EXCLUSIV. Bucuria cfr-iștilor, din Portugalia până în Columbia. „Nu poți să-i compari cu nimeni din campionatul intern, dar pentru Europa mai trebuie jucători!” Cine i-a scris lui MM Stoica

Bădulescu Silvian / 16.05.2022, 17:36
EXCLUSIV. Bucuria cfr-iștilor, din Portugalia până în Columbia. „Nu poți să-i compari cu nimeni din campionatul intern, dar pentru Europa mai trebuie jucători!” Cine i-a scris lui MM Stoica
  • CFR Cluj a reușit duminică, 15 mai 2022, să își adjudece un nou titlu de campioană națională cu o etapă rămasă de disuputat din play-off. Băieții lui Dan Petrescu au învins Universitatea Craiova și au cucerit al 5-lea titlu consecutiv în Liga 1, al 8-lea din vitrina clubului. Acest lucru face ca meciul cu FCSB, care a fost descris drept „finala campionatului” să devină o partidă de palmares;
  • Playsport.ro a reușit să ia legătura cu unul dintre cei mai reprezentativi jucători din istoria formației din Ardeal. Cadu, fostul căpitan din Gruia și unul dintre arhitecții CFR-ului modern, a declarat, în exclusivitate pentru Playsport.ro cum a trăit acest sezon;
  • În prezent angajat la Pacos de Ferreira, Cadu a subliniat superioritatea CFR-ului în comparație cu toate celelalte echipei. Totuși, cel care a jucat pe postul de fundaș central este de părere că îi va fi extrem de greu echipei lui Dan Petrescu să ajungă în grupele Champions League;
  • De asemenea, călătoria sărbătoririi acestui triumf ne-a dus din Portugalia tocmai până în Bogota, la Osmar Olano, exoticul fan al „feroviarilor” din Columbia. Acesta, adus în cunoștința oficialilor de pe „Dr. Constantin Rădulescu” de Playsport.ro, și-a exprimat toate trăirile din această stagiune alături de CFR Cluj de la peste 10.000 de kilometri distanță și 6 ore de fus orar diferit.

CFR Cluj vânează recordurile stabilite de Chinezul Timișoara și Steaua București

CFR Cluj este campioana României. A 5-a oară consecutiv, a 8-a oară în istorie. Clujenii sunt, de departe, cea mai puternică formație din prima divizie. Asta o dovedesc atât cifrele, ultimele titluri câștigate, dar și performanțele din Europa: grupele Europa League, Conference League, o dublă manșă disputată cu Sevilla, eventuala campioană, în care clujenii n-au pierdut, dar și rezultate spectaculoase cu formații precum Celtic sau Lazio.

Mai mult, alături de cluburi precum Bayern Munchen, RB Salzburg, Sheriff Tiraspol, Dinamo Zagreb sau Ludogorets Razgrad, clujenii sunt printre echipele din Europa care au instalat o adevărată hegemonie în campionatul intern. Mai multe despre acest subiect a scris colegul Mihai Roșoiu.

În istoria primei ligi de fotbal din România, există doar două echipe care au câștigat mai mult de 5 titluri consecutive. Acestea sunt Chinezul Timișoara, formație care a realizat această performanță acum aproximativ 100 de ani (1922-1927), dar și „militarii” din Ghencea, Steaua București, la scurt timp după Revoluție (1993-1998).

„Feroviarii” au șansa, din viitoarea stagiune, să-și treacă numele definitiv în istorie și să se alăture „Clubului celor 6”.

CFR Cluj este o formație „bătrână”, cu o istorie de aproximativ 115 ani, fiind fondați în 1907, dar performanțele au început cu adevărat după anii 2000. Mai exact din 2008. În perioada 2008-2022, CFR Cluj a câștigat 8 titluri de campioană, 4 Cupe ale României și 4 Supercupe ale României.

„Desertul” l-au reprezentat performanțele europene și meciurile din grupele celor 3 competiții europene: UEFA Champions League, UEFA Europa League și UEFA Conference League.

Călătoria în Portugalia și unul dintre arhitecții CFR-ului modern

Cadu este numele primului jucător-simbol al lui CFR Cluj din perioada modernă. Portughezul a venit în România în 2006 și a apărat culorile ardelenilor timp de 8 ani, până în 2014.

În prezent angajat al echipei Pacos de Ferreira din Portugalia, Cadu a subliniat, pentru Playsport.ro, superioritatea băieților lui Dan Petrescu.

Totodată, un jucător enigmatic pentru clujeni, acesta a mărturisit că echipa a rămas în inima lui.

Am văzut meciul cu Craiova. Sunt suporter al echipei, CFR a rămas în inima mea. Mereu le urmăresc meciurile. Sunt cea mai bună echipă din România, iar eu sunt de părere că au câștigat pe merit acest titlu. (N.r. – referitor la stilul de joc al echipei) În fotbal trebuie să câștigi, nu contează cum joci. Rezultatul contează, trofeele contează. În ceea ce privește arbitrajul, da, am văzut fazele. Se poate da offside la primul gol (n.r. – marcat de Boateng), dar ăsta e fotbalul. Mereu va fi așa. Și cu VAR există probleme. Îți dau un exemplu: la ultimul meci între Benfica și Porto, a fost un offside de 2 centimetri nesemnalizat.”

Din actualul lot al fostei și actualei campioane, Cadu a împărțit vestiarul cu Mario Camora și Ciprian Deac.

Încă nu am apucat să-i felicit. Mâine (n.r. – 17 mai) o să vorbesc cu ei (n.r. – Mario Camora și Ciprian Deac, foști colegi), dar și cu Bogdan Mara, Zamfir, toți cu care am lucrat.”

CFR Cluj va porni aventura europeană din turul I preliminar. Întrebat de șansele ardelenilor la grupele UEFA Champions League, Cadu este sceptic.

Este foarte greu să ajungă în grupe. Din punctul meu de vedere, va fi foarte greu pentru fotbalul românesc să mai dea o echipă în grupele UEFA Champions League în următorii ani. CFR are o echipă bună pentru campionatul intern, nu poți să-i compari cu nicio altă echipă. Totuși, pentru Europa trebuie să fii mai tare. ”

Fostul fundaș central a cucerit 8 trofee în Gruia: 3 titluri naționale (2008, 2010, 2012), 3 Cupe ale României (2008, 2009, 2010) și 2 Supercupe ale României (2009, 2010).

În cei 8 ani petrecuți în Gruia, Cadu a disputat 250 de partide oficiale, marcând 30 de goluri. A participat alături de clujeni în 3 ediții diferite de UEFA Champions League: 2008-2009, 2010-2011 și 2012-2013.

Traversarea Pacificului și „întâlnirea” cu Osmar Olano din Bogota

În luna februarie, Playsport.ro aducea în atenția oficialilor din Gruia poate cel mai exotic suporter al echipei CFR Cluj.

Osmar Olano, susținător frenetic al clujenilor încă din stagiunea 2017-2018 urmărește meciurile favoriților, chiar și de la locul de muncă, de la peste 10.000 de kilometri distanță și un fus orar diferit cu 6 ore.

Osmar Olano CFR
Osmar Olano urmărindu-și favoriții în play-off de la locul de muncă

O lună mai târziu, pasionatul suporter al CFR-ului a fost premiat de către oficialii clubului, prin Cristi Balaj, cu un tricou oficial al echipei pentru acest sezon.

Contactat de Playsport.ro, acesta a mărturisit cum a trăit actuala stagiune a Ligii 1 în care ardelenii s-au încununat campioni.

Am trăit acest sezon cu mare emoție, dar mai ales cu pasiune. Am avut încredere în echipă, deși unele rezultate au fost greu de digerat și au permis contracandidatelor să se apropie de noi. Am avut mereu emoții în partidele contra Craiovei. Totuși, după egalul dintre FCSB și Voluntari am zis că e ocazie perfectă să ajungem campioni în urma meciului cu oltenii.”

Deși Cadu este reticent în șansele CFR-ului pentru grupele Ligii, Osmar Olano este optimist.

Deși este greu, trebuie să luptăm ca să ajungem în grupe. Ar fi minunat să văd CFR Cluj în Liga Campionilor. Totul va depinde și de tragerile la sorți, dar și de felul în care vom aborda aceste tururi preliminare. În turul III există posibilitatea să fim capi de serie, iar în play-off este posibil orice. Trebuie să luptăm!”

Deși se află tocmai în America de Sud, fanaticul suporter știe despre rivalitatea cu „U” Cluj, . Din punctul lui de vedere, o promovare a Universității ar anima mai mult Liga 1 cu un derby clujean, însă acesta este de părere că Dinamo va avea câștig de cauză.

Mi-aș dori foarte mult să văd două echipe din Cluj în prima ligă. Reprezintă derby-ul orașului. Totuși, Dinamo este o echipă cu multă tradiție în România și cred că va avea câștig de cauză în această dublă de la baraj. Au avut mai mult timp să-l pregătească, pe când cei de la „U” Cluj au moralul afectat de ratarea biletului direct către prima ligă.”

Osmar Olano, mesaj dur pentru Meme Stoica

Aflat la distanță mare față de România și fără să vadă țara până acum, Osmar Olano este la curent cu tot ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc.

După câștigarea titlului, pe pagina personală de Facebook, acesta a postat o captură de ecran cu un mesaj transmis lui Mihai Stoica, team-manager la FCSB și unul dintre rivalii clujenilor.

Captura de ecran Osmar Olano

Întrebat de reporterul Playsport.ro de acest mesaj, Osmar Olano a clarificat situația.

I-am scris acest mesaj după cuvintele pe care le-a zis ieri, când am luat campionatul. De când urmăresc pe CFR Cluj, acest om spune și face mereu lucruri împotriva noastră. Consider că este un om care daunează fotbalului românesc pentru că nu acceptă niciodată lucrurile și întotdeauna crede că are dreptate. Ieri m-am săturat să vorbească fără dovadă și i-am trimis acest mesaj. Sper că nu va influența acest mesaj dacă voi aplica vreodată pentru viza de România (n.r. – râde).”