EXCLUSIV. Campioana unui mare dezastru! Radiografia decăderii formației care a jucat în Europa League. „E o situație grea, dar încercăm să o scoatem la capăt”

Bădulescu Silvian 16.02.2022, 07:25
EXCLUSIV. Campioana unui mare dezastru! Radiografia decăderii formației care a jucat în Europa League. „E o situație grea, dar încercăm să o scoatem la capăt”

Astra Giurgiu reprezintă drama unei foste campioane. Asemeni unor formații care au făcut performanță internă, giurgiuvenii stau în pragul falimentului și în pușca dispariției de pe harta profesionistă a fotbalului românesc. Echipa care lua titlul național în 2016 și care a învins, în ultimii ani, echipe precum Dinamo Zagreb, West Ham United sau Olympique Lyonnais, are probleme interminabile din toate punctele de vedere.

Contactat de Playsport.ro, Daniel Movilă, antrenorul din acest moment al grupării din Liga a 2-a, a declarat că, sportiv vorbind, va rămâne alături de echipă până la finalul stagiunii, în speranța că se mai poate rezolva ceva. De asemenea, tehnicianul a subliniat și condițiile de care au parte și jucătorii, lotul pe care îl are la dispoziție, precum și obiectivul pe care încearcă să-l atingă.

Dezastru sportiv. Din Europa League în Liga a 2-a

Astra Giurgiu retrograda, la capătul stagiunii 2020-2021, în Liga a 2-a. Formația, deși finalistă a Cupei României, a picat un eșalon, dar, ținând cont de jucătorii și performanțele din ultimii ani, se aștepta ca aceasta să revină imediat pe prima scenă. Totuși, socotelile de acasă nu sunt aceleași cu cele din târg. Formația mutată din Ploiești în Giurgiu a plecat cu un handicap de -14 puncte în Liga a 2-a. Parcursul n-a fost rău, dar nici n-ar fi putut da speranțe pentru promovare.

În 16 etape, Astra a adunat 19 puncte pe teren, dar în clasament sunt doar cu 5 pe plus, momentan, ocupând locul 19 din 20, fiind deasupra celor de la Dacia Unirea Brăila, formație promovată din al treilea eșalon, dar cu probleme financiare foarte mari. Într-un context normal, Astra ar fi avut 19 puncte și ar fi ocupat locul 16, la limita „liniei roșii”, dar la distanța de doar 3 lungimi de locul 10, ocupat de Unirea Dej (22 de puncte).

De asemenea, antrenorii nu se înghesuie la ușa clubului pentru a prelua banca tehnică. Dacă în trecut, manageri precum Marius Șumudică sau Edi Iordănescu au pregătit formația din județul Giurgiu, acum, Gabriel Manu sau Marcel Abăluță au refuzat, din diverse motive, să se înhame la o astfel de provocare. În prezent, Daniel Movilă, fost jucător la Astra în perioada 1998-2003, este antrenor de aproximativ două săptămâni, declarând petru Playsport.ro că „am contract până la sfârșitul sezonului. Am jucat și eu aici, încerc să fac cât pot, să dau o mână de ajutor”.

Totuși, în ciuda situației de la echipă, Daniel Movilă este pozitiv în ceea ce privește jumătatea de sezon rămasă.

E o situație grea, încercăm s-o scoatem la capăt. Avem un lot tânăr și câțiva jucători cu experiență. Băieții sunt încrezători, au avut un tur bun, au câștigat 19 puncte, dar ni s-au luat de la federație. Sportiv vorbind, fostul antrenorul și jucătorii care au fost, au făcut treabă bună. Avem condiții de antrenament, staff. Ne antrenăm în Ploiești și jucăm la Giurgiu. Vom pleca joi (n.r. – 17 februarie) într-un cantonament de câteva zile, în țară”.

Înfrângeri ciudate în meciurile amicale de până acum

Astra continuă, din nefericire, linia echipelor care au făcut performanță în țară, dar și în Europa, însă, din diverse cauze, au ajuns la pământ și, fie au luat-o de la zero, fie au dispărut definitiv. Ca și condamnată la retrogradarea în Liga a 3-a, formația giurgiuveană a înregistrat câteva rezultate la prima vedere ciudate în meciurile amicale din 2022. Aceștia s-au impus în fața unor echipe precum Dunărea Giurgiu (Liga a 4-a, 4-1), Academica Clinceni 2 (Liga a 3-a, 4-1), au făcut egal cu Petrolul (1-1), însă au înregistrat câteva înfrângeri grele.

Giurgiuvenii au primit 16 goluri și au marcat unul singur împotriva unor echipe precum Metaloglobus, Oțelul Galați și CSA Steaua. În partida cu echipa din Pantelimon, meciul a fost echilibrat, s-a intrat cu 0-0 la pauză, dar s-a terminat 6-0 pentru bucureșteni, într-o repriză secundă de foc. Mai apoi, într-un amical disputat în fața formației lui Dorinel Munteanu, Oțelul Galați, liderul seriei a 2-a a Ligii a 3-a, giurgiuvenii au cedat cu 3-0. În ultima partidă, „militarii” s-au impus fără drept de apel, scor 7-1, fiind 5-0 la pauză.

A fost 0-0 la pauză cu Metaloglobus, după am băgat mai mulți jucători veniți în probe. Metagloblous, echipă bună, au avut chiar 3 garnituri, au jucători cu experiență la Liga 1, precum frații Herea, Andrei Sin, Gavrilaț, Cazan” a comentat Daniel Movilă pentru Playsport.ro.

Trebuie remarcat faptul că, în aceste partide menționate, absolut în toate, au existat lovituri de la „11” metri și cartonașe roșii acordate. De asemenea, din lotul formației fac parte, în acest moment, atât jucători tineri, dar și fotbaliști cu experiență precum Gabriel Matei (fost Liga 1 România, Polonia sau Azerbaidjan) sau Dragoș Firțulescu (fost la Dinamo București, Universitatea Craiova, dar și în Bulgaria sau Ungaria).

Sperăm să mai aducem. I-am adus pe Matei, Firțulescu, Negruț, un atacant de la CFR Cluj, Paliu și Cocârlă de la Brăila, în rest, ăsta e lotul pe care ne bazăm”.

Viitorul Astrei, disputat în birouri și curți de apel

Astra Giurgiu se află în insolvență. Pe lângă cele 14 puncte luate la început de sezon, aceștia „vor beneficia” de încă 6 puncte pierdute, din cauza situației de dopaj care a zdruncinat nu doar clubul, ci întreg sportul românesc. Astfel, există șanse mari ca în retur, formația lui Daniel Movilă să plece cu -1 în clasament și locul 20.

Admite sesizarea FRF, prin Secretar General,

În temeiul art. 72.5.6 din RD al FRF, sancționarea pârâtului AFC Astra cu măsura scăderii a 6 (șase) puncte și penalitate sportivă 20.000 lei” a fost anunțul postat de FRF.

Pe lângă această decizie, planul de reorganizare în contextul insolvenței nu a fost încă aprobat. După cum a anunțat Playsport.ro, conform întocmirii „Tabelului Preliminar al Creanțelor”, datoriile echipei se ridică la peste 131 milioane de lei, adică aproximativ 26,5 milioane de euro.

Planul de reorganizare a fost prezentat, a avut termen până la 7 februarie pentru a fi aprobat, dar, într-un final, a avut parte de 3 contestații, astfel că este blocat. Cei trei contestatari sunt SCAEP Giurgiu Port SA, SC Ovo Design Furniture Group SRL și Toma Ovidiu Florin, iar contestațiile lor reprezintă, în ordinea numirii „deschiderea procedurii la cererea debitorului și contestație tabel preliminar”, „contestație la tabelul preliminar” și „contestație împotriva tabelului preliminar de creanțe”.

Firmele lui Ioan Niculae, principalii creditori

După cum a anunțat Playsport.ro, Ioan Niculae, prin firmele pe care le deține, este principalul creditor al Asociației Fotbal Club Astra. Patronul echipei are de luat, prin societățile sale, trecute în Tabelul preliminar, mai bine de jumătate din suma totală. Acum o lună se aștepta revenirea în libertate a acestuia, însă, conform ultimelor decizii judecătorești, cererea pentru eliberare condiționată a fost respinsă, iar el rămâne după gratii.

InterAgro SA, cu o pondere de 31,46%, și InterAgro SRL cu 33,97%, adică 30.564.682 lei, respectiv 33.007.031 lei, reprezintă peste 50% din datoriile cu care se confruntă Astra Giurgiu, pe lângă banii pe care îi datorează unor foști angajați, antrenori sau jucători.

Astra Giurgiu se îndreaptă către faliment. Formația care a lansat jucători de națională, a cucerit trofee interne și a luptat în Europa este doar o umbră.

Urmăriți Playsport.ro și pe