EXCLUSIV. Complex de înot din Brașov abandonat de 8 ani. ”Am vrea să transformăm baza într-un hub cultural și sportiv unic în Europa, dar costurile sunt foarte mari” – VIDEO+FOTO

Justin Gafiuc 25.01.2023, 22:08

Pentru cine merge la o plimbare pe traseul pietonal de sub Tâmpa, pe marginea vechilor ziduri ale cetății și la umbra bastioanelor brașovene, o clădire sare în ochi de ani de zile prin profilul său tot mai descompus.

Construit în 1981 și aflat până la Revoluție în gestiunea Cooperației Meșteșugărești, complexul de agrement de pe coasta orașului transilvan arată azi ca un cazarmament abandonat, lăsat în plata Domnului. Cândva, au funcționat aici o piscină, o sală de bowling, un restaurant și arii de evenimente, dar totul e în paragină din 2015 încoace.

”Cărți waterproof, lectură răsplătită cu abonamente la piscină”

Baza, completată cu un patinoar vecin, a trecut din anii ‘90 prin mâna a o mulțime de administratori, a fost preluată la un moment dat de Consiliul Județean, care, din 2018, a trecut-o spre gestionare către Biblioteca Județeană ”George Barițiu” în vederea renașterii complexului în baza unui proiect de reconversie.

Directorul instituției, Daniel Nazare, spune că ”ideea inițială a fost aceea de a realiza un hub unic în Europa, care să îmbine partea sportivă cu cea culturală, după modele de succes care funcționează deja la Toronto, Vancouver sau Auckland, în Canada și Noua Zeelandă. Acolo aduc și câte un milion de oameni anual în circuit. Era vorba despre o abordare în care lectura îți oferea la pachet acces gratuit la piscină, cărți waterproof care puteau fi citite în apă și alte chestiuni intercalate absolut interesante și inedite”.

Planul a căzut însă sine die din rațiuni logistice și financiare.

Din păcate, clădirea e mare consumatoare de energie, nu e reabilitată energetic, există și probleme legate de spațiul natural în care e amplasată, la marginea pădurii, pe deal. Sunt infiltrații serioase, spațiul n-a fost securizat corespunzător în fața intemperiilor, așa încât complexul ar trebui să treacă prin operațiuni ample de refacere”, mai punctează Nazare.

”Zona piscinei intră în conservare”

El amintește că s-a organizat o licitație în 2021 pentru proiect tehnic și execuție, dar ”asta s-a întâmplat înainte de declanșarea războiului din Ucraina, după care prețurile la materialele de construcții au luat-o razna. Discutăm despre circa 2 milioane de lei, adică în jur de 400.000 de euro, cu care nu se mai pot face lucrurile așa cum erau plănuite inițial. Am renunțat momentan la componenta sportivă, pentru că, să vă dau un exemplu, administratorul privat anterior avea costuri de două ori mai mari decât încasările, inclusiv din cauza stării generale a clădirii, care, în timp, a sucombat și nimeni nu-și mai permite să achite prețuri exagerate”.

Prin urmare, ”zona piscinei va intra deocamdată în conservare, nu va fi distrus nimic acolo, doar se va atașa pe deasupra un covor protector, iar acolo se va dezvolta un spațiu multifuncțional, cu proiecții, piese de teatru, dezbateri. Un loc în care să coagulăm lumea artistică a Brașovului și nu numai”, mai adaugă Nazare.

Au nevoie de 2 milioane de euro pentru redeschidere

Costurile la zi pentru repunerea pe picioare a bazei ar ajunge pe la circa 2 milioane de euro, ”aici discutăm și despre partea de dotare tehnologică, cu realitate virtuală și augmentată, atât de iubite de copii”. O parte din bani ar putea veni prin PNRR, unde Biblioteca a aplicat în vederea unei finanțări europene.

Vor exista însă numai cinci dosare câștigătoare. Până atunci, mastodontul cu picioare de lut suferă la umbra Tâmpei, iar localnicii și turiștii aflați la promenadă pe marginea muntelui emblematic al Brașovului se uită lung și se miră pe lângă zidurile crăpate, pilonii de susținere decojiți, pereții colorați strident cu grafitti, ferestrele ferecate sau gunoaiele care îmbrățișează clădirea.

Urmăriți Playsport.ro și pe