Dezvăluiri din interiorul TAS de la Lausanne. Ce procedură poate declanșa Simona Halep în procesul ei

Dragos Stefanescu 24.10.2022, 14:04
Dezvăluiri din interiorul TAS de la Lausanne. Ce procedură poate declanșa Simona Halep în procesul ei

Simona Halep a anunțat că a fost depistată pozitiv la un test anti-doping și a produs rumoare în lumea tenisului mondial. Românca a fost suspendată temporar de către Agenția Internațională de Integritate a Tenisului. Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a făcut câteva precizări referitoare la situația Simonei. Marea noastră campioană se poate folosi de o procedură care i-ar permite să urgenteze judecarea cazului său.

Procesul Simonei Halep ar putea dura mai puțin. Ce procedură poate declanșa românca

Simona Halep a făcut un anunț uluitor în cursul zilei de vineri. Marea noastră campioană a dezvăluit că a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanță interzisă. Totul s-a întâmplat la testul anti-doping efectuat la US Open 2022, turneu pe care Simona l-a părăsit încă din primul tur. Românca a fost suspendată provizoriu de către Agenția Internațională de Integritate a Tenisului.

Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a oferit mai multe detalii referitoare la procesul Simonei. Acesta a explicat că marea noastră campioană va trebui să aleagă în primul rând cine îi va judeca cazul. Astfel ea are posibilitatea de a alege un singur arbitru-judecător sau un complet format din trei arbitri. În plus, Simona poate solicita o procedură accelerată și astfel procesul său ar putea dura mai puțin. Jura a subliniat că totul depinde foarte mult și de modul în care vor fi pregătite toate documentele cerute de TAS.

În condițiile în care se alege procedura accelerată, se face un tabel în care sunt prevăzute strict niște date, date până la care pot fi trimise niște documente, date până la care se face audierea, etc.”, a declarat Cristian Jura la Digi FM.

Ce șanse are Simona să-și dovedească nevinovăția

Cristian Jura a vorbit și despre șansele pe care le are Simona Halep să-și dovedească nevinovăția în acest caz. Arbitrul a subliniat că este foarte important ca fostul număr 1 mondial să dovedească că nu a luat cu bună știință această substanță interzisă.

Depinde foarte mult de cum apărărătorul Simonei va gestiona cazul respectiv. Ideea este că ea nu a cunoscut (că ar fi luat substanța în mod accidental n.r.), trebuie să dovedească acest lucru. Noi avem aici un caz care a stârnit o emoție imensă în societate, dar vreau să vă spun că în marea majoritate a cazurilor, și eu m-am confruntat cu foarte multe cazuri (de dopaj la TAS, n.r.), marea majoritate a sportivilor asta spun. Nu știu cum a ajuns substanța respectivă în organismul meu”, a spus Jura.

Simona Halep ar putea fi ștearsă din clasamentul WTA

Din păcate, problemele pentru Simona sunt însă abia la început. În cazul în care va fi găsită vinovată de dopaj, marea noastră campioană va fi ștearsă din clasamentul WTA și va avea punctaj nul. În funcție de suspedarea pe care o va primi, Simona va ajunge în subsolul clasamentului mondial. La startul acestei săptămâni, constănțeanca a coborât pe locul 12 WTA, cu 2.661 de puncte, ea fiind devansată de Caroline Garcia și de rusoaicele Kudermetova și Kasatkina.

Simona riscă o suspedare cuprinsă între 2 și 4 ani. Dacă va reveni în circuit după această perioadă, ea ar fi nevoită să joace la turnee mici sau primind wild-carduri de la organizatori.

Urmăriți Playsport.ro și pe