EXCLUSIV. Cum au trăit jucătorii Stelei finala cu AC Milan din 1989: „Ei aveau primă câte un Ferrari, nouă ne-au dat un catalog Ford și trebuia să plătim mașinile”

Robert Zanfir 18.07.2022, 23:20
EXCLUSIV. Cum au trăit jucătorii Stelei finala cu AC Milan din 1989: „Ei aveau primă câte un Ferrari, nouă ne-au dat un catalog Ford și trebuia să plătim mașinile”

Adrian Negrău (54 de ani) a povestit, într-un interviu acordat Playsport, despre unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria fotbalului românesc. În 1989, Steaua ajungea în a doua finală de Cupa Campionilor (actuala Champions League – n.r.) din istorie. Partida cu AC Milan, jucată la Barcelona, avea să se termine teribil pentru români. La eveniment a participat, ca rezervă a „militarilor”, și fostul atacant născut la Arad.

Fotbalul românesc are poveștile lui, unele de-a dreptul tulburătoare. Playsport a aflat una dintre dramele care se petrec în tăcere între noi. Iar subiectul este un personaj care a fost pe acoperișul lumii. Adrian Negrău a fost acolo! La Barcelona, în a doua finală de Liga Campionilor (fosta Cupa Campionilor – n.r) din istoria României. Seara catalană avea să se termine cu un coșmar, de care nu puțini își mai aduc aminte și acum, după 33 de ani.

Cum au trăit jucătorii Stelei finala cu AC Milan din 1989

Fostul atacant al Stelei a dezvăluit pentru Playsport că a căzut în patima alcoolului, cu care s-a luptat 15 ani. Totuși, dincolo de demonii fiecăruia, rămân amintirile marilor victorii din viață. Pentru Adrian Negrău, finala cu AC Milan este un răsărit la care se întoarce de fiecare dată. Iată povestea celui mai frumos meci cu final trist:

„Un adversar imposibil, în frunte cu tripleta Gullit – Rijkaard – Van Basten, care cucerise și titlul european cu Olanda în 1988.

Am revăzut meciul de mai multe ori. Sincer, ca joc, nu mi s-a părut o diferență atât de categorică precum cea de pe tabelă. Un gol dintr-o deviere nefericită, altul dintr-o detentă magnifică a lui Gullit. Dar o echipă minunată, foarte greu de blocat.

Mi-aduc aminte și faptul că ei aveau primă un Ferrari de 150.000 de dolari, iar nouă ne-au prezentat înainte un catalog Ford, sponsorul Stelei, din care trebuia să ne alegem câte un model. Dar urma să ne plătim mașina! Mai făceam după meci haz de necaz pe tema asta”, a povestit Adrian Negrău pentru Playsport.

M-am integrat imediat (la Steaua – n.r.), chiar dacă erau acum în jurul meu o grămadă de colegi pe care-i văzusem doar la televizor. Mari staruri ale vremii: Hagi, Lăcătuș, Iovan, Bumbescu, Rotariu, Pițurcă. Plus tinerii: Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Măstăcan, Bunaciu, Ilie Stan. Ne mai știam de pe la lotul național de tineret. Mă și amuz când îmi aduc aminte că a tot circulat o legendă că m-am bătut cu Lăcătuș. Povești! Marius e un tip senzațional, complet alt om în afara gazonului. Ce să avem de împărțit?
Adrian Negrău, pentru Playsport

Parcursul Stelei până în finala cu AC Milan:

  • Primul tur: Sparta Praga 3-7 Steaua (1-5 și 2-2)
  • Al II-lea tur: Steaua 5-1 Spartak Moscova (3-0 și 2-1)
  • Sferturi de finală: IFK Goteborg 2-5 Steaua (1-0 și 1-5)
  • Semi-finale: Steaua 5-1 Galatasaray (4-0 și 1-1)

AC MILAN: 1. Giovanni Galli – 2. Mauro Tasotti, 3. Paolo Maldini, 4. Angelo Colombo, 5. Alessandro Costacurta, 6. Franco Baresi, 7. Roberto Donadoni, 8. Frank Rijkaard, 9. Marco van Basten, 10. Ruud Gullit, 11. Carlo Ancelotti

STEAUA: 1. Silviu Lung – 2. Dan Petrescu, 3. Ștefan Iovan, 4. Adrian Bumbescu, 5. Nicolae Ungureanu , 6. Tudorel Stoica, 7. Marius Lăcătuș, 8. Daniel Adrian Minea, 9. Victor Pițurcă, 10. Gică Hagi, 11. Iosif Rotariu

  • 61 de partide a adunat Adrian Negrău în Liga 1, unde a marcat 10 goluri
  • 7 formații se află pe CV-ul de jucător al lui Negrău: UTA, Steaua, FC Bihor, Honved, VSC Budapesta, Szombathely și Bekescsaba