E război total între FRH și ministrul sportului. Formă extremă de protest

Giosanu Catinca 15.11.2022, 19:35
E război total între FRH și ministrul sportului. Formă extremă de protest

Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă a luat o decizie care i-a lăsat fără cuvinte pe mulți. Reprezentanții forului administrativ național care coordonează activitatea din domeniul hocheiului pe gheață în România vor să renunțe la banii primiți de la Ministerul Sportului. Cum își justifică decizia.

FR de Hochei pe Gheaţă, decizie uimitoare

Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG) anunţă că declanşează acţiuni de protest.

Reprezentanții forului au depus deja la registratura Ministerului Sportului (cu nr. de intrare 14529 / 11.11.2022), o notificare privind denunțarea unilaterală a contractului privind finanțarea programelor sportive de utilitate publică și încetarea acestui contract începând cu data de 14 noiembrie 2022. Dar asta nu este tot.

Oficialii au înregistrat, totodată, o contestație la decizia Ministerului Sportului de a suspenda rezultatele alegerilor conducerii FRHG din septembrie 2022. Și asta, pentru că nu sunt deloc mulțumiți de ceea ce se întâmplă.

„Este forma noastră extremă de protest”

Acțiunile celor de la FR de Hochei pe Gheață vin după ce Ministerul Sportului a decis să suspende efectele Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri, în urma unui control efectuat la începutul lunii noiembrie.

Printre neregulile depistate se numără faptul că Biroul Federal al FRHG a decis în ziua alegerilor pentru stabilirea conducerii federaţiei ca, din totalul de 25 de structuri sportive participante în campionatul naţional 2021-2022, 12 cluburi să nu aibă drept de vot.

Motivul pentru care oficialii au renunțat la banii primiți de la Ministerul Sportului

Preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, a câştigat, în septembrie, un nou mandat la conducerea instituţiei, fiind votat de 9 dintre cele 13 cluburi care au drept de vot.

Valentin Dragomir nu a reușit să strângă decat 4 voturi.

”Bugetul alocat pentru anul 2022 de către Ministerul Sportului este de aproximativ 580.000 euro și are ca destinații principale:

  •  pregătirea celor 4 loturi naționale (loturile naționale ale României de Seniori, Tineret U20, Juniori U18, Senioare);
  • participarea la campionatele mondiale (o delegație la un campionat de asemenea anvergură are în componență, conform cerințelor federației internaționale, 28 de persoane, iar la pregătiri pot fi convocați între 35 și 50 de sportivi, plus staff-ul tehnic);
  • asigurarea echipamentului de joc și cel de prezentare pentru loturile naționale (pentru circa 120 de sportivi și staff tehnic);
  • finanțarea activităților destinate copiilor cu vârsta de până la 14 ani;
  • asigurarea unei părți din cheltuielile cu funcționarea federației.

Conform contractului cu Ministerul Sportului, FRHG trebuia să asigure o cofinanțare de 10%. Până la acest moment, FRHG a completat această sumă anuală cu peste 50% din venituri proprii pentru a putea dezvolta acest sport, banii fiind investiții directe în sport.

Suntem conștienți că o asemenea decizie va avea un impact major asupra activității federației, dar aceasta este forma noastră extremă de protest față de imixtiunea ilegală și extrem de politizată a conducerii Ministerului Sportului în activitatea FRHG.”, se arată în comunicatul demis de FR de Hochei pe Gheață.