EXCLUSIV | Cristiano Bergodi, euforic după succesul din Cupa! Ce jucător propune la echipa națională: „Merită sa fie acolo!” Surpriza uriașă de care a avut parte in Giulești

Justin Gafiuc / 20.05.2022, 23:27
EXCLUSIV | Cristiano Bergodi, euforic după succesul din Cupa! Ce jucător propune la echipa națională: „Merită sa fie acolo!” Surpriza uriașă de care a avut parte in Giulești

Sosit în octombrie 2021 la Sepsi, într-un moment de criză și după un start șchiop al covăsnenilor în L1, Cristiano Bergodi a reușit un tur de forță la cârma celor din Sf. Gheorghe. Clubul din secuime a câștigat play-out-ul la capătul unui parcurs excepțional, iar joi seara a cucerit și primul trofeu din istorie, Cupa României, 2-1 în finala cu FC Voluntari, disputată pe noua arenă din Giulești.

”Băieții au petrecut mai mult în autocar, am ajuns în oraș pe la patru dimineața. Ne-au așteptat fanii, a cântat muzica, dar ne-am retras destul de repede, pentru că eram cu toții obosiți. Dar va fi probabil o festivitate mai amplă împreună cu suporterii”, spune antrenorul italian.

”Vreau să rămânem cu picioarele pe pământ”

El remarcă faptul că ”am reușit să luăm Cupa cu toate că rămăsesem singura echipă din play-out în semifinale, unde, fără să am intenția de a jigni adversarul din finală, am întâlnit cel mai dificil rival de pe traseu în dubla cu Universitatea Craiova. Nu cred că erau mulți care să ne dea vreo șansă încă din tururile anterioare, dar ne-am adunat, ne-am concentrat serios pe fiecare meci și ne-am atins obiectivul”.

Bergodi e convins că Sepsi a meritat trofeul: ”Am dominat și am controlat jocul în finala cu FC Voluntari, mai ales în prima repriză”. Evită să treacă la evaluări și declarații extravagante după performanța din Giulești: ”Sunt o persoană echilibrată, știu că în România se întâmplă deseori ca un succes să fie urmat de cuvinte pompoase, dar nu e genul meu. Vreau să rămânem cu toții cu picioarele pe pământ”. 

”M-a uimit Marius cu golul lui senzațional”

Păstrează tonul inclusiv când vine vorba despre potențiala convocare a unor jucători la echipa națională după parcursul grozav din Cupa României. ”Am o relație foarte bună și civilizată cu Edi Iordănescu, știe cel mai bine ce are de făcut. Sigur, dacă mă gândesc acum la Marius Ștefănescu, omul decisiv și cu Craiova, și cu Voluntari, spun că traversează o perioadă frumoasă. A marcat un gol senzațional. Am rămas și eu uimit. Poate juca și în spatele vârfurilor, stăpânește o biomecanică remarcabilă de lovire a balonului. Are un potențial de creștere serios, dar important e să nu ajungă cu nasul pe sus și să nu se mulțumească cu nivelul actual”, afirmă Bergodi.

Îl cmpară pe eroul la zi al lui Sepsi cu un fost coleg de la Lazio: ”Îmi amintește de Beppe Signori, care era mai mult atacant decât mijlocaș. Dar Marius se aseamănă cu el în multe privințe, la înălțime, la agilitate, la tehnică, la execuție”.

”Nu vreau polemici, dar înțeleg supărarea lui Niczuly”

Crede că și Păun sau Dumitrescu pot deveni în curând soluții interesante pentru echipa națională. Primul a fost la un pas să renunțe la fotbal pentru a urma o carieră în Poliție, dezarmat la un moment dat că nu răzbea pe gazon, dar Leo Grozavu a fost cel care l-a menținut pe teren și i-a dat un avânt în carieră. 

Italianul e la curent cu povestea băiatului de 23 de ani, originar din Caracal: ”Crește, la fel ca și Dumitrescu. Bravo lui că a continuat, bravo și celor care i-au dat încredere! Am discutat și eu cu el, i-am spus să se țină serios de fotbal, fiindcă ar fi păcat să mai aibă planuri de retragere la vârsta lui”. 

Bergodi a comentat și situația lui Niczuly, singurul care n-a ținut mâna la piept la intonarea imnului României, explicând după finală că e dezamăgit de faptul că nu i s-a dat nicio șansă la lotul reprezentativ, în ciuda unui sezon consistent în poarta lui Sepsi. A anunțat și că ar da curs unei eventuale convocări la naționala Ungariei.

”Nu vreau să intru în polemici sau să pară o aroganță, dar îl înțeleg pe băiat. Lucrăm împreună de șapte luni, a avut evoluții foarte bune. La un moment dat, poate merita să-l chemi măcar în lotul extins, să te uiți puțin la el la antrenamente, să-l cunoști, nu neapărat să-l bagi la meci”, a subliniat Bergodi. 

Concediu cu familia în Sardinia

Se gândește deja la sezonul următor: ”Ținta clară va fi intrarea în play-off. Vom încerca să mai aducem doi-trei jucători în mercato să dublăm anumite posturi. I-am transferat deja pe Francisco Junior de la Mediaș și pe Ion Gheorghe de la Voluntari, care sunt convins că vor aduce un plus la echipă”.

Își ia însă momentan o pauză de câteva zile, să se reîncarce înaintea unei noi aventuri pe banca lui Sepsi: ”O să plec în vacanță în Sardinia cu familia. Oricum, fiul meu cel mare, Federico, mi-a făcut deja o surpriză. A venit pe neașteptate la București ca să fie alături de mine la finală. Ne-am bucurat împreună după victorie, am făcut și poze cu trofeul”.