Ei ne-au bătut: în urmă cu doar câteva luni, căpitanul Armeniei lăsase fotbalul pentru război!

Olteanu Ștefan / 01.04.2021, 10:19
Ei ne-au bătut: în urmă cu doar câteva luni, căpitanul Armeniei lăsase fotbalul pentru război!

Armenia a bătut, miercuri seară, România în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Victoria a fost una surprinzătoare, având în vedere echipele de club la care evoluează jucătorii armeni. Mai mult, căpitanul lor a reușit să înscrie în poarta României, la doar câteva luni după ce își pusese ghetele în cui dintr-un motiv incredibil. În vârstă de 28 de ani, Varazdat Haroyan se retrăsese pentru a merge la război!

Ei ne-au bătut: în urmă cu doar câteva luni, căpitanul Armeniei lăsase fotbalul pentru război!

Armenia, o selecționată alcătuită în mare de jucători care evoluează la echipe modeste, a bătut România și este surpriza din startul acestor preliminarii. Naționala antrenată de spaniolul Joaquin Caparros Camino a câștigat toate meciurile lunii martie și este lider în grupa României, peste Germania.
Miercuri seară, Armenia s-a impus în fața României, scor 3-2 pe teren propriu, grație golurilor marcate de Spertsyan, Haroyan și Barseghyam. Armenii au luptat din primul minut până în ultimul, chiar dacă România a reușit la un moment dat să întoarcă scorul și să preia conducerea.
În ultimele minute ale jocului, căpitanul Haroyan și Barseghyan au dat lovitura și Armenia s-a impus cu 3-2.

Povestea incredibilă a căpitanului Varazdat Haroyan

Haroyan a evoluat până în toamna trecută la Ural, în Rusia, unde a fost coleg cu românul Eric Bicfalvi. Ulterior, pe numele fundașului central de 28 de ani a venit o ofertă importantă de la Larissa, din Grecia. Haroyan era pe punctul de a o accepta, dar s-a răzgândit și s-a înrolat în armată!
Decizia luată de fotbalist a fost pentru a-și apăra țara, care se afla în situație de război. Între Armenia și Azerbaidjan a pornit un conflict puternic, din cauza republicii separatiste Nagorno-Karabakh.

În acest context, armenii au cerut tuturor cetățenilor sub 40 de ani să se înroleze în armată și, în caz de nevoie, să fie pregătiți inclusiv să pună mâna pe armă.
Varazdat Haroyan nu a stat pe gânduri în toamna trecută și i-a transamis agentului său să anunțe clubul Larissa că refuză oferta. Motivul: pleacă la război!
Ulterior, lucrurile s-au mai calmat și Haroyan a putut reveni pe terenul de fotbal. El a semnat în luna februarie a acestui an cu Astana, formație din Kazakhstan, unde este coleg cu alt român: Dorin Rotariu.
800.000 de euro este cota lui Varazdat Haroyan, care are 58 de apariții în tricoul echipei naționale a Armeniei.

Varazdat Haroyan a lăsat fotbalul pentru război
Varazdat Haroyan a lăsat fotbalul pentru război

Conflictul Nagorno-Karabakh

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan a pornit din cauza republicii separatiste Nagorno-Karabakh. Armenia a fost o susținătoare din umbră a acesteia, iar în toamna trecută totul a izbucnit îmtr-un conflict de proporții.
Ilham Aliyev, președintele din Azerbaidjan soma atunci forțele armene să părăsească teritoriul respectiv, pentru a nu porni un război.
De remarcat este și faptul că în Armenia, Rusia deține o bază militară importantă, în timp ce Azerbaidjan beneficiază de susținerea Turciei.

Sute de oameni au murit în urma conflictului armat de la Nagorno-Karabakh.

Conflictul Nagorno-Karabakh
Conflictul Nagorno-Karabakh