El este fotbalistul român care astăzi valorează 30 de milioane de euro! Evaluarea s-a făcut după un calcul sofisticat

Giosanu Catinca / 01.10.2021, 16:46
El este fotbalistul român care astăzi valorează 30 de milioane de euro! Evaluarea s-a făcut după un calcul sofisticat

Un fotbalist român valorează 30 de milioane de euro, dar nu este apreciat la adevărata sa valoare. Internaționalul îi depășește cu mult pe ceilalți fotbaliști de la noi, însă a fost cumpărat cu doar 10 milioane de euro.

Topul celor mai scumpi tineri fotbaliști români, conform CIES

Centrul Internațional pentru Studierea Sportului (CIES) a întocmit, recent, o listă a celor mai valoroși fotbaliști din lume. Rezultatele arată o scădere semnificativă a valorii de piață a celor mai importanți jucători. Există însă un jucător român care a fost evaluat la câteva zeci de milioane de euro.

Prin intermediul unei serii de parametri variind de la performanță, vârstă și până la durata contractelor cu actualele cluburi, renumita instituție a stabilit că Răzvan Marin este cel mai scump fotbalist de la noi la ora actuală. Potrivit algoritmului de calcul pe care ei îl folosesc, mijlocaşul lui Cagliari ar valora în jur de 30 de milioane de euro.

Publicația de specialitate transfermarkt.com arată că Răzvan Marin este cotat la 15 milioane de euro. Acesta este urmat la mare distanţă de Dennis Man. Fotbalistul transferat iarna trecută de la FCSB la Parma valorează 10 milioane de euro, conform sursei anterior citate.

Răzvan Marin le-a luat fața tuturor

Răzvan Marin este singurul jucător român care se bucură de o această cotă. Iar dacă cineva se îndoiește de modul în care s-a făcut evaluarea fotbaliștilor, aceștia trebuie să știe că algoritmul de calcul folosit de CIES Football Observatory este mult mai dezvoltat decât cel utilizat de transfermarkt.

În momentul în care calculează valoarea unui jucător, cei de la Football Observatory țin cont de parametrii precum forma jucătorului, potenţialul lui economic, vârsta lui, performanţele sau progresul în carieră. Studiul celor de la CIES a fost influențat și de durata contractelor pe care fotbaliștii le au cu actualele cluburi.

Răzvan Marin evoluează la Cagliari, care l-a transferat de la Ajax Amsterdam, în vară, contra a 10 milioane de euro. În acest sezon, mijlocașul convocat de Mirel Rădoi la echipa națională a bifat 7 apariţii pentru Cagliari. El a reușit un gol şi 3 assist-uri. Aceste performanțe au dovedit că cei de la Cagliari au făcut o afacere bună atunci când au semnat cu internaționalul român.

Înainte ca Parma să retrogradeze în Serie B, Dennis Man era cotat la 11 milioane de euro de Transfermarkt. Ulterior, însă, fosta perlă a FCSB-ului a bifat o scădere de un milion de euro. Cota sa a ajuns la 10 milioane.