Derută la TAS, în urma cazului de dopaj al Simonei Halep: „Tăcerea ei mă miră!” Dezvăluri din tribunal ale arbitrului român

Robert Zanfir 02.12.2022, 13:26
Derută la TAS, în urma cazului de dopaj al Simonei Halep: „Tăcerea ei mă miră!” Dezvăluri din tribunal ale arbitrului român

Cristian Jura recunoaște că este surprins de strategia adoptată de Simona Halep după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat. Arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv (TAS), românul face, pentru Playtech Știri, o comparație între cazul Mariei Sharapova și cel al contănțencei.

Simona Halep a început „meciul carierei” la finalul lunii octombrie. Atunci, românca a anunțat că a fost depistată pozitiv la US Open. Substanța, roxadustat, i-ar putea aduce patru ani de suspendare, ceea ce ar însemna finalul carierei. Între timp, Halep a fost învinuită oficial și a avut la dispoziție 20 de zile fie pentru a-și dovedi nevinovăția, fie pentru a recunoaște vina.

Derută la TAS, în urma cazului de dopaj al Simonei Halep

Totuși, deși luna noiembrie tocmai s-a încheiat, fostul număr 1 mondial nu a oferit nicio reacție publică despre ce va urma în proces. Tăcerea în care s-a învăluit provoacă rumoare și la TAS.

Cristian Jura spune, într-o reacție în exclusivitate pentru Playtech Știri că este surprins de calea pe care a urmat-o Halep. Face și o comparație cu Maria Șarapova, deși admite că cele două cazuri sunt diferite.

„Din informațiile mele, nu există niciun fel de indiciu pe această temă la TAS. De altfel, tribunalul a anunțat acum aproape o lună că Simona Halep nu a făcut niciun demers legal către această instituție juridică.

Nu știu să se fi schimbat nimic de atunci încoace. Dar cred că cele 20 de zile pe care Halep le avea la dispoziție pentru a contesta suspendarea sa prin intermediul agenției Sport Resolutions au trecut!”, a spus arbitrul Cristian Jura, în exclusivitate pentru Playtech știri.

Comparație între Maria Sharapova și Simona Halep

Un caz asemănător cu cel al Simonei a fost cazul de dopaj al fostei mari rivale, Maria Șarapova. Rusoaica a fost depistată în 2016 cu meldonium, dar a susținut tot timpul că a folosit substanța din copilărie, atunci când nu era pe lista interzisă.

Spre deosebire de Masha, Simona Halep a preferat cartea tăcerii, spre mirarea arbitrului român din Tribunalul de la Lausanne, din Elveția.

„Cel mai probabil, Simona Halep a ales o strategie mai puțin transparentă. Poate la sugestia celor apropiați, poate sub influența echipei de avocați pe care și-a ales-o.

Există și o asemenea procedură, prin care ceri forului respectiv ca situația să-ți fie analizată fără a da publicității niciun fel de amănunte. Dacă s-a ales o asemenea variantă, cei implicați vor decide când anunță rezultatele finale.

Însă strategia în cauză, chiar și una netransparentă, nu înseamnă nimic. Orice sportiv e liber să-și aleagă propria cale de rezolvare a diferendelor de acest tip.

Spre deosebire de Simona Halep, Sharapova a ales atunci să facă cât mai transparent tot procesul. Și a comunicat, pe rețelele sale sociale, aproape fiecare pas.

Însă și cazul rusoaicei a fost diferit de al cel al româncei. Totuși, tăcerea Simonei Halep mă miră un pic!”, a mai spus Cristian Jura pentru Playtech Știri.

Paul Ciucur și Dan Mihai, singurii români din „Sport Resolutions”, entitate globală de arbitraj, mediere, tribunal și expertiză, au susținut că Simona Halep trebuia ca în 20 de zile de la primirea deciziei oficiale să anunțe o cale de continuare a cazului. Fie să atace decizia, fie să recunoască vina și să accepte o eventuală reducere a pedepsei.

Urmăriți Playsport.ro și pe