EXCLUSIV. Cum arată echipa de start a României gândită de Iordănescu pentru diseară! Ce tricolori ar ieși din lot + antrenament secret în dimineața meciului cu Muntenegru!

Mihai Rosoiu 04.06.2022, 12:45
EXCLUSIV. Cum arată echipa de start a României gândită de Iordănescu pentru diseară! Ce tricolori ar ieși din lot + antrenament secret în dimineața meciului cu Muntenegru!
 • Playsport îți prezintă în exclusivitate strategia naționalei pentru debutul în Liga Națiunilor, un prim 11 așezat în 4-3-3, dar care foarte probabil va fi un 4-1-4-1 în teren
 • Sunt 7 jucători în afara lotului, dintre care e posibil ca stranieri precum Pușcaș și Sorescu să absenteze, cumva surprinzător. Află toate detaliile!
 • Scenariul cu Florin Tănase pe post de vârf e cel mai sigur, alături de alte mutări interesante, precum la mijlocul terenului: Olaru în locul lui Cicâldău!
 • Un antrenament de ultimă oră, programat în această dimineață, va rezolva ultimele dileme pentru Iordănescu și e singurul care mai poate aduce modificări în strategia prezentată în exclusivitate de Playsport
 • Diseară, de la 21:45, naționala începe la Podgorica împotriva Muntenegrului campania de Liga Națiunilor. E debutul lui Edward Iordănescu în partide oficiale ca selecționer al României după amicalele din martie.

  Și intrarea într-o competiție cu miză uriașă, de care depinde mult drumul spre EURO 2024, după cum Playsport a explicat.

  Față de meciurile cu Grecia și Israel din martie, selecționerul a ajuns mai greu la formula de start a naționalei, cumva de așteptat având în vedere că de data aceasta aproape toți jucătorii din lot sunt într-o formă fizică bună și feriți de situații medicale problematice. Iar acum, miza e mult mai mare față de luna martie și orice decizie a fost cântărită îndelung de Iordănescu și staff-ul său.

  Antrenament secret în dimineața asta

  În lotul convocat de 30 de fotbaliști pentru cele 4 meciuri din iunie, Iordănescu a ales cam tot ce avea mai bun la dispoziție. Lipsesc 4 nume importante însă, e vorba de Ionuț Nedelcearu (retrogradat în Serie C cu Crotone), Dennis Man (încă nerefăcut după accidentare), Ianis Hagi (în proces de recuperare după accidentarea gravă) și Nicolae Stanciu (care abia a început campionatul în China, fără să joace din decembrie 2021).

  Pe lista oficială de joc pentru Muntenegru vor fi 23 de jucători doar, din cei 30. Așadar, 7 nume vor rămâne în afara lotului diseară. Pentru a decide această listă finală de 23 dar și primul 11 cu care va începe România, Iordănescu a pregătit în această dimineață un ultim antrenament, așa cum a făcut și în martie înaintea meciurilor amicale, ceea ce confirmă ca va fi deja o “tradiție” în mandatul său.
  Atât pentru ultimele clarificări asupra deciziilor lui, cât și pentru o repetiție ferită de public, dincolo de antrenamentul oficial de aseară.

  Se anunță nume grele în afara lotului!

  Lista celor 7 la care cel mai probabil va renunța Iordănescu ar include 4 stranieri și 3 jucători din Liga 1. Iată cum arată argumentele din spatele strategiei staff-ului condus de el:

  Deian Sorescu – Nu e apt 100% din punct de vedere fizic, singurul jucător din lot aflat în această situație, astfel că nu s-ar risca utilizarea lui din primul meci, câtă vreme urmează încă trei partide în doar câteva zile.

  Nicolae Păun și Marius Ștefănescu – Cei doi convocați de la Sepsi Sf. Gheorghe, în urma evoluțiilor foarte bune din final de sezon, se află la prima acțiune a naționalei, încă se acomodează cu ritmul, nivelul și programul de la lot.

  George Pușcaș și Marius Marin – Cei doi fotbaliști de la Pisa au sosit abia luni seară la lot, marți au făcut un singur antrenament de refacere, după barajul pierdut cu Monza în lupta pentru Serie A. Practic, miercuri au intrat în ritm, iar joi a fost deplasarea delegației spre Podgorica.

  În ecuația cu 4 partide, vor fi cel mai probabil menajați pentru celelalte trei. Cu I. Cristea și Crețu putând juca la închidere în locul lui M. Marin, iar Alibec, Ivan sau Fl. Tănase soluții pentru vârf.

  Ștefan Târnovanu – considerat “al patrulea portar” la lot, cel mai tânăr și la prima prezență, vor fi preferați clar Niță plus Aioani și Moldovan, care au deja experiența acțiunilor de națională.

  Ce tactică pregătește Iordănescu: 4-3-3 pe foaie, dar și 4-1-4-1 în teren

  Ca și în madatul selecționerului precedent, Mirel Rădoi, naționala se dorește a fi una mobilă din punct de vedere tactic. Iordănescu își dorește ca România să poată juca cel puțin în 4-3-3, 4-1-4-1 și 4-2-3-1, funcție de specificul adeversarului și de desfășurarea meciului.

  Asta a pregătit Iordănescu împreună cu staff-ul său atât la antrenamentele de la Mogoșoaia, cât și în cele de la Podgorica, pentru meciul cu Muntenegru. Diseară, România va începe teoretic într-un 4-3-3 pe foaia oficială de joc, dar rareori modulul oferit de staff către delegatul UEFA înaintea partidei este și cel din teren 😊 E o practică uzuală, astfel încât planul tactic al adversarului să nu se plieze, pe ultima sută de metri, tocmai pe planul tactic pe care îl propui tu.

  Cel mai probabil, funcție de cumva evolua și meciul, vom descoperi o națională într-un sistem 4-1-4-1, gândit prin prisma celor 11 jucători aleși de Iordănescu și cu adaptare spre 4-3-3 și 4-2-3-1.

  Cum e probabil să arate echipa României

  Fără discuții, o singură certitudine clară a avut Iordănescu la conceperea primului 11. E vorba de portar, acolo unde Florin Niță e punct fix în echipa de start. În ciuda faptului că nu a jucat de multă vreme la Sparta Praga, are experiență și partide formidabile pentru națională, în ciuda situației de la club. Aioani și Moldovan sunt soluții de rezervă, încă fără experiență mare la nivel internațional.

  FUNDAȘII LATERALI. Iordănescu îi va prefera pe Andrei Rațiu în dreapta și Nicușor Bancu în stânga, opțiunile Manea și Camora ieșind din calcul pentru Muntenegru câtă vreme jucătorii CFR-ului au părut mai încărcați și mai obosiți după finalul de sezon la club. În plus, în meciul de la Podgorica staff-ul naționalei simte că trebuie să luăm punct sau puncte în mod clar, pare o deplasare mai puțin complicată decât cea din Bosnia-Herțegovina, iar Rațiu și Bancu au un aport ofensiv mult mai consistent decât Manea și Camora, care vor fi utilizați în meciul considerat mai greu, de la Zenica, cu Bosnia-Herțegovina.

  FUNDAȘII CENTRALI. Cuplul va fi Vlad Chiricheș – Adrian Rus, prezența căpitanului naționalei, de la Sassuolo, e indiscutabilă în vreme ce Rus le-a luat fața lui Burcă (din același motiv care susține absența CFR-iștilor Manea și Camora), Ghiță (lipsă de experiență la acest nivel) și I. Cristea (variantă de rezervă pentru stoperi și mai mult variantă de interes pentru postul de închizător în planul tactic al lui Iordănescu).

  MIJLOCAȘII CENTRALI. România va miza disară în mod cert pe Răzvan Marin, fotbalist cu experiență și valoros, punct-fix și el în strategia lui Iordănescu pentru astăzi. Pe același linie a terenului cu el va fi Darius Olaru, jucătorul pe care Iordănescu îl știe foarte bine (au lucrat la Mediaș și FCSB), preferat în locul lui Alex Cicâldău! Între cei doi, Iordănescu vrea un mijlocaș cu rol de închizător, iar cum Marius Marin va fi absent aproape sigur din lot pentru motivele explicate mai sus, a avut de ales între Alexandru Crețu de la Craiova și Iulian Cristea de la FCSB. Cum primul are și mai multă experiență și e și mai familiarizat cu acest post, el va fi opțiunea din echipa de start.

  MIJLOCAȘII LATERALI. E zona încă fără certitudini clare, unde Iordănescu așteaptă și concluziile antrenamentului din această dimineață, pe care le va dezbate cu staff-ul său. Dacă în stânga îl vom vedea aproape sigur pe Valentin Mihăilă, un fotbalist de viteză cu aport ofensiv important, care se poate transforma și în atacant stânga, pentru partea dreaptă se pare că singurul lucru clar va fi absența lui Hanca din primul 11. Cum echipa va fi un 4-1-4-1 în realitate, mai mult decât un 4-3-3, iar flancul stâng va fi preponderent ofensiv (Bancu-Mihăilă), e probabil ca mijocaș dreapta să ajungă Alexandru Maxim. După un sezon excelent în Turcia la Gaziantep, dar nu tocmai familiarizat cu acest post. În mod normal, cu Sorescu 100% apt, jucătorul din Polonia ar fi rezolvat situația. E probabil ca în următoarele ore lucrurile să se schimbe însă, pe acest post, în decizia finală a lui Iordănescu.

  ATACANT… SURPRIZĂ! Florin Tănase e până la acest moment soluția pe care Iordănescu a gândit-o pentru postul de atacant și care speră să fie inspirată. Randamentul lui Tănase în fața porții este excelent și susține alegerea. În plus, chiar și el a mărturisit recent că se simt bine într-o poziție centrală a ofensivei.

  ECHIPA PROBABILĂ A ROM NIEI CU MUNTENGRU
  Niță – Rațiu, Chiricheș, Rus, Bancu – R. Marin, Crețu, Olaru – Maxim, Tănase, Mihăilă

Urmăriți Playsport.ro și pe