EXCLUSIV. Cristi Balaj dă de pământ cu FRF în conflictul legat de implementarea VAR în Liga 1: „Ce mai vor? Vor să le plătim și grătarul?”

Claudia Balan / 08.03.2021, 16:17
EXCLUSIV. Cristi Balaj dă de pământ cu FRF în conflictul legat de implementarea VAR în Liga 1: „Ce mai vor? Vor să le plătim și grătarul?”

Declarații tari ale lui Cristi Balaj, actual șef ANAD și fost arbitru internațional. Băimăreanul se implică în scandalul iscat între FRF și LPF și care are ca subiect central implementarea VAR în Liga 1. Cristi Balaj dă de pământ cu FRF în conflictul legat de implementarea VAR în Liga 1. În opinia fostului „central”, singurii vinovați pentru amânare sunt reprezentanții federației.

Cristi Balaj dă de pământ cu FRF în conflictul legat de implementarea VAR în Liga 1

Președintele Agenției Naționale Anti-Doping din România, funcție cu rang de secretar de stat, se poziționează clar în scandalul FRF-LPF. În opinia lui Balaj, cheia implementării VAR se află în mâna federației. Astfel, încă o voce puternică din sportul românesc se alătură susținătorilor LPF în diferendele apărute între cele două insituții, care conduc fotbalul românesc.

Cristi Balaj da de pamant cu FRF in conflictul implementarii VAR
Cristi Balaj dă de pământ cu FRF în conflictul implementării VAR

Cristi Balaj arată cu degetul spre Kyros Vassaras

Fostul arbitru, în vârstă de 49 de ani, are și explicații pentru opinia sa. Oficialul explică faptul că șeful arbitrilor români, grecul Kyros Vassaras, este un personaj agreat în structurile UEFA și implementarea VAR ar trebui să vină firesc:

„ E o diversiune de-ale lor (n.r. FRF). Din moment ce omul numărul 1 în arbitrajul nostru, Vassaras, e în plus și agreat de UEFA ca instructor VAR, ce rost mai are să arăți cu degetul către LPF? Ce treabă are LPF? Ce vor cei de la FRF? Să le plătim până și grătarul?. Toate aceste scandaluri șubrezesc fotbalul românesc”, este de părere șeful ANAD.

În momentul de față, între FRF și LPF există un conflict vizibil pe această temă. În vreme ce reprezentanții LPF spun că meciurile din Liga 1 ar trebui să aibă monitorizare VAR, FRF spune că lucrurile nu sunt atât de simple. Lipsa fondurilor pare să fie motivul pentru care acest sistem nu poate ajuta în arbitrarea partidelor din campionatului intern.

Împotriva VAR-ului parțial

O variantă care pare agreată de Liga Profesionistă de Fotbal ar fi și aceea ca o doar câteva jocuri să aibă asistență VAR. Explicația celor de la ligă are o oarecare acoperire. Totuși, Cristi Balaj consideră că ar fi o măsură lipsită inechitabilă. Propunerea a venit din partea președintelui Gino Iorgulescu, ca o soluție de compromis în acest moment.

Pentru că implementarea VAR ar trebui să vină la pachet cu instruirea arbitrilor. Evident, aceste instruiri costă, iar cele două entități din fotbalul românesc se feresc să scoată banii:

Înțeleg și ceea ce vrea LPF, dar nu este corect să ai VAR numai la un meci pe etapă. Că mai mult nu poate face o singură brigadă. Ori pentru toți, ori pentru nici unul. Cum alegi? Cine alege, de fapt? Ar putea izbucni un întreg scandal. Și din punct de vedere tehnic este foarte greu de manageriat”, a concluzionat Balaj.