, îi înțeleg pe elitiști – ei nu cred că ăla care cară pianul e totuna cu ăla de cântă la el, îi înțeleg pe populiști – care o dau înainte cu spiritul de echipă și varianta din ”Cei trei muschetari”, adică toți pentru unul și unul pentru toți. Mă rog.

Ce nu înțeleg eu este de ce n-ar rămâne episodul ăsta doar o chestiune internă, intimă, a clubului unde e plătit Messi să dea goluri și, poate, să stea de paravan trântit în spatele zidului. Aaa, e Messi și se cere musai o dezbatere? Atunci, da, corect. Se schimbă datele problemei, situația, se schimbă unghiul, ce mai, se schimbă și fanta de lumină asupra întregului tablou.

Messi s-a culcat după zid, de bună voie și nesilit de nimeni

Ceea ce n-am văzut eu acolo, la faza împricinată, e să-l fi luat cineva de-o aripă pe Messi și să-l fi trântit la baza zidului. N-au fost vreo piedică, vreun brânci, vreo mutră încruntată, vreun ordin de executat venit dinspre Pochettino. Dacă voi ați văzut măcar un gest din cele enumerate mai sus, eu îmi cer scuze. Și chiar vă rog să-mi ziceți, să mă corectați.

Dar până atunci, dați-mi voie să cred, cum ar veni, că Messi s-a culcat după zid, de bună voie și nesilit de nimeni. Zeul s-a pus el singur la picioarele colegilor și la dispoziția antrenorului. Că a făcut-o fiindcă așa o fi el, un altruist – poate că e, noi n-am jucat și n-am împărțit cu el vestiarul, fie că a făcut un gest calculat, de PR, ca să se vorbească, nu știu. Mi s-a părut însă că văd la Leo, preț de un frame, un zâmbet.

Statuia vrea să se dea jos de pe soclu

Și m-am gândit – după mintea mea boemă spre naivă – că Lionel Messi, extraterestrul, fantasticul, unicul, nemaivăzutul, a obosit să fie colecționar de superepitete. A luat ce a avut de luat, a primit cât a primit și a dat înapoi atât cât a putut să dea. Iar acum statuia vrea să se dea jos de pe soclu.

Poate că Messi nu mai vrea să fie Dumnezeul fotbalului pe pământ și vrea și el să stea cu fundu-n iarbă, nu-i așa? Chiar, înainte de a saluta gestul, înainte de a-l condamna, l-a întrebat cineva pe Messi ce a vrut el, de fapt, și nu ce trebuia să facă?

Urmăriți Playsport.ro și pe