De ce poza-minune de la Salonic n-avea cum să fie livrată de Răzvan Burleanu – Justin Gafiuc demontează toate pseudo-ipotezele apărute în presa din România

Justin Gafiuc / 26.11.2021, 09:50
De ce poza-minune de la Salonic n-avea cum să fie livrată de Răzvan Burleanu – Justin Gafiuc demontează toate pseudo-ipotezele apărute în presa din România

După ce plecarea lui Rădoi din fruntea ”tricolorilor” a devenit o certitudine, presa sportivă a intrat într-o spirală nebună în căutarea fiecărei informații sau descifrarea oricărui mic indiciu care să deconspire mișcările FRF pentru găsirea succesorului lui Mirel.

E firesc, oamenii așteaptă să afle cine va fi viitorul selecționer, pentru că, deși și-a pierdut masiv din simpatia fanilor în ultimii ani din cauza lipsei performanțelor, naționala continuă să producă emoție și să genereze speranță. Nu degeaba trâmbițează Lucescu senior de câte ori are ocazia, spunând că ”de-asta iubim fotbalul, fiindcă, indiferent cât de jos ești, îți dă imediat șansa unei revanșe, posibilitatea de a te ridica”.

La mijloc stă și orgoliul profesional de a pune mâna pe o exclusivitate clasa-ntâi într-o vreme în care avalanșa informațională face tot mai dificilă această operațiune. Iar portalurile sportive, în goana oarbă după trafic și publicitate, aruncă ele însele noțiunea în desuetudine, când același subiect apare cu titlu ”exclusiv” pe toate site-urile de profil, la câteva minute distanță, deseori împachetat în mod ridicol diferit doar pentru a nu cita sau a nu recunoaște primatul concurenței.

În aceeași cheie, fotografia spectaculoasă de la întâlnirea tripartită Burleanu – Stoichiță – R. Lucescu, produsă la Salonic și dezvăluită în regim fulger de playsport, a ajuns în branșă subiect de dezbatere publică a sursei înaintea mesajului vizual transmis, de larg interes, anume că șefii FRF l-au abordat pe antrenorul lui PAOK spre a-l atrage către postul vacant de la națională.

Da, a fost o operațiune pur diplomatică a lui Burleanu, care va fi știut de la București că Lucescu jr. e de nemișcat din pricina clauzei de reziliere de 7 milioane de euro! Nu, nu Burleanu sau oameni din FRF au livrat poza către playsport, așa cum s-au aliniat ca la o comandă marile trusturi să acrediteze și să promoveze versiunea falsă, speculând facil și simplist faptul că ofițerul de presă al naționalei, Gabriel Berceanu, se numără printre colaboratorii editoriali ai site-ului. Numai că Berceanu, care nici nu mai e angajat FRF, se afla la ora întâlnirii taman în partea opusă a Europei, la Madrid, unde locuiește în prezent.

Stoichita-Burleanu-si-Razvan-Lucescu
Mihai Stoichita și Răzvan Burleanu, alături de Razvan Lucescu, într-un restaurant din Salonic

Dacă imaginea ar fi fost oferită de GSP, ProSport sau Digi, era OK! S-ar fi rostogolit în spațiul virtual și pe micile ecrane ca un dat normal, cu multe semne de exclamare în coadă, semn al unui succes jurnalistic deosebit. În schimb, dacă ea a ajuns la public prin playsport, e vorba de un ”blat” cu FRF, colaborare în genunchi într-un joc de imagine al lui Burleanu! Ce distopie! Următorul scenariu grotesc e că Lee Harvey Osvald a fost pe mână cu Jackie Kennedy ca să-l execute pe JFK sub ochii ei în semn de răzbunare în văzul întregii planete pentru aventurile cu Marilyn Monroe. Pe bune!

Burleanu n-avea nevoie de PlaySport pentru a-și populariza vacanța de la Salonic. Controlează foarte bine multe alte metode pentru a-și satisface gusturile jenante de imagine. Dar exista cel puțin un motiv serios să nu se știe momentan despre întrevedere: ca și în cazul jucătorilor, nu poți aborda un antrenor sub contract decât cu acceptul clubului la care e angajat. Iar FRF n-a făcut, evident, niciun demers către PAOK pentru a-l scoate la un suc pe Lucescu jr și să-i fluture pe sub bărbie oportunitatea de a se întoarce la națională.

Teoretic, cu poza la dosar, grecii ar putea să-l reclame la UEFA pe Burleanu pentru acțiunea sa ilegală. Practic, nu o vor face, sub alibiul de ocazie inventat de tizul Răzvan că a fost vorba despre o cină privată cu doi prieteni buni. Măcar să nu bage președintele cheltuiala de protocol în decontul de Salonic!

În plus, Burleanu nu-și putea dori ca imaginea să fie publicată atât de rapid încât să fie încă la masă cu Lucescu jr. și cu Stoichiță. E de presupus că, în general un tip discret, fiul lui ”Il Luce” va fi făcut ochii mari când a văzut fotografia aflată deja on-air.

De multe ori, lucrurile care par complicate au explicații dezarmant de simple. Nu sunt la mijloc nici servicii secrete, nici insideri federali trădători. Se întâmplă o dată la un secol un set de coincidențe incredibile, astfel încât o întâlnire Burleanu – Stoichiță – Lucescu jr. să fie deconspirată în timp real. A fost să fie ca, grație unui bun samaritean, publicul să beneficieze de o informație spectaculoasă prin PlaySport.

Asta-i tot! A bon entendeur, salut!