Dezvăluiri de senzație despre David Popovici. Ce i-a spus șeful Federației Internaționale Cameliei Potec, chiar în timpul festivității de premiere

Gabriel-Alexandru Ioniță 23.06.2022, 08:06
Dezvăluiri de senzație despre David Popovici. Ce i-a spus șeful Federației Internaționale Cameliei Potec, chiar în timpul festivității de premiere

David Popovici a impresionat fără îndoială pe toată lumea cu prestația sa fulminantă de la Campionatul Mondial de natație de la Budapesta, unde a câștigat două medalii de aur, la 100 și 200 de metri liber. Chiar și președintele Federației Internaționale a fost pur și simplu uimit de ce a reușit tânărul de 17 ani în capitala Ungariei.

Președintele Federației Internaționale de natație crede că David Popovici are potențialul de a deveni primul înotător din istorie care câștigă probele de 100, 200 și 400 de metri la același Campionat Mondial

Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație, a participat la festivitatea de decernare a medaliilor. Ea a dezvăluit că președintele Federației Internaționale i-a spus că David Popovici are potențialul de a deveni primul înotător din istorie care să se impună în trei probe diferite la același Campionat Mondial. Bineînțeles, pe viitor, pentru că actuala ediție a Mondialului s-a încheiat pentru sportivul legitimat la CS Dinamo.

„Sigur că poate duce presiunea mai departe. Este stăpân pe sine, trebuie să fie sănătos, să își poată urma planul de pregătire. E adevărat că nu s-a mai întâmplat de mult asta (n.r. ca un înotător să se impună în probele de 100 și 200 de metri liber la același Campionat Mondial).

Pentru că am făcut premierea alături de președintele Federației Internaționale, mi-a spus un lucru pe care i l-am transmis și lui David, că niciodată nu s-a întâmplat ca un sportiv să câștige 3 probe, 100, 200 și 400. Poate ar fi o idee pentru David să fie singurul din istorie.

A fost ca o glumă, dar e acolo o chestie care i s-a părut interesantă domnului președinte să o spună și asta înseamnă că îl vede in stare să o facă.

Am vorbit cu David și înainte de probă, am vorbit și înainte de premiere. Și azi a fost mai obosit, se bucura că s-a terminat această competiție, că se poate duce acasă. După aia să se odihnească și să poată pregăti campionatele naționale de juniori.

E foarte onorat că poate înota în fața publicului de la noi. O să-l vedem înotând în probele individuale și de ștafetă”, a spus Camelia Potec.

Detalii importante despre susținerea de care a avut parte David Popovici din partea statului român

În ceea ce privește veșnica discuție legată de ajutorul pe care i l-a oferit statul român lui David Popovici de-a lungul carierei sale, Camelia Potec a explicat că acesta a existat și va exista în continuare, în măsura în care va fi solicitat.

„Sunt două victorii. Cea din această seară a venit ca o dovadă a valorii lui David Popovici și bineînțeles, el are acum două titluri de campion mondial. El e deja singurul înotător român care reușește asta și iată că are deja cele mai multe titluri de campion mondial de seniori, la nici 18 ani.

Ne place ce se scrie în presa internațională, faptul că avem numai laude în presă. Dar la noi in țară vorbim de lucruri care nu aduc numai valoare țării.

Dar rămâne ceea ce este. Că el e un sportiv de performanță, că se vorbește bine despre Romania, că el aduce cinste României.

Dacă vorbim despre stat, e o discuție foarte lungă. El s-a antrenat numai și numai în România. Nu în alte țări, așa cum am auzit. În ceea ce privește sprijinul statului, o să vorbească David duminică, când se întoarce în țară.

Camelia Potec: „El a avut susținerea de care a avut nevoie”

El a avut susținerea de care a avut nevoie, alături de părinți. A primit ceea ce a cerut, alături de antrenori. Antrenorul discută aceste lucruri și spune care e planul de pregătire, obiectivele și pașii. Un plan care se depune și se discută la începutul anului competițional, în septembrie.

El nu primește o pungă de bani în septembrie și îi cheltuie, ci primește exact ceea ce cere pentru a-și îndeplini obiectivul. El a depășit performanțele scontate, dar va avea parte de același sprijin și de acum încolo, dacă va dori mai mult.

El se întoarce acum în România cu două medali de aur. El e un sportiv care a arătat de mult că are talent. Noi știam, este în pregătire la lot de aproape 5 ani. A câștigat medalii la Festivalul Tineretului European, în 2019, când a fost declarat sportivul lotului.

Atunci s-a discutat două sau trei zile. Apoi, anul trecut, am fost întrebată de unde l-am scos pe David. El este de mult în țară și bate recorduri de la 11 ani. Dar probabil că nu a fost interes și nu e vina noastră”, a mai spus Camelia Potec.

Ode pentru David Popovici după prestația istorică de la Campionatul Mondial: „Ești inspirație, admirație și motivație!”

 

Urmăriți Playsport.ro și pe