EXCLUSIV. Colecția impresionantă de mașini a șeicului Faisal Bin Qassim Al Thani îl face invidios pe Ion Țiriac. Cum arată automobilele de epocă ale prințului din Qatar

Justin Gafiuc 26.11.2022, 15:29

În jurul Mondialului, Qatarul propune o mulțime de puncte de atracție. Dar unul dintre ele, situat la porțile capitalei Doha, are un parfum aparte. Este vorba despre impresionanta colecție de mașini a șeicului Faisal Bin Qassim al Thani, unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei: locul 1445 global și locul 11 în Orientul Mijlociu în topul Forbes 2022. 

Averea lui e estimată la 2,1 miliarde de dolari, iar afacerile sale se întind de la rețele hoteliere (St. Regis Washington, Miami / W Hotel Londra) până la imobiliare și industria medicală și farmaceutică. A început să vândă componente auto în Doha pe când avea 16 ani, iar în anii ‘60 a devenit unicul distribuitor al pneurilor Bridgestone.

Peste 600 de mașini deținute, 50 în expoziție

În 1998, FBQ a deschis un imens muzeu în interiorul unui fort, unde, pe diferite paliere, apar obiecte adunate într-o colecție privată fabuloasă, de la arme/documente vechi, carpete și tablouri până îmbrăcăminte tradițională, modele de case qatariene, bărci de lemn (localele dhows) și automobile.

Ultimele sunt însă, evident, punctul central al expoziției, care l-ar face invidios și pe Ion Țiriac. Șeicul deține în total în jur de 600 de mașini vechi, dar în fortul de lângă Doha sunt expuse în jur de 40-50.

Este vorba despre exemplare de Mercedes, Ferrari, Dodge, Corvette, Ford, Pontiac sau Chrysler din anii ‘40-’60, multe dintre ele păstrate exact în forma lor originală și cu piesele din fabrică, doar cu mici intervenții asupra look-ului.

Autograful lui Muhamad Ali și combinezonul lui Schumacher

Între ele se găsește și o decapotabilă albă cu o poveste specială. Este o mașină pe care se află mii de semnături și mesaje de susținere din partea oamenilor, culese în anii 2017-2018, la începutul blocadei instituite asupra Qatarului de Arabia Saudită, Emirate Arabe Unite, Bahrain și Egipt din rațiuni de ordin politic și economic.

Tot în aceeași expoziție găsim și trei repere sportive: un autograf de la Muhamad Ali, două costume de Formula 1 purtate de Michael Schumacher și un tricou al lui Cristiano Ronaldo, toate făcute cadou lui FBQ. 

Urmăriți Playsport.ro și pe