Craiova și vaccinul antialbanez

Alin Buzărin 28.06.2022, 09:34
Craiova și vaccinul antialbanez

Oltenii ”cei mari” anunță pentru noul sezon un buget de 12,5 milioane de euro. E îndestulător, chiar spectaculos, dar depinde cum îl vor folosi

Președintele Cîrțu (ales plin vot democratic, chiar și fără contracandidați) a anunțat cifra de mai sus, 12,5 milioane, asigurată din resurse proprii ale clubului, altele decât vânzările de jucători. Din cele 12,5 milioane, un milion e destinat cumpărării de jucători. Pentru România asta înseamnă destul de mult. Fie aduci un fotbalist excelent, fie doi-trei buni spre foarte buni. Din câte am înțeles, milionul respectiv vizează strict cumpărarea, nu și cheltuielile colaterale legate de noile achiziții, cum ar fi primele de instalare, comisioanele pentru impresari și altele. 

Înspăimântătoarele Georgia și Albania

În alocuțiunea sa, Sorinaccio a spus că se dorește un traseu european cât mai lung în Conference League și că episoade gen Lokomotiv Tbilisi sau Laci ”nu vor mai fi tolerate”. Întâmparea face ce oltenii să întâlnească și în acest an tot o echipă albaneză, pe Vlaznia, cam de nivelul lui Laci, cea care i-a eliminat anul trecut. Cu 12,5 milioane, oare e așa de greu să treci de niște albanezi al căror buget abia dacă atinge vreo 3 milioane?

Bani pentru Europa

De la revenirea ei în arena internațională, Craiova n-a eliminat decât doi adversari. Niște anonimi din Azerbaidjan, apoi Honved Budapesta, ultimul rezultat fiind singurul notabil. Oltenilor nu li s-a cerut nimic cu Milan sau cu Leipzig și toată lumea a fost mulțumită că scorurile au fost strânse, ba cu nemții s-a obținut chiar și o remiză (1-1) în Bănie. Dar nimeni n-a putut înghiți rușinile cu Tbilisi și cu Laci, bugetul consistent de acum având ca principală destinație tocmai evitarea unei noi astfel de situații jenante.

Explicația rușinilor

Acele înfrângeri pe cât de neașteptate, pe atât de deranjante, pot fi explicate logic. Echipele românești debutează în Europa după doar două-trei etape de sezon intern (campioana chiar mai devreme). Cum perioada de transferări durează până în jur de 1 septembrie, românii dispută până atunci șapte-opt etape, timp în care își tot ajustează loturile, mai renunță la unii jucători, îi mai aduc pe alții. Iar când zici că gata, ți-ai definitivat lotul, s-ar putea să fii deja de-o lună eliminat din Europa! Să fi schimbat deja antrenorul (cum a fost cazul cu Ouzounidis anul trecut) și, cu marile tale achiziții trudite până la începutul lui septembrie, să nu-ți mai rămână altceva de făcut decât să-ți vezi de traseul în campionatul indigen!

Ar cam fi timpul…

Ca să abordezi măcar cu o brumă de șansă Cupele Europene, trebuie să te bazezi la startul acestora (spre finalul lui iulie) pe un efectiv relativ stabil. Să cam ai conturată echipa cu care vei aborda întreg sezonul, nu să bâjbâi după jucători pe care să-i transferi la începutul toamnei, cu 5 minute înaintea încheierii peroioadei de mercato. Dacă procedezi așa, s-ar putea să nu-ți ajungă nu 12,5 milioane, ci nici 15 sau 20 de milioane! Lotul oltean n-a fluctuat prea mult în această vară speranțele că, în fine, Craiova nu se va mai împiedica de un adversar de la periferia geografiei fotbalului. 

Urmăriți Playsport.ro și pe