EXCLUSIV | Andrea Mandorlini n-a uitat cum a fost înlăturat peste noapte de la CFR, în 2010: ”E o rană încă deschisă. Meritam să fiu pe bancă în Champions League”

Autor: Justin Gafiuc / 23.09.2022, 08:35
EXCLUSIV | Andrea Mandorlini n-a uitat cum a fost înlăturat peste noapte de la CFR, în 2010: ”E o rană încă deschisă. Meritam să fiu pe bancă în Champions League”

Conflictul Petrescu – Varga s-a încheiat după câteva zeci de ore aprinse, ”Bursucul” continuă în Gruia pe nisipuri mișcătoare, iar orice scăpare de traseu îi va putea fi probabil fatală tehnicianului. Dar, în momentele în care scaunul lui Petrescu se clătina grav, un nume a apărut surprinzător pe agenda posibililor înlocuitori: Andrea Mandorlini, 62 ani. 

Patronul viza aducerea unui antrenor străin, o temă care rămâne vie în sertar, iar italianul care a mai condus cu succes pe CFR (titlul, Cupa României, Supeercupa, toate 2010) era abordabil într-o perioadă fără contract, după ce s-a despărțit de Padova anul trecut, când a ratat în play-off promovarea în Serie B. Acum e analist pentru postul TV Sportitalia, iar CV-ul lui remarcabil ca jucător, în frunte cu fantasticul titlu cu Inter din ‘89, alături de legende precum Zenga, Baresi, Bergomi, Brehme, Matthaus sau Serena, impune respect în ”Cizmă”.

 

”Nu m-a căutat nimeni de la Cluj, Petrescu e un antrenor admirabil”

– Mister, ce mai faceți? Nu vă e dor să reintrați în circuit?

– Ba da. Am o mare dorință de a mă întoarce pe bancă. Aștept propuneri, sunt câteva contacte.

– CFR a fost la un pas să-l destituie pe Petrescu. V-a căutat cineva de la Cluj să vă propună o revenire?

– Nu. Chiar nimeni! Îl respect foarte mult pe Petrescu. Conduce echipa. Îi urez mult succes. Au fost ocazii în care am mai discutat, mi-a mai cerut relații despre anumiți jucători. E un antrenor admirabil.

– V-ar fi tentat însă o întoarcere în România?

– Un lucru e sigur: CFR a rămas în inima mea! A fost singura experiență în străinătate ca antrenor, am realizat niște performanțe fantastice, am cucerit trei trofee cu un lot foarte echilibrat. Sigur, a lucra din nou în Liga 1 ar fi interesant, dar e o discuție inutilă. CFR are un antrenor excepțional.

 

”Nu uit partida infernală cu Craiova”

– Cel mai intens moment cu care ați rămas din experiența de la Cluj?

– Victoria din deplasare cu Universitatea Craiova în finalul sezonului. Am fost conduși cu 2-0, am întors însă până la urmă la 3-2, chiar și cu un jucător în minus. A fost succesul care, în mare parte, ne-a asigurat titlul, pentru că au mai rămas apoi două etape, cu alte două victorii. Dar a fost atunci o partidă infernală.

– Și cea mai mare dezamăgire?

– E o rană care încă nu s-a închis complet. Faptul că am fost îndepărtat de la echipă chiar înaintea primului meci din grupele Champions League, cu Basel. A fost o mare lovitură pentru mine. Un lucru care m-a durut foarte rău. Muncisem cu echipa pentru acel scop și meritam să fiu acolo, pe bancă!

 

”Deac e la fel de în vârstă ca mine?”

– Vă vine să credeți că Deac încă mai joacă?

– Îmi permit o glumă: e aproape la fel de în vârstă ca mine, nu? Serios acum, e un jucător în care am avut încredere, cu multe calități. Cred că e un plus pentru CFR că poate încă să aibă în vestiar și pe teren un astfel de fotbalist. Mai urmăresc partidele Clujului, am văzut că au un portar italian, pe Scuffet, și un portughez interesant, Ze Gomes, pe care-l știu, fiindcă sezonul trecut a fost coleg în liga a patra cu fiul meu, la Seregno. E o achiziție inteligentă.

– Știți că o întoarcere mai rapidă în România v-ar pune față în față cu Dică la un meci contra lui FCSB! L-ați avut elev și pe Nicolae la Cluj.

– Da, da! Am văzut că e antrenor la FCSB, dar în campionat nu stau foarte bine. Nu cunosc motivele, însă e important că echipa a ajuns în grupele Conference League. E un prilej să crească, să se consolideze.

 

”Chiricheș e considerat un lider în vestiarul lui Cremonese”

– La CFR ați mai avut însă un jucător care e acum în mare vogă ca antrenor: Roberto de Zerbi tocmai a semnat cu Brighton și a intrat în „groapa cu lei” din Premier League.

– E o realizare importantă pentru el. A avut o carieră în permanentă ascensiune pe banca tehnică. A demonstrat și în Italia și în Ucraina că e un antrenor extraordinar, a arătat ce lucruri deosebite poate aduce la un club. Mă bucur pentru el că I s-a oferit această șansă în Anglia, unde sunt convins că va face față.

– Sunt câțiva români în primele două ligi italiene, v-ați mai aruncat privirea asupra lor?

– Man și Mihăilă fac o treabă bună la Parma. Au calitate. Sunt doi jucători de bandă care aduc diferențele pe gazon. Iar despre Chiricheș am mai discutat cu foști elevi de-ai mei la Cremonese. Îmi spun că e un lider al apărării, iar prezența lui a adus siguranță în defensivă.

– Ionuț Radu e tot la Cremonese, după ce Interul dumneavoastră drag l-a cedat din nou: prețul gafelor din finalul campionatului trecut. Nu?

– Ufff! Ce eroare a comis acolo Ionuț! Dar asta nu-i schimbă valoarea. Greșeala face parte din joc, iar viitorul lui e deschis, în ciuda episodului trist de la Inter. Au mare încredere în el cei de la Cremona. Iar experiența de la Milano probabil l-a maturizat. Important e să țină capul sus și să lupte mai departe pentru locul lui.