EXCLUSIV. Blaturile care au transferat un fotbalist celebru al României: „L-au ajutat să iasă golgheter!”

Robert Zanfir / 05.08.2022, 09:49
EXCLUSIV. Blaturile care au transferat un fotbalist celebru al României: „L-au ajutat să iasă golgheter!”

Adrian Ungur (50 de ani) a dezvăluit pentru Playsport o serie de partide despre care spune că l-ar fi ajutat pe Gheorghe Craioveanu să câștige titlul de golgheter al României. Fostul mare jucător al Craiovei s-a transferat în 1995 la Real Sociedad. În Spania, ex-internaționalul a avut o carieră prodigioasă.

Un produs sută la sută arădean, după cum se caracterizează, Adrian Ungur a ajuns să joace la Universitatea Craiova după un prim sezon în Liga 1, în care a reușit 15 goluri. Steaua, Dinamo și Universitatea l-au ofertat, iar fostul atacant i-a ales pe olteni chiar în anul în care naționala României reușea cel mai mare rezultat din istorie. „Sfertul de finală” de la Campionatul Mondial din America. Ex-jucătorul UTA-ei spune că ar fi jucat în SUA, dacă ar fi ales una dintre cele două rivale din București.

Blaturile care l-au ajutat pe Gică Craioveanu să ajungă golgheterul României

În 1994, când toată România sărbătorea pe străzi victoriile de la Mondiale, Adrian Ungur pleca de la UTA și semna cu Universitatea Craiova. Avea să îi întâlnească acolo pe Gică Craiovenu, dar și pe Victor Pițurcă. Ultimul l-a ajutat să se impună într-un vestiar unde era văzut ca un venetic.

„Făcea individualizare cu toți atacanții, mai puțin cu mine. Mă tot frământam ce se întâmplă, de ce mă ocolește la capitolul ăsta, până într-o zi, când mi-a șoptit discret: Stai liniștit! Tu nu ai nevoie!. Adevărul e că m-a folosit permanent. Nu lustruiam banca de rezerve”, a dezvăluit Adrian Ungur pentru Playsport.

Cum a fost transferat Gică Craioveanu

Gică Craioveanu a fost idol la Craiova, unde a jucat între 1991 și 1995. A marcat 61 de goluri în 129 de meciuri. Totuși, fostul mare atacant a avut un mare of al carierei. Nu și-a găsit loc în marea națională a lui Hagi și Ilie Dumitrescu.

În cele din urmă, Craioveanu avea să prindă un transfer de vis, la Real Sociedad. Totuși, partidele care l-ar fi propulsat în atenția spaniolilor au ridicat multe semne de întrebare. 5-3 în Giulești, 6-2 cu Sibiul, 5-4 cu Electroputere, 6-1 cu Baia Mare, 10-3 cu UTA.

„Au fost niște blaturi pentru a-l ajuta pe Craioveanu să iasă golgeter. Așa erau vremurile! Un fotbalist foarte bun precum Gică n-ar fi avut însă nevoie de acest sprijin. Pentru ce? La națională era oricum foarte greu de intrat, fiindcă exista un grup de mare valoare”, a dezvăluit Adrian Ungur pentru Playsport.

În sezonul 1994-1995, Gică Craioveanu a fost golgheterul Ligii 1, cu 27 de goluri, dintre care 8 în ultimele două etape. 5 reușite cu UTA și alte trei cu Electroputere Craiova!

Real Sociedad, Villarreal și Getafe sunt echipele pentru care a jucat Gică Craioveanu în Spania.

Am avut oferte și de la Steaua, și de la Dinamo, și de la Craiova. Am ales însă Oltenia fiindcă așa mi-a spus inima. Țicleanu devenise antrenor la Universitatea, lucrasem împreună la Arad, mă știa, așa încât n-am stat prea mult pe gânduri”,
Adrian Ungur, pentru Playsport.

135 de meciuri a jucat Adrian Ungur în Liga 1, pentru UTA și U Craiova: a marcat 47 de goluri