Decizie istorică în Formula 1! Se lansează o competiție dedicată femeilor pilot

Bordei Radu 18.11.2022, 17:39
Decizie istorică în Formula 1! Se lansează o competiție dedicată femeilor pilot

Formula 1 a fost până în acest moment o competiție masculină, dar acest lucru este pe cale să se schimbe. FIA a recunoscut că sunt destule fete pasionate de sporturile cu motor și de viteză și a decis să le ofere șansa femeilor pilot să se întreacă în competiția favorită.

Anunț important: Formula 1 va avea o competiție dedicată femeilor

F1 Academy, va strânge la start cinci echipe de la concurentele actuale din Formula 2 şi Formula 3. Fiecare echipă va dispune de trei monoposturi, astfel că pe grila de start se vor alinia 15 piloţi femei, se arată într-un comunicat oficial. Fiecare competitoare va trebui să vină cu o finanțare de 150.000 de euro. Aceeași sumă va fi furnizată și de Formula 1, iar bugetul va fi completat de echipe. În total vor trebui să se strângă 2,25 milioane euro.

Sezonul inaugural din 2023 va include şapte etape, cu câte trei curse fiecare, dintre care una va fi susţinută financiar integral de F1, la care se adaugă 15 zile de teste oficiale. Bruno Michel, directorul executiv al campionatelor F2 şi F3, se va ocupa și de organizarea acestei competiții. Din punct de vedere al monoposturilor pe care se va concura, F1 Academy va pune la dispoziţie şasiuri Tatuus T421, un motor de 165 cai putere şi pneuri de la Pirelli, furnizorul oficial al Formulei 1.

Formula Academy, calea fetelor către Formula 1

Toată lumea trebuie să își urmeze visul și să aibă șansa de a-și atinge potențialul. Formula 1 trebuie să se asigure că există o diversitate cât mai mare și că lumea are acces la acest sport minunat. F1 Academy va oferi tinerelor pilot cele mai bune şanse de a-şi îndeplini ambiţiile. Ne trebuie un program care să le ajute să își susțină carierele și apoi să facă pasul către Formula 3, Formula 2 și, mai ales, spre elita acestui sport, a spus Stefano Domenicali, director excutiv al F1 într-un comunicat.

F1 Academy vine să întărească acest sector, după ce o altă competiție feminină, W Series, s-a confruntat cu probleme financiare. Ultimele curse din 2022 au fost anulate, dar organizatorii sunt convinși că vor reveni anul viitor.

Femeile pilot speră ca noua competiție va constitui un nou pas către ținta supremă: Formula 1. Italianca Lella Lombardi este singura femeie pilot care a concurat în Formula 1. Acest lucru a avut loc între anii 1974 şi 1976. Aceasta a reușit să termine şase curse, iar cea mai bună performanţă a fost un loc şase în Marele Premiu al Spaniei din 1975.