Detractorii lui Colțescu să-și dea palme

Radu Oprișan / 13.02.2021, 11:28
Detractorii lui Colțescu să-și dea palme

Condamnarea lui Colțescu înainte de vreun verdict nu e, poate, cel mai grav amănunt născut din povestea „Ăla negru„. A fost evident grețoasă sârguința cu care, anumiți conțopiști, mai mult sau mai puțin însemnați, s-au năpustit să-l linșeze mediatic pe Colțescu. Sclavii corporației iluzorii și a ideologiei UE, s-au simțit viteji să sară la gâtul unui om prăbușit! Fără a avea abilitatea să aștepte măcar un verdict al vreunei instanțe. Fotbalistice, juridice, ideologice sau divine. Răspunsul UEFA le -a dat cu deontologia-n cap.

Toate tunurile puse pe Colțescu!

Faptul că ministrul român al sporturilor, Ionuț Stroe, devenit anterior celebru printr-o fază de un penibil perfect, s-a antepronunțat este cu atât mai trist cu cât a fost acompaniat de Roxana Mărăcineanu, ministrul francez al sporturilor, de origine română, care a dat proba de slugărnicie intelectuală, dând buzna la înfierarea colțescului. Un jurnalist serios ar plesni de rușine că nu a luat și reacția Anei Pauker, dar au fost probleme de comunicare.

Că președintele CNCD, Csaba Astalos declară că, pentru el o decizie UEFA nu contează, deoarece forul fotbalistic nu este o instanță de luat în seamă, chiar nu mă îngrijorează. Cât mă îngrijorează zgomotul drujbelor prin pădurile din Ardeal! Poate era momentul unor scuze măcar voalate și diplomatice.

„E crimă împotriva umanității!„ Serios?!

A păsat cuiva că ar putea ruina cariera unui om care s-a făcut vinovat doar de o exprimare inabilă?!Mnoo, să sărim cu picioarele pe Colțescu apărând cu ipocrizie o ideologie în care nu credem nici măcar atunci când suntem singuri în lift.

Cel mai dramatic mi s-a părut un politician din Turcia care a emis perla: „E crimă împotriva umanității!„ Serios?! Dacă asta vine din partea urmașului lui Baiazid și a lui sinan Pașa, treaba capătă aspecte tragi-comice. Mai lipsea să se exprime Vlad Țepeș împotriva violenței corporale și erați toți.

E posibil ca, în zarva creată, să nu fi observat punctul de vedere al CCA, care să-și apere omul. Instituția care a consacrat sloganul de comunicare „Nu putem vorbi!” s-a poziționat într-o expectativă lașă; L-a reținut pe Colțescu de la delegări, pasămite pentru a-l proteja. Nici un comunicat sau o tentativă de opinie care să i tempereze pe cei ce băteau cîmpii.

Cum faceți prevenția?

Într-un sport în care poreclele de tip„Cioară, Țigane ori Cacao, au fost decenii la rând uzuale și deloc înjositoare ba chiar, dacă răsfoim istoria, generatoare de performanță, ar fi de studiat cum se face prevenția. Se vor face, oare, cursuri de conduită verbală pentru tinerii arbitri, antrenori sau conducători? Sau îl așteptăm din nou pe unul să greșască și sărim cu picioarele pe el?!

Acum, mă cutreieră și pe mine o dramă personală; În certificatul de înmatriculare al mașinii mele, la culoare scrie; negru. Cum facem la spălătorie cînd mă întreabă care-i Golful?! Răspund „ ăla negru?„