De ce a eșuat Alexandru Mățan în MLS. Antrenorul lui Columbus Crew a explicat ce probleme are românul

Moldoveanu Camelia / 30.06.2022, 15:27
De ce a eșuat Alexandru Mățan în MLS. Antrenorul lui Columbus Crew a explicat ce probleme are românul

Alexandru Mățan pleca în vara lui 2021 la Columbus Crew, de la Viitorul Constanța, pentru 1.5 milioane de euro. Comparat la acea vreme cu Sebastian Giovinco, românul a eșuat complet în MLS și a ajuns o adevărată „rezervă de lux”. Caleb Porter a explicat în presa din SUA de ce a ales să-l țină pe român mai mult pe bancă decât în teren.

Antrenorul lui Columbus Crew îl critică pe Alexandru Mățan

În meciul dintre Columbus Crew și Real Salt Lake antrenorul fostei campioane din MLS, Caleb Porter, i-a avut accidentați pe Lucas Zelarayan, Kevin Molino, Derrick Etienne Jr. și Yaw Yeboah. Astfel, toată lumea se aștepta ca Alexandru Mățan să mai prindă câteva minute în teren, însă tehnicianul a ales să-l aducă pe Mo Farsi de la echipa secundă, iar românul să-i fie „rezervă de lux”.

În aceste condiții, presa din SUA a vrut să înțeleagă de ce Alexandru Mățan a prins doar 122 de minute în șapte partide din sezonul acesta. Caleb Porter susține că problema românului constă în faptul că nu se antrenează așa cum trebuie:

Întotdeauna, deciziile mele se bazează pe ceea ce văd pe terenul de antrenament în fiecare zi. Când transferi jucători tineri, nu se știe niciodată. Nu există întotdeauna o progresie liniară. Unii se dezvoltă mai repede. Alții se dezvoltă puțin mai lent. Dar din nou, pot aprecia doar ce văd în fiecare zi la antrenamente și la jocuri.

Cred că, anul trecut, a bifat mai multe jocuri. Lumea probabil uită asta, dar cred că a fost titular în 9 meciuri. A avut o serie bună. A jucat destul de mult în stânga. Anul acesta avem mai multă concurență. Când ai mai multe opțiuni, din nou, iei deciziile pe ceea ce vezi, ce simți și am să mă limitez la doar atât”, a declarat Caleb Porter, conform presei din SUA.

„M-am simțit foarte singur”

Gică Hagi l-a crescut pe Alexandru Mățan în Academia sa și l-a avut sub contract între 2016 și 2021, însă între 2019 – 2020 a fost împrumutat la Voluntari. În martie 2021, fotbalistul a plecat din Constanța, acolo unde și-a petrecut cea mai mare parte a carierei, a fost cumpărat de Columbus Crew cu 1,5 milioane de euro.

În primul sezon la Columbus Crew, Mățan nu a reușit să înscrie niciun gol, cu toate că a intrat pe teren în 28 de meciuri.

Rămâne de văzut dacă lucrurile o să se schimbe pentru sportiv, cert este că a început cu stângul în MLS. Chiar el a mărturisit că nu s-a adaptat în America. Acesta dă vina pe pandemie și pe faptul că nici măcar soția nu i-a putut fi aproape.

Nu a fost un an extraordinar. Mă bucur că am reușit să fac pasul afară, dar de acum încolo, trebuie să mă duc acolo și să am o altă față. Pentru mine a fost o trecere dificilă, pentru că am fost singur, familia nu a putut să vină din cauza pandemiei, soția mea n-a putut să vină nici ea.

Și am avut o perioadă în care m-am simțit foarte singur, dar acum nu va mai fi cazul”, a explicat Mățan.