Declarație controversată a lui Ilie Năstase după moartea lui Ivan Patzaichin: „Cei de azi nu ar fi făcut așa ceva”

Olteanu Ștefan / 06.09.2021, 14:15

Ilie Năstase a răbufnit după moartea lui Ivan Patzaichin și a lăsat de înțeles că fostul mare canotor al României nu a fost apreciat îndeajuns cât a fost în viață. Năstase a lăudat inițiativa celor de la Dinamo, care în anul 2002 au amplasat o statuie impunătoare a lui Patzaichin în fața stadionului din Ștefan cel Mare. Totuși, fostul tenismen crede că un uriaș sportiv, cum a fost Patzaichin, ar fi meritat mult mai mult de atât.

Ilie Năstase, nervos după moartea lui Ivan Patzaichin: „Cei de azi nu i-ar fi făcut o statuie!”

Ilie Năstase a oferit câteva declarații după moartea lui Ivan Patzaichin, fost canotor și unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România.
Năstase și-a exprimat public nemulțumirea cu privire la modul în care a fost tratat Patzaichin cât încă era în viață. Jucătorul de tenis e convins că un asemenea geniu, după cum chiar el l-a descris, ar fi meritat mult mai multe de la propria patrie. În prezent, Patzaichin are o statuie impunătoare în fața stadionului Dinamo. Opera de artă a fost dezvelită în anul 2002, iar Ilie Năstase a ținut să îi felicite pe cei de la Dinamo pentru că pastrează vie amintirea lui Ivan Patzaichin:

Foarte bună inițiativa celor de la Dinamo de a-i amplasa o statuie în fața stadionului. Ar fi trebuit să fie pusă și în altă parte, să vadă copiii cine a fost Patzaichin.
Dacă cei de la Dinamo nu-i făceau statuie, cei de astăzi nu i-ar fi făcut. Patzaichin e un geniu, iar geniile nu mor. Dumnezeu să-l ierte!”, a declarat Ilie Năstase, la Antena 3.

Trupul neînsuflețit al lui Ivan Patzaichin va fi depus la clubul din „Ștefan cel Mare”, alături de trofeele care se află toate expuse acolo. Fostul sportiv a fost antrenor la clubul Dinamo începând cu 1985 și între 1993 – 2009 a fost coordonatorul lotului olimpic de kaiac canoe.

Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice: la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

Ivan al nostru – Editorial de Marius Mitran despre marele Ivan Patzaichin.

Ilie Năstase: „Era un om deosebit!”

Ilie Năstase a fost bun prieten cu Ivan Patzaichin și l-a descris la superlativ pe fostul canotor.

Era un om deosebit, un om bun. Nu vorbea foarte mult. Era simplu și nu vorbea deloc despre performanțele lui extraordinare. După mine, el rămâne campionul nostru, al României. E o zi tristă nu doar pentru întregul românesc, ci pentru întreaga Românie”, a mai spus Ilie Năstase, conform sursei citate.

Reacția lui Eduard Novak după decesul lui Ivan Patzaichin. „Mi-a fost model și m-a inspirat”

Eduard Novak, ministrul tineretului și sportului, a lăsat un mesaj după moartea lui Ivan Patzaichin. Politicianul se alătură, astfel, personalităților care au vrut să transmită un gând după dispariția marelui campion.

Unul dintre idolii mei, ca sportiv și om, care mi-a fost model și m-a inspirat în drumul către marea performanță, nu mai este de azi printre noi. Sunt nespus de trist. Ivan Patzaichin m-a motivat în întreaga mea carieră prin exemplul său de perseverență și modestie. Lumea va fi mai săracă fără el, iar noi toți, mai singuri. Rămas bun, Ivan Patzaichin! Te vom purta mereu în suflete și în amintire.
Condoleanțe familiei!”, a fost mesajul ministrului.