Paradoxul de la Jocurile Olimpice. Doi chinezi acuză că medaliile de aur sunt „Made in China”

Sorin Chiriac 27.08.2021, 14:15
Paradoxul de la Jocurile Olimpice. Doi chinezi acuză că medaliile de aur sunt „Made in China”

Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au terminat în urmă cu o lună. Ecourile competiției sunt încă prezente în media interanțională. Astfel, doi chinezi acuză că medaliile de aur cucerite la Tokyo sunt contrafăcute.

 Doi chinezi acuză că medaliile sunt contrafăcute

Doi sportivi chinezi susțin că medaliile pe care le-au câștigat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 încep să-și piardă strălucirea și să se dezintegreze. Aceștia au prezentat și câteva imagini cu medaliile dezlipite.

Zhu Xueying a luat aurul la proba de sărituri la trambulină a femeilor. Campioana a folosit site-ul de socializare Weibo pentru a posta fotografii cu medalia sa de aur. Pozele arată părți din medalia ei olimpică decojindu-se.

Medalia ta … se desprinde așa? Lasă-mă să clarific asta. La început nu am vrut să dezlipesc chestia, ci doar am descoperit că există o mică urmă pe medalia mea.

Am crezut că este doar murdărie, așa că am frecat-o cu degetul și am constatat că nimic nu s-a schimbat, așa am descoperit că urma a devenit mai mare”, a spus Zhu, conform celor de la Global Times.

Wang Shun a obținut medalia de aur la proba de 200 m individuale la înot. Sportivul s-a plâns și el de aceeași problemă și a mărturisit că „nu îndrăznește să mai ia medalia cu el nicăieri”.

La Jocurilor Olimpice de la Tokyo, medaliile acordate sportivilor clasați pe locurile doi și trei, au fost realizate din dispozitive electronice reciclate, inclusiv telefoane mobile.

Dorind să clarifice controversa medaliilor, Comitetul Olimpic Internațional a declarat că filmul protector a ieșit doar de pe medaliile de aur iar calitatea lor nu a fost afectată.

Chiar dacă eliminați învelișul, acesta nu afectează în mod direct calitatea medaliilor”, se arată în comunicatul Comitetului Olimpic.

Medaliile olimpice au doar valoare sportivă

Medaliile de aur au fost mereu ținta tuturor sportivilor care au participat la Olimpiade. După Jocurile Olimpice din 1912, s-a introdus ideea de a oferi medalii de argint suflate cu aur. Astfel, răspunsul la întrebarea refritoare la valoarea medaliei de aur este simplă. Dacă s-ar încerca topirea unei medalii de aur, s-ar obține de fapt argint topit. Se știe că argintul nu are o valoare deosebită, deci valoarea medaliei nu este prea mare.

Medaliile olimpice de aur oferite la Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost create de designerul japonez Junichi Kawanishi. Aceste medalii conțin maxim 6 grame de aur deasupra, la 550 grame de argint pur. Cum prețul aurului și al argintului fluctuează de la o zi la alta, valoarea medaliilor de aur nu este niciodată aceeași.

Urmăriți Playsport.ro și pe