„De ce mi-e ciudă pe Chiricheș”. Ioana Cosma, super reportaj de la Napoli după câștigarea titlului. Cum bate inima orașului pentru prima campioană de după Maradona. Exclusiv

Ioana Cosma 09.08.2023, 11:27

Am ajuns în iulie în Napoli și m-am simțit ca un copil în seara de Crăciun.

Pentru că na, îmi place povestea celor de la Napoli și mi-a plăcut inclusiv această așteptare de 33 de ani de la ultimul lor titlul câștigat cu Maradona pe teren. Dacă Italia știm că e fierbinte, Napoli arde an de an pentru fotbal, iar în această vară Napoli a erupt. Cum aterizezi în oraș te lovesti de anunțul – suntem campionii Italiei în 2023!

Ai ajuns la autobuz, alt anunț despre minunea din 2023

Napoli

Tocmai de asta sunt supărată pe Chiricheș al nostru, sigur, de care nu mă dezic, pentru că ar fi putut face parte din această echipă istorică a lui Napoli, care a aruncat în aer toată Campania. În schimb, Chiricheș n-a rezistat acolo, a fost măcinat de accidentari, împrumutat, vândut și a ratat momentul de a ne lega istoric de acest succes de senzație, succes din care face parte, spre exemplu, gruzinul supriză cu nume imposibil de reprodus la prima vedere, Khvicha Kvaratskhelia.

Titlul castigat după 33 de ani de așteptare a transformat orașul intr-o mare alb-albastra.

Dacă napoletanii te simt că iți place fotbalul, oamenii te bombardează cu informații despre cum au bătut granzii și cum au triumfat la 16 puncte in fața vicecampioanei. Câte zile au petrecut, ce înseamnă pentru orașul lor victoria în fața bogaților, cum au suportat umilințele ultimilor decenii, cum i-au “furat” în ultimele sezoane cei de sus, de ce titlul nu ajunge in sud și e monopolul nordului occidental, câte și mai câte. Și parcă, dacă nu ești fan Juventus, Inter sau Milan, nu te mai saturi să-i asculți.

Nu e niciun bloc, nici măcar în zona bogată a orașului care să nu îti amintească de minunea reușită de Spalletti si gașca lui. Sezonul trecut Spalletti a făcut minuni, îți vor spune cei din Napoli, spre exemplu, Cristiano, recepționerul de la hotel, amintind cum au plecat Mertens, Insigne, Ruiz sau Koulibaly in urmă cu 2 ani, iar ei au reușit. Au reușit sa dea marea lovitură. Nici nu-i pasă de semifinala de Champions League pierdută în fața lui Inter, lui îi pasă că anul acesta: Napoli ha vinto il Terzo Scudetto!

Ocupat de italieni si spanioli in decursul timpului, al 3-lea oras ca mărime din Italia, Napoli, e acum ocupat de magrebieni si africani, dar peste tot și toate culorile alb și albastru fac legea. Iar mesajele de felictare ale fanilor încă stau pe strazi, mărturie a momentelor fericte din această primăvară.

O sărbătoare care i-a făcut să uite și de săracie, și de mizerie, capitol la care sunt pe primul loc in Italia, de departe.

Dar dincolo de titlul de anul acesta, peste Napoli domnește Deus, Maradona. Aura celui mai important jucator din istoria lui Napoli probabil că nu va dispărea nici peste 100 de ani, și dacă Vezuviul va mai erupe o data, o poză cu Maradona va mai rămâne pe ici pe colo, pentru ca Napoli înseamnă Maradona.

Cumpărat de Napoli de la Barcelona pentru o sumă record la acel moment, 6.9 milioane de lire sterline, Maradona și-a trait visul american în sudul Italiei. A câștigat 2 titluri de campion, Cupa Italiei, Supercupa și Cupa UEFA. Fiul neastâmpărat al Argentinei a făcut din Napoli un club respectat. Chiar dacă el insuși s-a făcut nerespectat în afara terenului, problemele cu cocaina, cu clanul Camorra, pe teren a fost incoronat Regele Regatului.

L-am văzut pe Maradona la Istanbul, la finala Ligii din 2005, iar “reîntâlnirea” cu el, metaforică, bineînțeles, la aproape 3 ani de la moartea sa, m-a dus cu gândul la La Vida Tombola.

Pe Maradona îl regăsești pe șosete, magneți, cărți poștale, steaguri sau fulare, iar la unele restaurante chiar in mărime naturală.

În fine, ca să revin la început, de asta îmi e ciuda pe Chiriches, pentru că n-a rezistat la Napoli ca să facă parte din acestă istorie vulcanică a uneia dintre cele mai frumoase povești din fotbal.

Numele lui ar fi stat sub numele lui Maradona, sau măcar aproape de al lui, zeul si regele Regatului de Neapole!

Las aici și reclama de toți banii a celor de la Audi după cel de al treilea titlu căștigat de napoletani. Povestea continua la Napoli, Maradona rămâne!

Napoli

Urmăriți Playsport.ro și pe