Dezastru pentru România la Australian Open 2023. Jucătoarele noastre eliminate una câte una în calificări

Iosif Pintilie 11.01.2023, 08:55
Dezastru pentru România la Australian Open 2023. Jucătoarele noastre eliminate una câte una în calificări

România are viață grea la Australian Open. Fără Simona Halep, singura româncă ce ar fi avut șanse reale la trofeul de la Melbourne, rezultatele sunt mai mult decât slabe.

Eliminări în serie pentru românce, la Australian Open

Ziua de miercuri a fost dură pentru sportivele din România. Asta pentru că ultimepe două jucătoare ce ne reprezentau în calificări, Alexandra Cadanțu-Ignatik și Gabriela Ruse, au fost eliminate.

Prima, Alexandra Cadanțu-Ignatik, locul 177 WTA, a cedat în fața germanei Eva Lys, locul 127 WTA cu scorul de 6-4, 6-1. Nemțoaica nu a avut un meci prea greu, semând vicoria după 87 de minute de joc.

Gabriela Ruse, care era cap de serie în calificări, locul 116 WTA, a părăsit competiția după un meci de două ore cu franceza Selena Janicijevic, locul 188 mondial, scor 7-5, 6-3.

Toți românii ce erau prezenți pe tabloul calificărilor au fost astfel eliminați: Irina Bară și Gabriela Lee, la feminin, respectiv Nicholas Ionel, la masculin, au părăsit încă de luni competiția. 2019 este ultimul an în care am avut reprezentant pe tabloul masculin de la Melbourne.

Cinci sportive din România  vor intra totuși pe tabloul principal al competiției: Irina Begu (34 WTA), Sorana Cîrstea (45 WTA), Ana Bogdan (56 WTA), Jaqueline Cristian (146 WTA) și Patricia Țig (790 WTA).

Fără Simona Halep la Australian Open

Simona Halep nu va avea anul acesta șansa de a pune mâna pe trofeul mult dorit. Românca va absenta de la Australian Open. Nu a primit un wild-card din partea organizatorilor ș va deveni singura jucătoare din TOP 20 WTA ce nu va juca la turneul australian anul acesta.

Ea este suspendată temporar de WTA. Organizatorii turneului au anunțat cine vor fi cele opt jucătoare ce au primit un wild-card la Australian Open. Pe lista pe care apar nume importante, precum Venus Williams sau Taylor Townsend, Simona Halep absentează.

Lista completă a celor ce au primit wild-card:

  • Venus Williams (SUA) – 1003 WTA
  • Taylor Townsend (SUA) – 133 WTA
  • Jaimee Fourlis (Australia) – 162 WTA
  • Storm Hunter (Australia) – 241 WTA
  • Talia Gibson (Australia) – 341 WTA
  • Olivia Gadecki (Australia) – 202 WTA
  • Diane Parry (Franţa) – 111 WTA
  • Moyuka Uchijima (Japonia) – 117 WTA

Halep a primit totuși o veste bună

Chiar dacă nu a ajuns la Australian Open, Simona Halep a primit o veste bună. Românca are mari șanse să joace la celelalte turnee de Grand Slam ale anului.

Asta pentru că procesul ei de dpoaj se va judeca într-un proces urgentat. Ea va avea parte de o audiere în regim de urgență, iar la finalul audierii ar putea scăpa de suspendarea provizorie, susține Gabriela Andreiașu, , președintele Agenției Naționale Antidoping.

„Am citit că s-a stabilit un anumit termen pentru audiere în regim de urgență. Noi nu avem cunoștință de acest termen, dacă avocații au spus, probabil că așa este. Pot să confirm că procedural, după impunerea unei suspendări provizorii, se organizează în cel mai scurt timp posibil o audiere în regim de urgență.

În cadrul acestei audieri, sportivul poate să aducă probe și dacă demonstrează că un produs pe care l-a folosit și ne referim la suplimente, dacă a fost contaminat cu o substanță interzisă, atunci sancțiunea se poate ridica. Se poate, deci nu e obligatoriu, trebuie demonstrat acest lucru.

Această suspendare provizorie se poate impune în două moduri. Fie prin prima notificare care se comunică sportivului sau notificare de punere sub acuzare, sau printr-o decizie separată. În cazul Simonei Halep s-a impus prin notificarea care i-a fost comunicată. Se organizează imediat o audiere, în regim de urgență, asta e terminologia din Codul Mondial Antidoping tocmai pentru a-i da posibilitatea sportivului să se apere.

În cazul în care ar fi folosit ceva contaminat fără știrea lui, nu era etichetat, nu ar fi bănuit, era de exemplu un sinonim al unei substanțe de pe lista interzisă și chiar dacă ar fi făcut tot posibilul să caute ingredientele, le verifica pe fiecare și acel sinonim al substanței nu apărea în lista interzisă, atunci sportivul nu avea acea vină totală și se poate ridica perioada de suspendare provizorie”, a spus Gabriela Andreiașu, , președintele Agenției Naționale Antidoping (ANAD), pentru Sport Total FM.

Urmăriți Playsport.ro și pe