SPECIAL. Cele trei mize uriașe pentru România lui Edi Iordănescu în Liga Națiunilor! Tot ce trebuie să știi despre meciurile lunii iunie!

Gabriel Berceanu / 01.06.2022, 14:28
SPECIAL. Cele trei mize uriașe pentru România lui Edi Iordănescu în Liga Națiunilor! Tot ce trebuie să știi despre meciurile lunii iunie!
 • România joacă 4 meciuri în luna iunie, debutând în competiția despre care Playsport îți spune totul: cum ne poate duce cu un pas spre EURO 2024, cât contează pentru următoarele preliminarii și de ce am putea vedea Anglia, Italia sau Germania la București!

Într-un format aglomerat și inedit, născut din faptul că turneul final de Mondial din acest an se joacă în Qatar iarna, echipa națională trece în luna iunie la meciurile oficiale cu Edward Iordănescu pe bancă. După amicalele amare din martie, 0-1 cu Grecia și 2-2 în Israel, tricolorii au 4 meciuri într-un interval foarte scurt:

 • 4 iunie: deplasare în Muntenegru
 • 7 iunie: deplasare în Bosnia-Herțegovina
 • 11 iunie: cu Finlanda pe Giulești
 • 14 iunie: cu Muntenegru pe Giulești

Cele patru meciuri, plus restul de două programate în septembrie (deplasare Finlanda și acasă cu Bosnia-Herțegovina) înseamnă campania noastră de Liga Națiunilor 2022.

De ce contează atât de mult competiția pentru națională și pentru fotbalul românesc? Iată cele 3 mize fundamentale pentru care punctele pot deveni de aur!

Ne putem face singuri viața ușoară spre EURO!

Românii trăiesc încă dezamăgirea absenței prelungite de la turneele finale. Am fost ultima oară la Mondial în 1998, iar la un EURO, în 2016, ratând apoi șansa de a juca la București în cadrul EURO 2020. Pentru jucători, staff și suporteri, obiectivul numărul 1 al mandatului Iordănescu este calificarea la EURO 2024. Adică următorul mare turneu final.

Ei bine, la Frankfurt, pe 9 octombrie anul acesta, tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2024 va fi făcută în baza clasamentului din Liga Națiunilor! Cum?

 • Cele 54 de țări europene (Germania, calificată direct la EURO 2024 din postura de gazdă) vor alcătui un top continental pe baza prestației lor din Liga Națiunilor.
 • Pe baza acestui top se vor alcătui urnele valorice, 6 la număr.
 • Liga Națiunilor are trei 4 ligi valorice (A, B, C, D) iar topul ei final se va face pentru fiecare ligă cu câștigătoarele grupei ocupând locurile 1-4, locurile secunde 5-8 și tot așa.

Practic, România fiind în Liga B din Liga Națiunilor, dacă își va câștiga grupa va fi 100% în urna a doua valorică la tragerea la sorți: așadar, poate lupta cu șanse mari de calificare, teoretic, pentru că primele două clasate din fiecare grupă merg la EURO.

Putem fi tot în urna a doua valorică și dacă suntem între cele mai bune 2 locuri secunde din cele 4 ale grupelor din Liga B. Iată explicația:

 • Echipele din urna 1 valorică la tragerea la sorți a preliminariilor ar trebui să fie locurile 1-10 din Liga A a Ligii Națiunilor
 • Echipele din urna 2 vor fi locurile 11-14 din Liga A a Ligii Națiunilor + cele mai bune 6 echipe din Liga B a Ligii Națiunilor (4 câștigătoare de grupă și cele mai bune 2 locuri secunde).

Liga Națiunilor e șansa României de a avea în grupă un singur nume uriaș din Europa și de a se lupta pentru calificare cu alte echipe precum Scoția, Albania sau Israel (urna a treia valorică).

În caz contrar, am putea avea atât o formație precum Spania, Italia și Anglia, cât și o a doua de calibru, precum Elveția, Danemarca ori Croația!

Toate echipele Europei vor ajunge prin tragerea la sorți a preliminariilor în 10 grupe, 6 dintre ele cu câte 5 echipe și 4 dintre ele cu câte 6 echipe. Și se vor califica la EURO 2024 cele mai bune două echipe din fiecare grupă.

Plasă de salvare pentru preliminarii eșuate

Chiar dacă preliminariile clasice pentru EURO 2024 ar fi sub așteptări pentru tricolori, Liga Națiunilor poate oferi o… jumătate de bilet la turneul final! Se califică 20 de echipe cum am explicat mai sus, plus țara gazdă Germania, iar ultimele 3 formații vin la EURO dinspre Liga Națiunilor.

 • Primele trei Ligi valorice din Liga Națiunilor (A, B și C) vor oferi fiecare câte o echipă la EURO.
 • Cele mai bune 4 echipe din fiecare Ligă, care nu s-au calificat la EURO prin preliminariile clasice!, intră într-un baraj.
 • Pentru EURO 2020 s-a jucat semifinală într-o singură manșă și finală de baraj într-o singură manșă.

Așadar, dacă România câștigă grupa de Liga Națiunilor sau măcar ocupă locul 2 cu multe puncte acumulate, poate spera la o șansă pentru EURO 2024 chiar dacă în grupa de preliminarii nu se va clasa pe primele două poziții.

Rețetă financiară și spectacol pe stadioane

Dincolo de legătura pe care UEFA a construit-o între Liga Națiunilor și EURO 2024, pe care se fundamentează mizele sportive uriașe detaliate mai sus, există și o miză proprie a competiției, cu efecte interesante.

România se află acum în Liga B a Ligii Națiunilor, avem grupă cu Muntenegru, Bosnia-Herțegovina și Finlanda, adversari de nivelul nostru de acum. În celelalte grupe ale Ligii B, regăsim majoritar formații cam de același calibru, Albania, Slovenia, Armenia ori Israel.

Dar dacă tricolorii își vor câștiga grupa, se vor califica în Liga A a Ligii Națiunilor de ediția viitoare. Prezența în elita competiției ar însemna:

 • Partide pe teren propriu cu nume mari ale Europei, echipe de la Portugalia lui Cristiano și campioana europeană Italia, la Franța, Anglia ori Spania!
 • Dincolo de garanția unor tribune pline la astfel de meciuri pe teren propriu, potențialele câștiguri financiare sunt mai mari în Liga A decât în Liga B, unde ne aflăm acum. Ele cresc în concret cu peste 33%! E suficient să ne gândim că, la ediția anterioară, o câștigătoare de grupă din Liga A a încasat de la UEFA 2,25 milioane euro, față de doar 1,5 milioane euro în cazul Ligii B.